Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες

ΑρχικήΝέαΈτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
spot_img

Τα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά σαλάτας είναι ευάλωτα σε μόλυνση με παθογόνα στο επίπεδο πριν τη συγκομιδή

Τον Μάιο του 2024, φορείς και εργαστήρια δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισαν αύξηση στις υποβολές δειγμάτων κοπράνων και σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στο E. coli που παράγει την τοξίνη Shiga (STEC).

Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) προσδιόρισε τον ορότυπο O145:H28 stx2a/eae ως αιτιολογικό παράγοντα. Ήταν μια επανεμφάνιση ενός συμπλέγματος STEC που ερευνήθηκε το 2023, όπου καμία πηγή δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2024, 288 περιπτώσεις είχαν συνδεθεί με το σύμπλεγμα. Οι περισσότεροι ήταν ενήλικες και γυναίκες, 129 άτομα νοσηλεύτηκαν με το 39% να παρακολουθεί επείγουσα περίθαλψη. Η Αγγλία είχε περισσότερα από 180 κρούσματα, ενώ περίπου 60 άνθρωποι ήταν άρρωστοι στη Σκωτία, 30 στην Ουαλία και λίγοι στη Βόρεια Ιρλανδία. Υπήρξαν εννέα περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) και δύο θάνατοι.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology and Infection , οι ημερομηνίες έναρξης των συμπτωμάτων των πρωτογενών περιπτώσεων κυμαίνονταν από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Ιουνίου. Είχαν μέση ηλικία 29 ετών και κυμαίνονταν από 1 έως 89 ετών.

Από το 2020, το STEC O145:H28 βρίσκεται στους πέντε πιο συνηθισμένους ορότυπους E. coli που αναφέρθηκαν στην Αγγλία και τη Σκωτία.

Η σύνδεση με το μαρούλι

Οι περιγραφικές επιδημιολογικές και αναλυτικές μελέτες εντόπισαν την κατανάλωση προσυσκευασμένων σάντουιτς που διανέμονται σε εθνικό επίπεδο ως μια κοινή έκθεση σε τρόφιμα. Έντεκα από τις 15 περιπτώσεις που ρωτήθηκαν με ερωτηματολόγιο ανέφεραν ότι έφαγαν προσυσκευασμένα σάντουιτς από διαφορετικούς εθνικούς λιανοπωλητές.

Οι έρευνες της τροφικής αλυσίδας εντόπισαν τον παραγωγό σάντουιτς που προμήθευε τους λιανοπωλητές τον Μάιο του 2024. Ο παραγωγός είχε προμηθευτεί μαρούλια από φάρμες στην Αγγλία.

Το εγχώριο μαρούλι Apollo ήταν η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης. Samworth Brothers και Greencore Group ανακάλεσαν μια σειρά προϊόντων σάντουιτς.

Οι μηχανισμοί μόλυνσης των καλλιεργειών είναι προς το παρόν ασαφής. Πιθανώς υπήρξε αποτυχία στα μέτρα ελέγχου που προστατεύουν την καλλιέργεια από γεωργική απορροή, μόλυνση νερού ή καλλιεργητικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μαρουλιού ή μολυσμένους σπόρους. 

Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν αρνητικά για STEC, αλλά η γενική ή δείκτης E. coli εντοπίστηκε σε προϊόντα σάντουιτς και μαρούλι, υποδεικνύοντας ένα πιθανό συμβάν μόλυνσης.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά σαλάτας είναι ευάλωτα σε μόλυνση με παθογόνα στο επίπεδο πριν τη συγκομιδή μέσω πλημμύρας, απορροής βρόχινου νερού ή νερού άρδευσης που περιέχει περιττώματα ζώων. Οι τρέχουσες μέθοδοι για το πλύσιμο και την απολύμανση των νωπών προϊόντων δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα αφαιρεθούν τα παθογόνα. Οι έλεγχοι για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης με κόπρανα κατά την ανάπτυξη, το χειρισμό και την επεξεργασία είναι σημαντικοί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο