Τουλάχιστον 60 οι λοιμώξεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής
Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Λετονίας (SPKC) έχει καταγράψει τουλάχιστον 60 λοιμώξεις από E. coli (STEC) που παράγουν τοξίνες Shiga από τον Μάρτιο. Περισσότεροι από 50 από τους ασθενείς της επιδημίας είναι παιδιά και επτά είναι ενήλικες. Συνολικά 31 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί και έξι χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός: 41.000 δημοφιλείς κρέμες προσώπου αποσύρονται λόγω καρκινογόνου βενζολίου – Αναβάθμιση κατηγορίας κινδύνου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφές κατοικίδιων μολυσμένες ταυτόχρονα με σαλμονέλα και λιστέρια – Σοβαρός κίνδυνος και για τα ζώα και για τους ιδιοκτήτες τους
Τουλάχιστον πέντε παιδιά έχουν αναπτύξει Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο (HUS). Το HUS είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια και μερικές φορές θάνατο.
Τα αρχικά αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές σε δείγματα από άρρωστα άτομα έχουν ταυτοποιήσει δύο ορότυπους STEC – O103 και O26. Αξιωματούχοι του SPKC βρίσκονται σε επαφή με ειδικούς από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Δύο εμπειρογνώμονες του ECDC με εμπειρία στη διερεύνηση εστιών STEC μετέβησαν στη Λετονία για να παράσχουν υποστήριξη.
Η Λετονική Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (PVD) ανέστειλε προσωρινά εν μέρει τις εργασίες σε μια εταιρεία που ονομάζεται Straupe. Αυτό οφείλεται σε πληροφορίες που ελήφθησαν από την SPKC που δείχνουν την παρουσία E. coli σε αρκετούς υπαλλήλους της εταιρείας. Η γραμμή συσκευασίας, όπου τα προϊόντα γεμίζονται χειροκίνητα σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, έχει σταματήσει. Το αυτοματοποιημένο τμήμα της γραμμής επιτρέπεται να συνεχίσει επειδή τα προϊόντα δεν έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο βραστήρας που αλλάζει τη γεύση του νερού – Άμεση ανάκληση λόγω ακαταλληλότητας υλικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σημαντικό: Τι να κάνετε και τι να ΜΗΝ κάνετε στο χειρισμό αυγών και κρέατος στο Πασχαλινό τραπέζι – Οδηγίες του ΕΟΔΥ
Τα χειροκίνητα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρήγαγε η Straupe παραδόθηκαν σε 14 εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά την περίοδο που οι μαθητές σε διάφορες περιοχές της Λετονίας αρρώστησαν με E. coli. Δείγματα ειδών που παράγονται στην εταιρεία έχουν αποσταλεί για εργαστηριακό έλεγχο αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα για το E. coli ήταν συμβατά.
Έχουν εκδοθεί συστάσεις και στα 28 επηρεαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα από υγειονομικούς υπαλλήλους και έχουν ερωτηθεί με άρρωστα παιδιά ή τους γονείς τους.
Η Λετονική Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών διέταξε την εταιρεία Straupe να ανακαλέσει όλα τα χειροκίνητα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρήχθησαν έως τις 10 Απριλίου. Η υπηρεσία διέταξε επίσης την εταιρεία να πραγματοποιήσει καθαρισμό και απολύμανση του χώρου συσκευασίας και του εξοπλισμού και να οργανώσει περαιτέρω εκπαίδευση για τους υπαλλήλους σε θέματα υγιεινής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το υλικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και κάνει το μπέικον στη φριτέζα απίστευτα τραγανό και νόστιμο
Η PVD είχε στείλει νωρίτερα 53 δείγματα διαφόρων προϊόντων διατροφής και περισσότερα από 100 περιβαλλοντικά δείγματα για εργαστηριακές δοκιμές για E. coli. Η υπηρεσία διεξήγαγε επιθεωρήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν άρρωστα παιδιά και πήρε δείγματα από καταστήματα τροφίμων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Κρατικής Επιχειρησιακής Ιατρικής Επιτροπής (VOMK) για να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση. Η VOMK περιλαμβάνει εκπροσώπους από το Υπουργείο Υγείας, το SPKC, την υγειονομική επιθεώρηση και πολλά νοσοκομεία. Σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των ιδρυμάτων του τομέα υγείας κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.