Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γερμανία: Οι δηλητηριάσεις του ’20- Από γάλα, πέστροφα, καρύδα, κεμπάπ ρύζι και τόνο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓερμανία: Οι δηλητηριάσεις του ’20- Από γάλα, πέστροφα, καρύδα, κεμπάπ ρύζι και τόνο
spot_img

cibum team

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL)  της Γερμανίας, δημοσιοποίησαν  στοιχεία σχετικά με τις αναφορές εστιών τροφιμογενών ασθενειών για το 2020. Συνολικά, αναφέρθηκαν 193 εστίες με 1.143 άτομα που νόσησαν, 174 νοσηλείες και 4 θανάτους.

Οι πιο κοινές αιτίες τροφιμογενών λοιμώξεων του περασμένου έτους ήταν το Campylobacter και η Salmonella.

Άλλα παθογόνα που προκάλεσαν ξεσπάσματα οφειλόμενα σε τροφιμογενείς παράγοντες, ήταν ο νοροϊός, ο Bacillus cereus, η Yersinia enterocolitica, η Shiga toxin-producing E. coli (STEC), το Clostridium perfringens, οι ιοί ηπατίτιδας Α και Ε, η Listeria monocytogenes, η ισταμίνη και η Giardia lamblia. Ο παράγοντας λοίμωξης παρέμεινε άγνωστος σε 10 εστίες που επηρέασαν συνολικά 50 άτομα.

Ο Bacillus cereus προκάλεσε τέσσερα από τα 15 καταγεγραμμένα ξεσπάσματα με υψηλά στοιχεία, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που επηρέασε συνολικά 96 άτομα. Το Campylobacter και το Clostridium perfringens ακολουθούν,  με 13 και 64 νοσούντες αντίστοιχα. Δύο εστίες οφείλονταν στην ισταμίνη και τη Salmonella με 14 και 231 άρρωστους, συμπεριλαμβανομένων 52 νοσηλειών. Ένα ξέσπασμα προκλήθηκε από Listeria με 35 άρρωστους, 31 νοσηλείες και τρεις θανάτους. Πιστεύεται ότι προκλήθηκε από καπνιστά φιλέτα πέστροφας από τη Δανία.

Το Campylobacter και το νωπό γάλα ήταν ο πιο συχνά αναφερόμενος συνδυασμός παθογόνων και τροφίμων με τρεις εστίες. Άλλοι συνδυασμοί παθογόνων – τροφίμων που κατεγράφησαν δύο φορές, ήταν ο Bacillus cereus στο ρύζι και η ισταμίνη στον τόνο.

Μεγάλη εστία εντοπίστηκε επίσης σε αποξηραμένη καρύδα, η οποία προκάλεσε τη νόσηση σε 161 άτομα και προκλήθηκε από Salmonella Muenchen. Συνολικά, νοσηλεύτηκαν 37 άτομα. Εντοπίστηκε σε αποξηραμένα κομμάτια καρύδας που εισήχθησαν από τη Μοζαμβίκη.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ξέσπασμα, με 70 κρούσματα και 15 νοσηλείες, προκλήθηκε από Salmonella Brandenburg.. Αυτό συνδέθηκε με ένα κατάστημα κεμπάπ στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε εστίες υψηλών στοιχείων, περιελάμβαναν ανεπαρκή θερμική επεξεργασία, μη συμμόρφωση με τις συνθήκες αποθήκευσης χρόνου ή θερμοκρασίας, ανεπαρκή ψύξη και διασταυρούμενη μόλυνση.

Για 178 εστίες, τα στοιχεία της συσχέτισης μεταξύ ενός τροφίμου και των ασθενειών κρίθηκαν ως ανεπαρκή. Το Campylobacter προκάλεσε 95 από αυτές τις εστίες, ενώ η Salmonella ακολουθούσε, με 41 από αυτές. Συνολικά, τουλάχιστον 690 άνθρωποι αρρώστησαν, 90 νοσηλεύτηκαν και ένας άνθρωπος πέθανε.

Τέσσερις εστίες STEC προκάλεσαν τη νόσηση σε 38 άτομα και πέντε εστίες Yersinia επηρέασαν 10 άτομα. Υπήρξαν 126 περιπτώσεις σε εννέα εστίες νοροϊού, 41 ασθενείς σε μία εστία ηπατίτιδας Α και έξι ασθενείς σε τρεις εστίες ηπατίτιδας Ε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα