Τα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά σαλάτας είναι ευάλωτα σε μόλυνση με παθογόνα στο επίπεδο πριν τη συγκομιδή
Τον Μάιο του 2024, φορείς και εργαστήρια δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισαν αύξηση στις υποβολές δειγμάτων κοπράνων και σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στο E. coli που παράγει την τοξίνη Shiga (STEC).
Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) προσδιόρισε τον ορότυπο O145:H28 stx2a/eae ως αιτιολογικό παράγοντα. Ήταν μια επανεμφάνιση ενός συμπλέγματος STEC που ερευνήθηκε το 2023, όπου καμία πηγή δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για επικίνδυνο τυρί τσένταρ – «Ελέγξτε τα ψυγεία σας γιατί λήγει τον Ιούνιο του 2025»
Μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2024, 288 περιπτώσεις είχαν συνδεθεί με το σύμπλεγμα. Οι περισσότεροι ήταν ενήλικες και γυναίκες, 129 άτομα νοσηλεύτηκαν με το 39% να παρακολουθεί επείγουσα περίθαλψη. Η Αγγλία είχε περισσότερα από 180 κρούσματα, ενώ περίπου 60 άνθρωποι ήταν άρρωστοι στη Σκωτία, 30 στην Ουαλία και λίγοι στη Βόρεια Ιρλανδία. Υπήρξαν εννέα περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) και δύο θάνατοι.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Τα μικροπλαστικά σκοτώνουν τα εντερικά κύτταρα αυξάνοντας το ενδεχόμενο φλεγμονής και καρκίνου – Νέα μελέτη
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology and Infection , οι ημερομηνίες έναρξης των συμπτωμάτων των πρωτογενών περιπτώσεων κυμαίνονταν από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Ιουνίου. Είχαν μέση ηλικία 29 ετών και κυμαίνονταν από 1 έως 89 ετών.
Από το 2020, το STEC O145:H28 βρίσκεται στους πέντε πιο συνηθισμένους ορότυπους E. coli που αναφέρθηκαν στην Αγγλία και τη Σκωτία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμια ανησυχία για τον «μυστηριώδη ιό» που γεμίζει με κόσμο τα νοσοκομεία στην Κίνα – Ουρές για αποτέφρωση! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φουράνιο και ακρυλαμίδιο στον καφέ: Νέα οδηγία για τη μείωση της πρόσληψης των καρκινογόνων ουσιών από το ρόφημα
Η σύνδεση με το μαρούλι
Οι περιγραφικές επιδημιολογικές και αναλυτικές μελέτες εντόπισαν την κατανάλωση προσυσκευασμένων σάντουιτς που διανέμονται σε εθνικό επίπεδο ως μια κοινή έκθεση σε τρόφιμα. Έντεκα από τις 15 περιπτώσεις που ρωτήθηκαν με ερωτηματολόγιο ανέφεραν ότι έφαγαν προσυσκευασμένα σάντουιτς από διαφορετικούς εθνικούς λιανοπωλητές.
Οι έρευνες της τροφικής αλυσίδας εντόπισαν τον παραγωγό σάντουιτς που προμήθευε τους λιανοπωλητές τον Μάιο του 2024. Ο παραγωγός είχε προμηθευτεί μαρούλια από φάρμες στην Αγγλία.
Το εγχώριο μαρούλι Apollo ήταν η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης. Samworth Brothers και Greencore Group ανακάλεσαν μια σειρά προϊόντων σάντουιτς.
Οι μηχανισμοί μόλυνσης των καλλιεργειών είναι προς το παρόν ασαφής. Πιθανώς υπήρξε αποτυχία στα μέτρα ελέγχου που προστατεύουν την καλλιέργεια από γεωργική απορροή, μόλυνση νερού ή καλλιεργητικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μαρουλιού ή μολυσμένους σπόρους.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν αρνητικά για STEC, αλλά η γενική ή δείκτης E. coli εντοπίστηκε σε προϊόντα σάντουιτς και μαρούλι, υποδεικνύοντας ένα πιθανό συμβάν μόλυνσης.
Τα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά σαλάτας είναι ευάλωτα σε μόλυνση με παθογόνα στο επίπεδο πριν τη συγκομιδή μέσω πλημμύρας, απορροής βρόχινου νερού ή νερού άρδευσης που περιέχει περιττώματα ζώων. Οι τρέχουσες μέθοδοι για το πλύσιμο και την απολύμανση των νωπών προϊόντων δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα αφαιρεθούν τα παθογόνα. Οι έλεγχοι για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης με κόπρανα κατά την ανάπτυξη, το χειρισμό και την επεξεργασία είναι σημαντικοί.