Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων
spot_img

Το ωμό κατεψυγμένο κρέας είναι ευαίσθητο υλικό και απαιτεί ειδική διαχείριση για να κρατήσει την ποιότητα και τη γεύση του

Ξεχάσατε πάλι να βγάλετε το κρέας από την κατάψυξη από βραδύς και καταλήξατε στην λύση της απόψυξης στον φούρνο μικροκυμάτων; Κακώς, λένε οι ειδικοί!

- Advertisement -

Ο επιστήμονας τροφίμων Κώστας Σταθόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Abertay στο Dundee, λέει ότι η απόψυξη κατεψυγμένου κρέατος στο φούρνο μικροκυμάτων δεν ενδείκνυται, καθώς όταν ξεπαγώνετε βιαστικά το τρόφιμο, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπαράγονται γρήγορα και το κρέας είναι πιο πιθανό να χάσει την υγρασία και επομένως να αποκτήσει πιο ξηρή γεύση.

Η λειτουργία απόψυξης (defrost) των φούρνων μικροκυμάτων ενδείκνυται για απόψυξη ήδη μαγειρεμένου φαγητού προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία κατανάλωσης. Ωστόσο, το ωμό κατεψυγμένο κρέας είναι ευαίσθητο υλικό και απαιτεί ειδική διαχείριση για να κρατήσει την ποιότητα και τη γεύση του. Επομένως, η ομαλή απόψυξη στο ψυγείο είναι η βέλτιστη πρακτική.

Με τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων επιπρόσθετα, ορισμένες περιοχές του κρέατος υπερθερμαίνονται και αρχίζουν να ψήνονται, οπότε υπάρχει κίνδυνος να υπερψηθεί μέρος του κρέατος στην τελική του μορφή.

Όταν θέλουμε να ξεπαγώσουμε κρέας για να το μαγειρέψουμε, φροντίζουμε να το βγάλουμε από την κατάψυξη την προηγούμενη ημέρα ή ακόμα και δύο ημέρες νωρίτερα και να το αφήσουμε να ξεπαγώσει ομαλά μέσα σε ένα σκεύος, όπως ένα βαθύ πιάτο, στο ψυγείο. Ο τρόπος με τον οποίο ξεπαγώνει το κρέας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή του και στο πόσο ζουμερό θα είναι, όταν έρθει η ώρα να ψηθεί.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα