Ένα μήλο την ημέρα… μπορεί να γεμίζει το σώμα σας με φυτοφάρμακα.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το πλύσιμο των φρούτων, ένα προληπτικό μέτρο που λαμβάνουν πολλοί καταναλωτές, δεν είναι αρκετό για την απομάκρυνση των τοξικών χημικών ουσιών και των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν άλλα έξι πολύ δημοφιλή αρώματα μεγάλων οίκων με τοξική ουσία – Νέα Ευρωπαϊκή προειδοποίηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θραύσματα γυαλιού σε τσάι – Άμεση ανάκληση λόγω κινδύνου τραυματισμού και εσωτερικής αιμορραγίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που έχει διατεθεί και στην Ελλάδα – Κίνδυνος πνιγμού από εύκολα αποσπόμενες βίδες
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, προσθέτει νέες πληροφορίες στη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τα φυτοφάρμακα και ποιο είναι, αν υπάρχει, το όριο για την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Όπως αναφέρει η μελέτη, «οι εργασίες καθαρισμού δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τα φυτοφάρμακα».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Bότανα και μπαχαρικά με κομμάτια πλαστικού – Επείγουσα ανάκληση λόγω κινδύνου πνιγμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φύλακας σε σούπερ μάρκετ κατηγορεί άδικα πελάτισσα για απόπειρα κλοπής και της ζητά χρήματα για να μην καλέσει την Αστυνομία!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “κόλπο” για να πετύχετε τέλεια μελάτα αυγά
Χρησιμοποιώντας τη μέθοδό τους για να εξετάσουν τη μόλυνση από φυτοφάρμακα σε ένα μήλο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα φυτοφάρμακα έφτασαν πολύ πιο βαθιά από τη φλούδα, διεισδύοντας στη φλούδα και περνώντας στο στρώμα του πολτού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε εύκολα τορτίγιες καλαμποκιού στο σπίτι
Ωστόσο, όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου και ένα ανώτερο στρώμα πολτού, η μόλυνση μειώθηκε σημαντικά. Η μελέτη διαπίστωσε απερίφραστα ότι «ο κίνδυνος κατάποσης φυτοφαρμάκων από φρούτα δεν μπορεί να αποφευχθεί με απλό πλύσιμο εκτός από το ξεφλούδισμα».
Ωστόσο, ενώ η απώλεια της φλούδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έκθεσης σε χημικές ουσίες, μειώνει επίσης τη διατροφική αξία.
Ένα μήλο με φλούδα περιέχει έως και 332% περισσότερη βιταμίνη Κ, 142% περισσότερη βιταμίνη Α, 115% περισσότερη βιταμίνη C, 20% περισσότερο ασβέστιο και έως και 19% περισσότερο κάλιο από ένα μήλο με φλούδα
Τον Μάρτιο, η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υπερασπίζεται μια πιο καθαρή προμήθεια τροφίμων, δημοσίευσε τον περιβόητο κατάλογο «Dirty Dozen» με τα προϊόντα που είναι πιο επιρρεπή σε φυτοφάρμακα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κουνούπια και νεκρή σαύρα σε γαλακτοκομικά – Η απίστευτη εικόνα που κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Υγείας σε παραγωγική μονάδα
Η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό ποσοστό 75% των συμβατικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία περιείχαν υπολείμματα δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών και τοποθέτησε τα μήλα στο νούμερο 8 του καταλόγου της με τα προϊόντα που περιέχουν φυτοφάρμακα.
Πρόσφατα, το Consumer Reports διαπίστωσε ανησυχητικά επίπεδα φυτοφαρμάκων που εγκυμονούσαν «σημαντικούς κινδύνους» για τους καταναλωτές στο 20% των φρούτων και λαχανικών που εξέτασε. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός κάλεσε την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να απαγορεύσει τα οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά φυτοφάρμακα και να μειώσει τα νόμιμα όρια μόλυνσης.
Από την άλλη, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) υποστήριξε ότι το 99% των προϊόντων που εξέτασε περιείχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντός των νόμιμων ορίων μόλυνσης και τα οποία «δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Ισχυρίζονται επίσης ότι πάνω από το ένα τέταρτο των προϊόντων που εξετάστηκαν δεν είχαν «καθόλου ανιχνεύσιμα υπολείμματα».
Εν κατακλείδι, όσοι θέλουν να περιορίσουν την έκθεση θα πρέπει να επιλέγουν να ξεφλουδίζουν τα φυτοφάρμακα και να τρώνε βιολογικά, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο φυσικά φυτοφάρμακα, όποτε είναι δυνατόν.