Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: E. coli σε γαλακτοκομικό προϊόν – 12 παιδιά με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

ΑρχικήΝέαΓαλλία: E. coli σε γαλακτοκομικό προϊόν – 12 παιδιά με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img

Τουλάχιστον δώδεκα παιδιά έχουν αρρωστήσει στη Γαλλία με τις αρχές να συνδέουν τις ασθένειες με μια συγκεκριμένη γαλακτοκομική εταιρεία.

Από τις αρχές Ιουνίου, έχουν αναφερθεί 12 κρούσματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) στις περιοχές Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή και Οξιτανία της Γαλλίας. Το HUS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με τη λοίμωξη από E. coli που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια και μερικές φορές ακόμη και τον θάνατο.

Επτά αγόρια και πέντε κορίτσια ηλικίας από 11 μηνών έως 9 ετών είναι άρρωστα και διαγνώστηκαν από τις 4 Ιουνίου έως τις 18 Ιουλίου. Στη Γαλλία, η επιτήρηση του E. coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC) βασίζεται μόνο στο HUS σε παιδιά κάτω των 15 ετών, επομένως αφορά μόνο τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Η Santé publique France, η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (DGAL) και η Γενική Διεύθυνση Υγείας αποτελούν μέρος της έρευνας.

Η σύνδεση με τη γαλακτοκομική εταιρεία

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για το E. coli στο Institut Pasteur στο Παρίσι διαπίστωσε ότι πέντε από τα παιδιά έχουν μολυνθεί από το E. coli O26 με τα ίδια χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι η πηγή είναι πιθανό να είναι η ίδια. Όπως αναφέρει το Food Safety News, το βακτήριο έχει επίσης ανιχνευθεί σε ένα προϊόν που παρασκευάστηκε από την Fromagerie de L’ Aupillon, με έδρα στην περιοχή Bouches-du-Rhône.

Έχουν ήδη ανακληθεί και αποσυρθεί όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από την εταιρεία, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης. Αυτό περιλαμβάνει γάλα, γιαούρτια και τυριά τα οποία διανεμήθηκαν κυρίως στο Var και στο Bouches-du-Rhône, στην περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, σε καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια.

Οι αρχές, ως μέτρο αντιμετώπισης, ζήτησαν από τους ανθρώπους που έχουν προμηθευτεί ήδη αυτά τα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν. Πρόσθεσαν ότι όσοι είχαν επισκεφθεί το αγρόκτημα ή αγόρασαν μη παστεριωμένα προϊόντα με βάση το γάλα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη οποιωνδήποτε συμπτωμάτων που σχετίζονται με το E. coli. Ο κίνδυνος ανάπτυξης HUS είναι υψηλότερος για τους ηλικιωμένους ή τα μικρά παιδιά. Το HUS εμφανίζεται στο 5 έως 8% των περιπτώσεων STEC.

Η περίπτωση της πίτσας Buitoni – Nestle

Νωρίτερα φέτος, άλλη μια εστία STEC που οδήγησε πολλά παιδιά να νοσήσουν με HUS απασχόλησε τις Γαλλικές αρχές. Οι έρευνες για την διαλεύκανση των κρουσμάτων σοβαρού αιμολυτικού ουρητικού συνδρόμου που αναφέρθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην εθνική επικράτεια της Γαλλίας και οι αναλύσεις (επιδημιολογικές, μικροβιολογικές και ιχνηλατήσεις) που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν συσχέτιση με την κατανάλωση προϊόντων κατεψυγμένης πίτσας από τη σειρά Fraîch’Up της μάρκας Buitoni.

Η Sante Publique τον Μάρτιο ανακοίνωσε την ανάκληση του συνόλου των προϊόντων πίτσας από τη NESTLE FRANCE Buitoni. Ο απολογισμός αυτής της εστίας ήταν 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θάνατοι παιδιών.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από E. coli 

Για τη διάγνωση των λοιμώξεων από E.coli απαιτούνται ειδικές εξετάσεις, διότι τα συμπτώματά τους μπορούν να μιμηθούν αυτά άλλων ασθενειών.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli ποικίλλουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός πέντε έως επτά ημερών. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές.

Περίπου το 5 έως 10% όσων διαγιγνώσκονται με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα μεγάλης κόπωσης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα.

Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υποφέρουν από μόνιμους τραυματισμούς ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί μεταξύ ατόμων οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ηλικιωμένους ενήλικες λόγω της επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς.

Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα HUS θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Τα άτομα με HUS πιθανότατα θα νοσηλευτούν επειδή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά και συνεχιζόμενα προβλήματα όπως υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλική βλάβη και νευρολογικά προβλήματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα