Οι στρατηγικές προτεραιότητες του FAO για την διακρατική επίτευξη της ασφάλειας τροφίμων και την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας σε όλους.
Την έμπρακτη συμβολή του στην ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων ως μέσο διατήρησης της επισιτιστικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Σύμφωνα με δημοσίευσή του, ο FAO ανέπτυξε τις στρατηγικές προτεραιότητές του για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίες έχουν ως έτος-στόχο το 2031, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Γεωργίας του (COAG).
Οι στρατηγικές αφορούν 4 τομείς:
- διακυβέρνηση,
- αποφάσεις βασισμένες στην επιστήμη για την ασφάλεια των τροφίμων,
- ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου τροφίμων και
- προώθηση συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε όλη την τροφική αλυσίδα.
Στόχος του FAO είναι να βοηθήσει την βιομηχανία τροφίμων, να ενισχύσει τις επενδύσεις στο χώρο και να εξασφαλίσει επαρκείς διατροφικούς και οικονομικούς πόρους για όλους τους ανθρώπους.
Η στρατηγική του FAO είναι μια προσπάθεια του οργανισμού να παρέχει διεθνή καθοδήγηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του εκάστοτε κράτους για την ασφάλεια τροφίμων, ενισχύοντας παράλληλα τα εθνικά συστήματα ελέγχου τροφίμων.
Επιπλέον, ο FAO κρίνει ως ύστατης σημασίας την ενσωμάτωση της ασφάλειας των τροφίμων στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων αγροδιατροφής, στη διαμόρφωση πολιτικών για την επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή, αλλά και τις κρατικές στρατηγικές ενίσχυσης της γεωργίας. Ένας επιμέρους στόχος είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ορισμένα είδη.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω με επιτυχία και η ασφάλεια τροφίμων να λειτουργήσει ως μέσο για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, καμία ομάδα δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένη τόσο από τη διατροφή όσο και την οικονομία. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των μικρότερων παραγωγών τροφίμων, ειδικά τους πιο περιθωριοποιημένους και που κατοικούν σε πιο απομακρυσμένα μέρη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων στις 7 Ιουνίου συγκαταλέγεται σε μια πληθώρα επιμέρους στρατηγικών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η ασφάλεια των τροφίμων στηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια και το εμπόριο.
Το σχέδιο καλύπτει επίσης το One Health, τη μικροβιακή αντοχή, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων, αναφέρει το Food Safety News.