Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα για τα υπολείμματα απολυμαντικών στο γάλα – Τι βρήκαν Ιταλοί επιστήμονες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈρευνα για τα υπολείμματα απολυμαντικών στο γάλα - Τι βρήκαν Ιταλοί επιστήμονες
spot_img

Στην απολύμανση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, χρησιμοποιούνται συχνά καθαριστικά με βάση το χλώριο με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιμόλυνσης του γάλακτος με χλωρικό άλας

Tην παρουσία υπερχλωρικού και χλωρικού άλατος σε νωπό βόειο γάλα στην Ιταλική Λομβαρδία μελέτησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Με δεδομένο ότι τα βακτήρια που προσβάλλουν το γάλα μπορούν να παράγουν ένζυμα που καταστρέφουν τα κύρια συστατικά του, δίνοντας χαμηλότερης απόδοσης και κακής ποιότητας τυριά, ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση των χώρων αρμέγματος είναι επιβεβλημένοι. Στην απολύμανση χρησιμοποιούνται συχνά καθαριστικά με βάση το χλώριο με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιμόλυνσης του γάλακτος με χλωρικό άλας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και να οδηγήσει στην αλλοίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς με την αναστολή της πρόσληψης ιωδίου, ιδιαίτερα μεταξύ βρεφών και παιδιών.

Σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προεπιλεγμένο μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων (MRL) χλωρικού άλατος έχει οριστεί σε 0,01 mg/kg για όλα τα τρόφιμα. Σε αντίθεση με αυτό, το υπερχλωρικό άλας που βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον δεν έχει λάβει κάποια περιοριστική τιμή, παρ’ ότι σύμφωνα με την EFSA η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο υπερχλωρικό μπορεί να ενέχει με τη σειρά της πιθανό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, και ειδικά για τα βρέφη.

Με βάση τα παραπάνω, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Pavlovic, ανέλυσε 148 δείγματα που συλλέχθηκαν από 3 διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες της Λομβαρδίας κι επιβεβαίωσε πως τα δείγματα, παρ’ ότι στην πλειοψηφία τους θετικά στα 2 χημικά, ήταν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, το χλωρικό άλας ανιχνεύθηκε στο 73% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, με μέση τιμή 7,10±5,88 μg/kg, κάτω από το επιτρεπόμενο όριο. Στην περίπτωση του υπερχλωρικού, αυτό ανιχνεύθηκε στο 99% των δειγμάτων, με μέση τιμή 4,06±1,58 μg/kg.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν τη σωστή εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής στις κτηνοτροφικές μονάδες που ελέγχθηκαν. Χάρη στην εφαρμογή αυτών των πρακτικών, οι τιμές των χλωρικών αλάτων που παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με μια γενική τάση προς τα φθίνοντα επίπεδα, κάτι που είναι πολύ θετικό για τους Ιταλούς καταναλωτές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα