Νέα μελέτη του Consumer Reports διαπίστωσε ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου σε σνακ λαχανικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο για μικρά παιδιά.
Η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών Cobsumer Reports των ΗΠΑ σύμφωνα με το cbsnews, εξέτασε δύο παιδικά σνακ: σνακ μανιόκας από τις εταιρείες Lesser Evil και Serenity Kids και σνακ σόργου από την εταιρεία Once Upon a Farm. Το Consumer Reports ενημερώθηκε για τις ανησυχίες σχετικά με τον μόλυβδο στην μανιόκα από την Tamara Rubin, υπεύθυνη της οργάνωσης Lead Safe Mama που επικεντρώνεται στην πρόληψη της δηλητηρίασης από μόλυβδο και στη βοήθεια των γονέων για τον εντοπισμό πιθανών πηγών έκθεσης σε μόλυβδο.
Η δημοφιλία της κατανάλωσης σνακ από ταπιόκα προέκυψε επειδή οι γονείς μπορεί να βλέπουν τα γαριδάκια λαχανικών, που διατίθενται στο εμπόριο ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στα σνακ με ζάχαρη, ως έναν τρόπο να κάνουν φαγητά όπως τα παντζάρια, τα καρότα, οι πατάτες και οι ντομάτες νόστιμα για τα παιδιά. Ωστόσο, ορισμένες μάρκες με βάση τη μανιόκα έχουν υπερβολικές ποσότητες μολύβδου ή άλλων βαρέων μετάλλων, γεγονός που καθιστά ακόμη και μία μερίδα ανθυγιεινή στην περίπτωση ενός προϊόντος, προειδοποίησε η ομάδα υπεράσπισης.
Οι σφολιάτες και άλλα σνακ που παρασκευάζονται με ρύζι μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, σύμφωνα με προηγούμενες δοκιμές από την Consumer Reports. Αυτό ώθησε ορισμένους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν άλλα άμυλα, όπως τη ρίζα μανιόκα ή το σόργο, έναν κόκκο χωρίς γλουτένη.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Consumer Reports σήμερα 5 Ιουνίου 2024, το Lil’ Puffs Intergalactic Voyager Veggie Blend της Lesser Evil είχε περισσότερο μόλυβδο από οποιαδήποτε από τις 80 παιδικές τροφές που έχει δοκιμάσει το Consumer Reports από το 2017.
Οι γονείς που έδωσαν στα παιδιά τους αυτά τα σνακ δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν, αλλά αντίθετα να γνωρίζουν ότι τα ποσά που βρέθηκαν από το Consumer Reports θα μπορούσαν με την πάροδο του χρόνου να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων, όπως χαμηλό IQ, ΔΕΠΥ και αυτισμό.
«Ορισμένοι παρασκευαστές πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για να κρατήσουν τα βαρέα μέταλλα μακριά από τα σνακ τους, ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ανησυχίες για τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με μανιόκα», δήλωσε ο James Rogers, επικεφαλής των δοκιμών ασφάλειας τροφίμων στο Consumer Reports προσθέτοντας ότι «τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα από αυτά».
Ο Rogers δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χειρίζεται τις συστάσεις για τις παιδικές τροφές. Ο οργανισμός πρότεινε πρόσφατα όρια για τον μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα σε ορισμένες παιδικές τροφές, αλλά τα σνακ έμειναν έξω από την εικόνα.
«Η υπηρεσία πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τα σνακ που οι γονείς ταΐζουν τα παιδιά τους και να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου και άλλων μολυσματικών ουσιών», δήλωσε ο Rogers.
Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου από άλλα. Για παράδειγμα, η μανιόκα και άλλα λαχανικά με ρίζες, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, μπορεί να είναι προβληματικά επειδή ο μόλυβδος εμφανίζεται φυσικά στο έδαφος και μπορεί να συσσωρευτεί στις ρίζες ενός φυτού, δήλωσε η Angelia Seyfferth από το Τμήμα Φυτών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Delaware.
Επίσης, η επεξεργασία μανιόκας σε αλεύρι για κράκερ, τσιπς ή άλλα σνακ μπορεί να συγκεντρώσει τον μόλυβδο πιο έντονα από ό,τι η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών.
Nα σημειωθεί ότι έκθεσε στις ΗΠΑ το 2021 διαπίστωσε ότι οι βρεφικές τροφές που παρασκευάζονται από αρκετούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας είχαν « σημαντικά επίπεδα » ουσιών όπως μόλυβδος, αρσενικό, κάδμιο και υδράργυρος, ωθώντας τον FDA να προτείνει όρια για το αρσενικό , τον μόλυβδο και τον υδράργυρο στις παιδικές τροφές.