Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Επιστολή του Foodwatch στον Μητσοτάκη για τα ορυκτέλαια στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνH Επιστολή του Foodwatch στον Μητσοτάκη για τα ορυκτέλαια στα τρόφιμα
spot_img

Το Foodwatch καλεί για δράση ώστε να θεσμοθετηθεί μηδενική ανοχή τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Με ανοιχτή επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών όπως Μάριο Ντράγκι, Εμανουέλ Μακρόν και Πέτρο Σάντσεζ, το fooddwatch*, καλεί για δράση ώστε να θεσμοθετηθεί μηδενική ανοχή τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ που υπάρχουν στα τρόφιμα.

 Το foodwath για τρίτη φορά, μέσω εργαστηριακών δοκιμών, απέδειξε πως προϊόντα μολυσμένα με MOAH εξακολουθούν να βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν θετικά για MOAH τον Νοέμβριο του 2021 περιλαμβάνουν προϊόντα από τις Unilever, Zentis, Ferrero και Lindt.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων,EFSA, αυτές οι ενώσεις ορυκτελαίων «μπορεί να είναι τόσο μεταλλαξιογόνες όσο και καρκινογόνες» και ορισμένες από αυτές προσδιορίζονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες. 

Η μόλυνση με ορυκτέλαια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της επεξεργασίας των τροφίμων: μπορεί να έρθει κατά τη συγκομιδή, στα στάδια επεξεργασίας ή ακόμα και μέσω της συσκευασίας. Μια κοινή πηγή μόλυνσης είναι οι συσκευασίες που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί. Αυτά χρησιμοποιούν συχνά μελάνια εκτύπωσης που περιέχουν ορυκτέλαιο και έως και 200 ​​άλλες χημικές ουσίες γνωστού και άγνωστου τοξικολογικού ενδιαφέροντος. Το πρόβλημα της μετάβασης των ορυκτελαίων από τις συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτόνι σε τρόφιμα είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1990. Στο μεταξύ, έχει γίνει σαφές ένας μεγάλος αριθμός άλλων πηγών μόλυνσης.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίπεδο μηδενικής ανοχής που να προστατεύει τους καταναλωτές από το ορυκτέλαιο στα τρόφιμα.

Ο μόνος τρόπος προστασίας όλων των καταναλωτών από αυτούς τους αόρατους ρύπους στα τρόφιμα είναι ένας υποχρεωτικός κανονισμός της ΕΕ για μηδενική ανοχή στο MOAH για όλες τις κατηγορίες τροφίμων τονίζει το Foodwath. Αυτό είναι απαραίτητο για την τήρηση του Γενικού Νόμου για τα Τρόφιμα (EC178/2002) και του άρθρου 14 σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων, το οποίο ορίζει ότι «τα τρόφιμα δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά εάν είναι μη ασφαλή». 

Το foodwatch έχει σημάνει συναγερμό για αυτό το θέμα από το 2015 και αυτή είναι η τρίτη σειρά εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποίησε. Το 2019 αποκάλυψε ότι τα μισά από τα παρασκευάσματα γάλακτος για βρέφη που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένα με MOAH. Ως αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, αποφάσισαν για πρώτη φορά να ορίσουν ένα όριο παρουσίας MOAH σε 1 mg/kg σε βρεφικό γάλα σε σκόνη, σε μια τεχνική συνάντηση τον Ιούνιο του 2020. 

Αυτή η απόφαση ήταν ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα, αλλά απέχει πολύ από το να είναι αρκετό, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά από τα αποτελέσματα μιας νέας σειράς δοκιμών που πραγματοποίησε η foodwatch σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής. 
Οι εταιρείες πρέπει να αποσύρουν τα μολυσμένα προϊόντα από τα ράφια, αλλά ευθύνη των γετών λέει το Foodwatψh να διασφαλιστεί η προστασία της «υγείας των πολιτών και της ασφάλειας των τροφίμων που τρώνε», όπως δήλωσε ως προτεραιότητα η Επίτροπος Κυριακίδη.  

Η Foodwatch προτείνει:
1. Προϊόντα που έχουν ελεγχθεί με θετική μόλυνση MOAH πρέπει να ανακληθούν αμέσως

2. Υιοθέτηση κανονισμού μηδενικής ανοχής MOAH σε όλη την ΕΕ σε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες τροφίμων, απαγορεύοντας οποιαδήποτε ανιχνεύσιμη παρουσία MOAH με την πιο εκλεπτυσμένη αναλυτική μεθοδολογία.

*Το foodwatch είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκστρατείας  με γραφεία στη  Γερμανία , την Αυστρία ,  τη Γαλλία  και την  Ολλανδία , που αγωνίζεται για ασφαλές, υγιεινό και οικονομικό φαγητό για όλους τους ανθρώπους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα