Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Νέα στρατηγική για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαFAO: Νέα στρατηγική για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του FAO για την διακρατική επίτευξη της ασφάλειας τροφίμων και την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας σε όλους.

Την  έμπρακτη συμβολή του στην ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων ως μέσο διατήρησης της επισιτιστικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σύμφωνα με δημοσίευσή του, ο FAO ανέπτυξε τις στρατηγικές προτεραιότητές του για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίες έχουν ως έτος-στόχο το 2031, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Γεωργίας του (COAG).

Οι στρατηγικές αφορούν 4 τομείς:

  • διακυβέρνηση,
  • αποφάσεις βασισμένες στην επιστήμη για την ασφάλεια των τροφίμων,
  • ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου τροφίμων και
  • προώθηση συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Στόχος του FAO είναι να βοηθήσει την βιομηχανία τροφίμων, να ενισχύσει τις επενδύσεις στο χώρο και να εξασφαλίσει επαρκείς διατροφικούς και οικονομικούς πόρους για όλους τους ανθρώπους.

Η στρατηγική του FAO είναι μια προσπάθεια του οργανισμού να παρέχει διεθνή καθοδήγηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του εκάστοτε κράτους για την ασφάλεια τροφίμων, ενισχύοντας παράλληλα τα εθνικά συστήματα ελέγχου τροφίμων.

Επιπλέον, ο FAO  κρίνει ως ύστατης σημασίας την ενσωμάτωση της ασφάλειας των τροφίμων στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων αγροδιατροφής, στη διαμόρφωση πολιτικών για την επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή, αλλά και τις κρατικές στρατηγικές ενίσχυσης της γεωργίας. Ένας επιμέρους στόχος είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ορισμένα είδη.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω με επιτυχία και η ασφάλεια τροφίμων να λειτουργήσει ως μέσο για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, καμία ομάδα δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένη τόσο από τη διατροφή όσο και την οικονομία. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των μικρότερων παραγωγών τροφίμων, ειδικά τους πιο περιθωριοποιημένους και που κατοικούν σε πιο απομακρυσμένα μέρη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων στις 7 Ιουνίου συγκαταλέγεται σε μια πληθώρα επιμέρους στρατηγικών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η ασφάλεια των τροφίμων στηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια και το εμπόριο.

Το σχέδιο καλύπτει επίσης το One Health, τη μικροβιακή αντοχή, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων, αναφέρει το Food Safety News.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο