Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα πάνω από το όριο σε Κυπριακές πατάτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα πάνω από το όριο σε Κυπριακές πατάτες
spot_img

Από το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Η Διεύθυνση για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Κτηνιατρική και Προστασία Φυτών στη Σλοβενία (UVHVVR) ενημερώθηκε από την αρμόδια επιχείρηση τροφίμων για την απόσυρση Κυπριακής πατάτας από την αγορά καθώς ανιχνεύτηκε υπέρβαση της μέγιστης οριακής τιμής του φυτοφαρμάκου imidacloprid.

- Advertisement -

Το imidacloprid (ιμιδακλοπρίδη) είναι νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο που έχει περιοριστεί αυστηρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των επιπτώσεών του στους επικονιαστές, κυρίως τις μέλισσες. Συγκεκριμένα, από το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση του imidacloprid σε υπαίθριες καλλιέργειες. Η χρήση του επιτρέπεται μόνο σε θερμοκήπια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπου δεν έρχονται σε επαφή οι μέλισσες ή άλλοι επικονιαστές. Η απαγόρευση βασίστηκε σε αξιολόγηση της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), η οποία κατέληξε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τις μέλισσες.

Μετά από αξιολόγηση κινδύνου, το τρόφιμο παρουσιάζει αποδεκτό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν να τις επιστρέψουν στον τόπο αγοράς.

Οι πατάτες έχουν Barcode: 3830084731029 και ανακληθήσες Παρτίδες έχουν τους αριθμούς: 0501, 0502 και 0503. Προμηθευτής τους στην αγορά της Σλοβενίας είναι η εταιρεία ENNA Fruit doo από την Κροατία και Διανομέας η εταιρεία Mercator doo.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελαιόλαδο: “Πόρτα” από την EFSA σε ισχυρισμό υγείας για μείωση της χοληστερόλης

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αξιολόγησε εάν ισχύει ο ισχυρισμός υγείας, ότι οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών συγκεντρώσεων HDL-χοληστερόλης

Η αλήθεια για τα κατεψυγμένα: Τι κρατά τους καταναλωτές μακριά τους;

Γιατί οι καταναλωτές διστάζουν με τα κατεψυγμένα τρόφιμα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Δημοφιλή γλυκά και σνακ με διοξείδιο του τιτανίου και γλυκερόλη – Οι εργαστηριακές δοκιμές και οι συμβουλές των παιδιάτρων

Η συνέπειες της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων, είναι η παχυσαρκία, προβλήματα ψυχικής υγείας, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα