Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίδραση των φυτοφαρμάκων στον θυρεοειδή – Νέα γνωμοδότηση της EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπίδραση των φυτοφαρμάκων στον θυρεοειδή – Νέα γνωμοδότηση της EFSA
spot_img

Ζητήθηκε από την EFSA να ενημερώσει την αναδρομική σωρευτική αξιολόγηση κινδύνου (CRA) για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που στοχεύουν τον θυρεοειδή.

Η EFSA ενημέρωσε τις προηγούμενες εργασίες της σχετικά με τον καθορισμό ειδικών επιδράσεων που θεωρούνται σχετικές για την ομαδοποίηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που στοχεύουν τον θυρεοειδή και για την εκτέλεση της αναδρομικής αξιολόγησης του διατροφικού αθροιστικού κινδύνου (CRA). Οι δύο συγκεκριμένες επιδράσεις που είχαν ήδη επιλεγεί το 2019 που οδήγησαν στις δύο ομάδες αθροιστικής αξιολόγησης (CAGs) «υποθυρεοειδισμός» και «υπερτροφία, υπερπλασία και νεοπλασία των C-κυττάρων» επιβεβαιώθηκαν εκ νέου. 

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η EFSA εξέδωσε τις δύο πρώτες εκθέσεις σχετικά με την αναδρομική CRA των φυτοφαρμάκων που έχουν οξείες επιδράσεις στο νευρικό σύστημα και χρόνιες επιπτώσεις στον θυρεοειδή αδένα (EFSA,  2020a , 2020b ). Ακολούθησε το 2021 μια αναδρομική CRA σχετικά με τη χρόνια αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης (EFSA,  2021 ) και το 2022 από μια αναδρομική CRA σχετικά με τις κρανιοπροσωπικές αλλοιώσεις (EFSA,  2022 ).

Το 2021, η EFSA και η SANTE συμφώνησαν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη (ΚΜ) και τους αρμόδιους οργανισμούς.

Σε μια δεύτερη φάση των εργασιών, θα εξαχθούν δεδομένα σχετικά με δείκτες των ειδικών επιπτώσεων από τους φακέλους σε δραστικές ουσίες (όπως) που χρησιμοποιούνται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη γνωμοδότηση πατήστε ΕΔΩ.

Μηχανισμοί τοξικής δράσης παρασιτοκτόνων δραστικών ουσιών που διαταράσσουν την ομοιόσταση της θυρεοειδικής ορμόνης (λήφθηκε από την EFSA,  
2019a ). Οι πιθανοί στόχοι εμφανίζονται με μπλε χρώμα. 
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα