Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία E. coli σε σχολεία από μολυσμένα γαλακτοκομικά – Τουλάχιστον πέντε μαθητές με Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία E. coli σε σχολεία από μολυσμένα γαλακτοκομικά – Τουλάχιστον πέντε μαθητές με Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο
spot_img

Τουλάχιστον 60 οι λοιμώξεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Λετονίας (SPKC) έχει καταγράψει τουλάχιστον 60 λοιμώξεις από E. coli (STEC) που παράγουν τοξίνες Shiga από τον Μάρτιο. Περισσότεροι από 50 από τους ασθενείς της επιδημίας είναι παιδιά και επτά είναι ενήλικες. Συνολικά 31 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί και έξι χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

- Advertisement -

Τουλάχιστον πέντε παιδιά έχουν αναπτύξει Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο (HUS). Το HUS είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια και μερικές φορές θάνατο.

Τα αρχικά αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές σε δείγματα από άρρωστα άτομα έχουν ταυτοποιήσει δύο ορότυπους STEC – O103 και O26. Αξιωματούχοι του SPKC βρίσκονται σε επαφή με ειδικούς από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Δύο εμπειρογνώμονες του ECDC με εμπειρία στη διερεύνηση εστιών STEC μετέβησαν στη Λετονία για να παράσχουν υποστήριξη.

Η Λετονική Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (PVD) ανέστειλε προσωρινά εν μέρει τις εργασίες σε μια εταιρεία που ονομάζεται Straupe. Αυτό οφείλεται σε πληροφορίες που ελήφθησαν από την SPKC που δείχνουν την παρουσία E. coli σε αρκετούς υπαλλήλους της εταιρείας. Η γραμμή συσκευασίας, όπου τα προϊόντα γεμίζονται χειροκίνητα σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, έχει σταματήσει. Το αυτοματοποιημένο τμήμα της γραμμής επιτρέπεται να συνεχίσει επειδή τα προϊόντα δεν έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους.

Τα χειροκίνητα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρήγαγε η Straupe παραδόθηκαν σε 14 εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά την περίοδο που οι μαθητές σε διάφορες περιοχές της Λετονίας αρρώστησαν με E. coli. Δείγματα ειδών που παράγονται στην εταιρεία έχουν αποσταλεί για εργαστηριακό έλεγχο αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα για το E. coli ήταν συμβατά.

Έχουν εκδοθεί συστάσεις και στα 28 επηρεαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα από υγειονομικούς υπαλλήλους και έχουν ερωτηθεί με άρρωστα παιδιά ή τους γονείς τους.

Η Λετονική Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών διέταξε την εταιρεία Straupe να ανακαλέσει όλα τα χειροκίνητα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρήχθησαν έως τις 10 Απριλίου. Η υπηρεσία διέταξε επίσης την εταιρεία να πραγματοποιήσει καθαρισμό και απολύμανση του χώρου συσκευασίας και του εξοπλισμού και να οργανώσει περαιτέρω εκπαίδευση για τους υπαλλήλους σε θέματα υγιεινής.

Η PVD είχε στείλει νωρίτερα 53 δείγματα διαφόρων προϊόντων διατροφής και περισσότερα από 100 περιβαλλοντικά δείγματα για εργαστηριακές δοκιμές για E. coli. Η υπηρεσία διεξήγαγε επιθεωρήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν άρρωστα παιδιά και πήρε δείγματα από καταστήματα τροφίμων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Κρατικής Επιχειρησιακής Ιατρικής Επιτροπής (VOMK) για να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση. Η VOMK περιλαμβάνει εκπροσώπους από το Υπουργείο Υγείας, το SPKC, την υγειονομική επιθεώρηση και πολλά νοσοκομεία. Σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των ιδρυμάτων του τομέα υγείας κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα