Η EFSA ξεκίνησε διαβουλεύσεις για το σχέδιο γνωμοδότησής της, σχετικά με τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση της αξιολόγησης κινδύνου πλαστικοποιητών που χρησιμοποιούνται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και σχετικά με το σχέδιο πρωτοκόλλου για την αξιολόγηση της έκθεσης των ουσιών που έχουν προτεραιότητα.
Οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν.
Οι δύο διαβουλεύσεις γίνονται μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την EFSA να διεξαγάγει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επαναξιολόγηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την παρουσία πλαστικοποιητών όπως φθαλικές ενώσεις, δομικά παρόμοιες ουσίες και ουσίες αντικατάστασης σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCMs ).
Για το σχέδιο γνωμοδότησης σχετικά με τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των πλαστικοποιητών, η ομάδα της EFSA για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας (CEP) εξέτασε δεδομένα που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) και τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Προτεραιότητα δόθηκε μόνο σε ουσίες που έχουν εγκριθεί για FCM σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο. Η ιεράρχηση βασίστηκε στην ημερομηνία που οι ουσίες υποβλήθηκαν πιο πρόσφατα σε αξιολόγηση κινδύνου ως FCM, με εκείνες που αξιολογήθηκαν πριν από το 2001 να τοποθετούνται στην ομάδα υψηλής προτεραιότητας, αυτές που αξιολογήθηκαν μεταξύ 2001 και 2011 στην ομάδα μέσης προτεραιότητας και εκείνες που αξιολογήθηκαν μετά το 2011 σε ομάδα χαμηλής προτεραιότητας.
Η δεύτερη διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο πρωτοκόλλου καθορίζει την προσέγγιση που προτίθεται να χρησιμοποιήσει η EFSA για την ανάκτηση και την επιλογή δεδομένων και την ανάλυση και ενσωμάτωση στοιχείων για την αξιολόγηση της έκθεσης των ουσιών που έχουν προτεραιότητα.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν σχόλια για το σχέδιο γνωμοδότησης και για το σχέδιο πρωτοκόλλου μέσω των ειδικών σελίδων διαβούλευσης. Η προθεσμία για σχόλια λήγει στις 16/12/2021 .
Δείτε επίσης:
EFSA: Η Γνωμοδότηση για το πρόσθετο Ε471 σε βρεφικά τρόφιμα
Η μεγαλύτερη και χειρότερη επιδημία λιστερίωσης στην παγκόσμια ιστορία