Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή στα μπουφέ των διακοπών: Οι κρυφοί κίνδυνοι των all-inclusive ξενοδοχείων

ΑρχικήUncategorizedΠροσοχή στα μπουφέ των διακοπών: Οι κρυφοί κίνδυνοι των all-inclusive ξενοδοχείων
spot_img

Ειδικοί προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από απρόσμενες πηγές

Οι διακοπές all inclusive παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, προσφέροντας φαγητό και ποτό χωρίς επιπλέον κόστος – κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές της εστίασης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ταξιδιωτικοί ειδικοί, αυτή η άνεση μπορεί να συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Η εταιρεία Global Work and Travel κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, με τη βακτηριακή μόλυνση από E. coli να παραμονεύει σε πολλά φαινομενικά ακίνδυνα πιάτα των μπουφέ. Η Jessie Chambers, ανώτερη ταξιδιωτική σύμβουλος, εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται πάντα σε αυτά που οι ταξιδιώτες υποπτεύονται (όπως ο πάγος) αλλά σε ελαφρώς ζεστά ή κακώς συντηρημένα φαγητά, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά ή οι έτοιμες σαλάτες.

Οι περισσότερες σύγχρονες μονάδες χρησιμοποιούν φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό για τον πάγο, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από αυτόν. Αντίθετα, τα τρόφιμα που παραμένουν για ώρα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία δωματίου, όπως προκομμένα φρούτα, σαλάτες ή κρεμώδη γλυκά, μπορούν να γίνουν εστίες βακτηριακής ανάπτυξης.

Η διασταυρούμενη μόλυνση σε χώρους με μεγάλη προσέλευση είναι επίσης συχνό φαινόμενο, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται τα ίδια σκεύη σε πολλά πιάτα ή όταν οι θερμοκρασίες δεν διατηρούνται σταθερές. Οι ειδικοί προτείνουν στους ταξιδιώτες να προτιμούν φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, να αποφεύγουν τις ώρες με χαμηλή κίνηση στον μπουφέ και να επιλέγουν φαγητά που μόλις σερβιρίστηκαν.

Πέντε κατηγορίες τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα είναι οι εξής:

  • Κομμένα φρούτα και σαλάτες: Αν πλυθούν με μη ασφαλές νερό, μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια.
  • Μαγειρεμένο ρύζι και ζυμαρικά: Ιδανικά για βακτηριακή ανάπτυξη όταν μένουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κρύα κρέατα και μαλακά τυριά: Απαιτούν συνεχή ψύξη – κάτι που συχνά δεν τηρείται επαρκώς.
  • Σάλτσες σε ζεστούς δίσκους: Αν δεν διατηρούνται σε θερμοκρασίες ασφαλείας, ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
  • Κρεμώδη επιδόρπια: Φαινομενικά ακίνδυνα, αλλά ευπαθή στη ζέστη και την κακή συντήρηση.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα