Ζητήθηκε από την EFSA να ενημερώσει την αναδρομική σωρευτική αξιολόγηση κινδύνου (CRA) για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που στοχεύουν τον θυρεοειδή.
Η EFSA ενημέρωσε τις προηγούμενες εργασίες της σχετικά με τον καθορισμό ειδικών επιδράσεων που θεωρούνται σχετικές για την ομαδοποίηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που στοχεύουν τον θυρεοειδή και για την εκτέλεση της αναδρομικής αξιολόγησης του διατροφικού αθροιστικού κινδύνου (CRA). Οι δύο συγκεκριμένες επιδράσεις που είχαν ήδη επιλεγεί το 2019 που οδήγησαν στις δύο ομάδες αθροιστικής αξιολόγησης (CAGs) «υποθυρεοειδισμός» και «υπερτροφία, υπερπλασία και νεοπλασία των C-κυττάρων» επιβεβαιώθηκαν εκ νέου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η EFSA εξέδωσε τις δύο πρώτες εκθέσεις σχετικά με την αναδρομική CRA των φυτοφαρμάκων που έχουν οξείες επιδράσεις στο νευρικό σύστημα και χρόνιες επιπτώσεις στον θυρεοειδή αδένα (EFSA, 2020a , 2020b ). Ακολούθησε το 2021 μια αναδρομική CRA σχετικά με τη χρόνια αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης (EFSA, 2021 ) και το 2022 από μια αναδρομική CRA σχετικά με τις κρανιοπροσωπικές αλλοιώσεις (EFSA, 2022 ).
Το 2021, η EFSA και η SANTE συμφώνησαν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη (ΚΜ) και τους αρμόδιους οργανισμούς.
Σε μια δεύτερη φάση των εργασιών, θα εξαχθούν δεδομένα σχετικά με δείκτες των ειδικών επιπτώσεων από τους φακέλους σε δραστικές ουσίες (όπως) που χρησιμοποιούνται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη γνωμοδότηση πατήστε ΕΔΩ.

2019a ). Οι πιθανοί στόχοι εμφανίζονται με μπλε χρώμα.