Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα φιστίκια είναι οι “συνήθεις ύποπτοι” για την πρόκληση αλλεργιών;

ΑρχικήPicksNews LineΓιατί τα φιστίκια είναι οι "συνήθεις ύποπτοι" για την πρόκληση αλλεργιών;
spot_img

Καινοτόμο τεστ από το Ευρωπαϊκό έργο AllerScreening μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα έναντι πολλαπλών αλλεργιογόνων τροφίμων σε μία μόνο ανάλυση.

Ο μέσος Ευρωπαίος έχει πρόσβαση σε χιλιάδες διαφορετικά είδη τροφίμων, ωστόσο ορισμένα είναι πιο προβληματικά από άλλα. Τα γαλακτοκομικά, τα οστρακοειδή, το σιτάρι και ιδιαίτερα τα φιστίκια βρίσκονται ψηλά στη λίστα των κοινών αλλεργιογόνων.

«Υποφέρετε από αλλεργίες σε εκείνα τα τρόφιμα που τρώτε πιο συχνά», εξηγεί η Díaz-Perales, καθηγήτρια Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης.. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τροφικές αλλεργίες τείνουν να είναι γεωγραφικές. Οι χώρες που καταναλώνουν περισσότερους ξηρούς καρπούς τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς. Γενικά, τα φυτικά τρόφιμα είναι πιο αλλεργιογόνα από τα ζωικά τρόφιμα, ειδικά τα φυτικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το πώς τρώγονται επίσης κάνει τη διαφορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερα ποσοστά αλλεργιών στα φιστίκια από την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο τρώνε μεγάλες ποσότητες από το φαγητό. Η Díaz-Perales υποπτεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περισσότερα φιστίκια σε επεξεργασμένη μορφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι η ευαισθησία σε ορισμένα αλλεργιογόνα δεν ξεκινά απαραίτητα από το έντερο, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω της αναπνευστικής οδού ή ακόμα και του δέρματος. Αφού ευαισθητοποιηθούν, όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν το φαγητό, υποφέρουν από αλλεργικά συμπτώματα, λέει η Díaz-Perales. «Η υγεία του δέρματός σας είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη των τροφικών αλλεργιών», προσθέτει. Τα επιθετικά προϊόντα καθαρισμού μπορούν να βλάψουν όχι μόνο το μικροβίωμα – τη συλλογή μικροοργανισμών που ζουν σε όλο το σώμα μας – αλλά και το προστατευτικό, επιφανειακό στρώμα του δέρματος. «Αυτό επιτρέπει την είσοδο αλλεργιογόνων και οδηγεί σε ευαισθητοποίηση σε ορισμένα τρόφιμα», λέει.

Το άγχος θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιο ρόλο: οι επιστήμονες μαθαίνουν ότι το ορμονικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και η νευρωνική ανάπτυξη είναι όλα στενά συνδεδεμένα. Οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στα άλλα. Έτσι, είναι πιθανό οι ολοένα και πιο ταραχώδεις ζωές μας να μας κάνουν πιο ευάλωτους.

Εντοπισμός αλλεργιογόνων εκ των προτέρων

Η Díaz-Perales εργάστηκε στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο AllerScreening αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο τεστ για τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών. Ο επιπολασμός των τροφικών αλλεργιών αυξάνεται δραματικά τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για πιο ακριβείς, ταχύτερους τρόπους δοκιμής για ευαισθησία στα αλλεργιογόνα. Η Díaz-Perales και η ομάδα της ανέπτυξαν μια νέα συσκευή που μετρά γρήγορα την ποσότητα των αντισωμάτων που μπορούν να πυροδοτήσουν μια αλλεργική απόκριση που υπάρχει στο αίμα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά δερματικά τεστ με τσίμπημα, το νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα για περισσότερες από 20 διαφορετικές πρωτεΐνες από 12 διαφορετικά τρόφιμα. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη τη διάγνωση ασθενών με σπάνιο κλινικό ιστορικό. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της αύξησης των τροφικών αλλεργιών θα είναι πιο σκληρή και θα απαιτήσει μια πληρέστερη κατανόηση του πώς το περιβάλλον μας, η διατροφή, μικροβίωμα και ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρούν. Στο μέλλον, μπορεί να ξέρουμε πώς να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας (ή ακόμα και τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας) για να αποτρέψουμε την εμφάνιση αλλεργιών, ενώ θα απολαμβάνουμε όλα τα τρόφιμα που έχει να προσφέρει ο κόσμος.

Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε μια αβλαβή ουσία σαν να είναι απειλητικός παράγοντας ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στην επιφάνεια των ιστιογενών κυττάρων και των βασεόφιλων τελεστών. Κατά τη δεύτερη επαφή με το φαγητό, το αλλεργιογόνο αναγνωρίζεται από το IgE, το οποίο πυροδοτεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη, προκαλώντας συμπτώματα που περιλαμβάνουν πρήξιμο στα χείλη και δύσπνοια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως από 30 λεπτά (πρώιμα συμπτώματα) έως 24 ώρες (καθυστερημένες αντιδράσεις) μετά την κατανάλωση τροφής και ποικίλλουν σε βαρύτητα.

Το έργο AllerScreening συγκέντρωσε πέντε κλινικές ομάδες με επιστημονική εμπειρία στην τροφική αλλεργία και στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνολογιών. Ο στόχος ήταν να βρεθεί μια μέθοδος οπτικής ανίχνευσης σε κλινικές δοκιμές ρουτίνας. Η πλατφόρμα σημείου φροντίδας AllerScreening αποτελείται από έναν οπτικό αναγνώστη ικανό να ανιχνεύει τη δέσμευση της IgE ορού ασθενούς με συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στα φρεάτια του εξαρτήματος της συσκευής biokit μιας χρήσης.

Πλεονεκτήματα της διαγνωστικής συσκευής AllerScreening

Η δυνατότητα διαφοροποίησης των αλλεργιογόνων που χρησιμοποιούνται στη συσκευή AllerScreening προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα προσαρμογής της ανάλυσης σύμφωνα με τις συστάσεις του κλινικού γιατρού. Στόχος είναι να προσφερθεί μια ομάδα αλλεργιογόνων που μπορούν να επιλεγούν με βάση το ιστορικό του ασθενούς. Το AllerScreening μπορεί να αντιμετωπίσει τις γεωγραφικές διαφορές στην τροφική αλλεργία μέσω της προσαρμογής της ανάλυσης. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για εφαρμογή σε διάφορες περιοχές στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Εξάλλου, το χαμηλό κόστος και η ευκολία χρήσης του σημαίνει ότι μπορεί να υιοθετηθεί από συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι σημαντικό ότι η χρήση της συσκευής ως στρατηγικής πρώτης γραμμής για τη διάγνωση των τροφικών αλλεργιών θα έχει απτά οφέλη για την κλινική διαχείριση αυτής της πάθησης. Εκτός από την εξοικονόμηση κόστους υγειονομικής περίθαλψης, η ποιότητα των αποτελεσμάτων εγγυάται βελτιωμένη ζωή για τους ασθενείς, προσφέροντας τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τα είδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές το AllerScreening όχι μόνο θα συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση τροφικών αλλεργιών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω μελέτες για τις ανοσολογικές τροφικές δυσανεξίες». Αυτή η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της τροφικής δυσανεξίας αναμένεται να βελτιώσει τη διαχείριση σε προσωπική βάση.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα του Araceli Díaz-Perales:Διάγνωση τροφικής αλλεργίας στο σημείο φροντίδας

Πηγή:cordis.europa.eu

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα