Από το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου σε υπαίθριες καλλιέργειες.
Η Διεύθυνση για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Κτηνιατρική και Προστασία Φυτών στη Σλοβενία (UVHVVR) ενημερώθηκε από την αρμόδια επιχείρηση τροφίμων για την απόσυρση Κυπριακής πατάτας από την αγορά καθώς ανιχνεύτηκε υπέρβαση της μέγιστης οριακής τιμής του φυτοφαρμάκου imidacloprid.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 30 είδη ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιοι κινδυνεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε το μπρόκολο; Ο τρόπος μαγειρέματος που θα το κάνει πιο νόστιμο και θρεπτικό
Το imidacloprid (ιμιδακλοπρίδη) είναι νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο που έχει περιοριστεί αυστηρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των επιπτώσεών του στους επικονιαστές, κυρίως τις μέλισσες. Συγκεκριμένα, από το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση του imidacloprid σε υπαίθριες καλλιέργειες. Η χρήση του επιτρέπεται μόνο σε θερμοκήπια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπου δεν έρχονται σε επαφή οι μέλισσες ή άλλοι επικονιαστές. Η απαγόρευση βασίστηκε σε αξιολόγηση της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), η οποία κατέληξε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τις μέλισσες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται χιλιάδες υπολογιστές, smartphone και smartwatches – Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς και έκρηξης!
Μετά από αξιολόγηση κινδύνου, το τρόφιμο παρουσιάζει αποδεκτό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν να τις επιστρέψουν στον τόπο αγοράς.
Οι πατάτες έχουν Barcode: 3830084731029 και ανακληθήσες Παρτίδες έχουν τους αριθμούς: 0501, 0502 και 0503. Προμηθευτής τους στην αγορά της Σλοβενίας είναι η εταιρεία ENNA Fruit doo από την Κροατία και Διανομέας η εταιρεία Mercator doo.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.