Δεν είναι η πρώτη φορά που αγγούρια προέλευσης Ισπανίας, ευθύνονται για δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις.
106 κρούσματα σαλμονέλωσης από αγγούρια προέλευσης Ισπανίας, σε Νορβηγία, Σουηδία και Ολλανδία έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές των 3 χωρών.
H Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σε δελτίο τύπου αναφέρει πως «μετά από εκτεταμένη έρευνα επιδημίας, το αγγούρι από Ισπανό προμηθευτή είναι η πιθανή πηγή μόλυνσης σε ξέσπασμα σαλμονέλας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο» Συνολικά, έχει εντοπιστεί μόλυνση σε 72 άτομα που ζουν σε όλη τη χώρα. 24 από αυτούς έχουν νοσηλευτεί, ενώ το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε στις 2 Δεκεμβρίου.
Δεν είναι πάντα δυνατό να βρεθεί η πηγή μόλυνσης σε τέτοιες εστίες, αλλά τώρα ορισμένες παρτίδες αγγουριού από Ισπανό προμηθευτή έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης, λέει η Catherine Signe Svindland, ανώτερη σύμβουλος της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο τμήμα βιολογικής ασφάλειας τροφίμων. Οι ισπανικές αρχές και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό.
Περιστατικά του ίδιου στελέχους εστίας έχουν επίσης αναφερθεί στη Σουηδία (26 κρούσματα)και την Ολλανδία (8). Το 99% των ασθενών ανέφερε ότι πριν αρρωστήσει κατανάλωσε αγγούρια.
Υπενθυμίζεται πως το 2018. Η Βρετανία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας επιδημίας σαλμονέλας που συνδέθηκε με Ισπανικά αγγούρια σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Σχεδόν 150 άτομα υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα με το 88% των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέσσερις άλλες χώρες (Φινλανδία, Γερμανία, Δανία και Ιρλανδία) είχαν επίσης αναφέρει κρούσματα Salmonella enterica στα αγγούρια. Τα ευρήματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που είχαν εντοπίσει έτοιμα γεύματα που περιέχουν αγγούρια ως πιθανή πηγή.
Είναι σημαντικό να πλένετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωση για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και ασφαλή. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σημασία του ασφαλούς χειρισμού του κρέατος, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από λαχανικά είναι χαμηλός, κάτι που δεν ισχύει. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κοπή. Εάν υπάρχει βακτηριακή μόλυνση στην επιφάνεια, με την κοπή τα βακτήρια θα εξαπλωθούν στο εσωτερικό του τροφίμου. Ως εκ τούτου, το πλύσιμο για την απομάκρυνση τυχόν βρωμιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό.