Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FDA: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFDA: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων
spot_img

Το μεγάλο στοίχημα του εκσυχρονισμού της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και ποτών.

Οι ανακλήσεις προϊόντων τροφίμων και ποτών γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα, παρά την αύξηση των ομοσπονδιακών και βιομηχανικών κανονισμών στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε 30 ανακλήσεις τροφίμων και ποτών, προϊόντων για ζώα συντροφιάς και φαρμάκων/ιατρικών συσκευών μόνο τον Ιανουάριο του 2024.

Πρόκειται για ένα διαρκές ζήτημα που όχι μόνο επηρεάζει οικονομικά μια εταιρεία, αλλά προκαλεί επίσης σοβαρή ζημιά στη φήμη του εμπορικού της σήματος.

Ενώ οι ανακλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι βιομηχανικοί όμιλοι συνεχίζουν να επεκτείνουν τους κανονισμούς συμμόρφωσης για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών στον τομέα των τροφίμων και των ποτών.

Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τρεις ομάδες εποπτεύουν την ασφάλεια των τροφίμων και των ποτών στις ΗΠΑ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ο FDA και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι κανονισμοί συμμόρφωσης για τα τρόφιμα και τα ποτά έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια για να ευθυγραμμιστούν με τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις εξελίξεις στη βιομηχανία τροφίμων.

Υπό την καθοδήγηση του FDA, ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) προέκυψε το 2011 με σκοπό τη βελτίωση του συστήματος ασφάλειας των τροφίμων, μετατοπίζοντας το επίκεντρο από την αντιμετώπιση των τροφιμογενών ασθενειών στην πρόληψή τους.

Το Κογκρέσο θέσπισε τον FSMA ως απάντηση στις δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και στην κατανόηση της τροφιμογενή ασθένειας και των συνεπειών της, συμπεριλαμβανομένης της συνειδητοποίησης ότι η τροφιμογενής ασθένεια που μπορεί να προληφθεί αποτελεί τόσο σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας όσο και απειλή για την οικονομική ευημερία του συστήματος τροφίμων.

Τα βασικά στοιχεία του FSMA περιλαμβάνουν:

  • Προληπτικοί έλεγχοι για τα ανθρώπινα και ζωικά τρόφιμα: Απαιτεί από τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων να εφαρμόζουν προληπτικούς ελέγχους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Κανόνας για την ασφάλεια των προϊόντων: Καθιερώνει επιστημονικά τεκμηριωμένα πρότυπα για την ασφαλή καλλιέργεια, συγκομιδή, συσκευασία και διατήρηση φρούτων και λαχανικών.
  • Πρόγραμμα επαλήθευσης ξένων προμηθευτών (FSVP): Απαιτεί από τους εισαγωγείς να επαληθεύουν ότι οι ξένοι προμηθευτές τους παράγουν τρόφιμα με τρόπο που να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας των ΗΠΑ.
  • Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP): Το σύστημα HACCP είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τον εντοπισμό και την πρόληψη των κινδύνων στην παραγωγή τροφίμων. Αν και δεν αποτελεί ειδικό νόμο, ο FDA απαιτεί από τους μεταποιητές θαλασσινών και άλλους να εφαρμόζουν τα σχέδια HACCP.
  • Κώδικας τροφίμων του FDA: Ο Κώδικας Τροφίμων του FDA παρέχει πρότυπους κανονισμούς ασφάλειας τροφίμων για εστιατόρια και επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων. Αν και δεν αποτελεί ομοσπονδιακό νόμο, πολλές πολιτείες τον υιοθετούν ή τον τροποποιούν για να ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.
  • Ορθή παραγωγική πρακτική (GMP): Τόσο ο FDA όσο και το USDA έχουν θεσπίσει GMP για να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα επεξεργάζονται, παρασκευάζονται και διατηρούνται με υγιεινό και ασφαλή τρόπο.
  • Πρότυπα της Εθνικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Υγείας (NEHA): Τα πρότυπα αυτά χρησιμοποιούνται από τα τοπικά τμήματα και τις υπηρεσίες υγείας για τη ρύθμιση και την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων τροφίμων.

Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην υγεία, τη βιωσιμότητα και την προστασία των καταναλωτών κατά τη δημιουργία, την παρασκευή και τη διανομή τροφίμων και ποτών, περιμένουμε να δούμε αυστηρότερη εποπτεία και την ανάγκη των παραγωγών να τηρούν τους αυστηρούς ελέγχους συμμόρφωσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο