Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ασφάλεια Τροφίμων το μεγάλο ζήτημα τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ Ασφάλεια Τροφίμων το μεγάλο ζήτημα τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ
spot_img

Δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) Α. Αποστολάκου – Έρχονται αυξήσεις σε σπανάκι, άνηθο και μαϊντανό και πατάτες

«Εμείς κοιτάμε τις αγορές του ΟΚΑΑ, να έχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και αν χρειαστεί να μπορούν να γίνονται εισαγωγές για να εξασφαλίζεται η επάρκεια, αλλά και να μην καταγράφονται ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων» ανέφερε στη διάρκεια γεύματος εργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), Απόστολος Αποστολάκος, σημειώνοντας ότι ίσως μετά τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν μικρές ελλείψεις σε σπανάκι, άνηθο και μαϊντανό και ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση στην τιμή της πατάτας. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως πως «δεν θα πεινάσουμε τον χειμώνα παρά τη διεθνή συγκυρία που έχει επιφέρει μεταξύ άλλων και σημαντική άνοδο στις τιμές της ενέργειας» αλλά «το μεγάλο ζήτημα που θα μας απασχολεί στα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερο, θα είναι η ασφάλεια τροφίμων και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΚΑΑ ΑΕ δίνει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα». Τόνισε ωστόσο ότι και η σπατάλη τροφίμων, που υπολογίζεται στο 30%, είναι ένα μείζον θέμα που πρέπει να μας απασχολεί έντονα.

Στη Μηχανιώνα η πιο παραγωγική ιχθυόσκαλα-ολοκληρώθηκε επένδυση 10 εκατ. ευρώ

Ο ΟΚΑΑ ΑΕ, πλαισιώνεται από 11 ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα, με την πρώτη σε δυναμική και την πιο παραγωγική σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, αυτήν στη Ν. Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν αυτές σε Κερατσίνι, Καβάλα, Χαλκίδα, Πάτρα, Χανιά, Χίο, Κάλυμνο, Βόλο, Πρέβεζα και Αλεξανδρούπολη.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιχθυόσκαλας στη Νέα Μηχανιώνα, ο κ. Αποστολάκος γνωστοποίησε ότι το 2021 ολοκληρώθηκε το έργο δημιουργίας νέας πτέρυγας στις εγκαταστάσεις της, ενός Project που «λίμναζε δέκα χρόνια» και έγινε μετά από 17 παρατάσεις.

Το έργο δημιουργίας νέας πτέρυγας στην ιχθυόσκαλα Ν.Μηχανιώνας που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και ενώ ήταν αρχικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ τελικά ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ, «περιελάμβανε διπλασιασμό του χώρου δημοπρασίας, σε 2.500 τ.μ, καινούρια ψυγεία και γραφεία», όπως επισήμανε ο κ. Αποστολάκος. Συμπλήρωσε δε ότι έγινε και «ένας εξωραϊσμός του συνόλου των εγκαταστάσεων της ιχθυόσκαλας της Ν.Μηχανιώνας.

Πρόσθεσε επίσης ότι «στην αίθουσα δημοπρασίας στην ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας υπάρχει ένα αμφιθέατρο που καταλαμβάνει το 80% του χώρου και που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Σκοπεύουμε να το αφαιρέσουμε και να ανασχεδιάσουμε το χώρο, ώστε να φτιάξουμε νέα υποδομή ψυγείων, με στόχο καλύτερη εμπορία και δημοπρασία και την εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών συνθηκών που θα παραπέμπουν σε ασφάλεια των αλιευμάτων που πωλούνται».

Συνολικά το 2021 διακινήθηκαν 9.312.828 κιβώτια από τις ιχθυόσκαλες που πλαισιώνουν τον οργανισμό και 62.360.182,5 κιλά, εκ των οποίων τα 3.722.976 κιβώτια και 23.004.181,9 κιλά από την ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας και τα 3.055.006 κιβώτια και 21.615.621 κιλά, από τον Πειραιά, σημείωσε ο ίδιος.

Λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη, με 19.500 αλιευτικά, και συμπληρώνοντας ότι σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα παράγεται και διοχετεύεται στην αγορά το 80% των οικονομικών («λαϊκών» όπως είπε χαρακτηριστικά) μικρών ψαριών της χώρας, ήτοι γάβρος και σαρδέλα, ο κ. Αποστολάκος σημείωσε επιπλέον ότι παραγωγή αλιευμάτων της Θεσσαλονίκης «συντηρεί» την κονσερβοποίηση που κάνουν οι σχετικές εταιρείες.

Ο ΟΚΑΑ ΑΕ σε αριθμούς και… μεγέθη

Αναφερόμενος στον ΟΚΑΑ ΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ανέφερε ότι αυτός πέρα από τις 11 ιχθυόσκαλες, αποτελείται και από δύο Κεντρικές Αγορές σε Αθήνα και Πάτρα και διαθέτει συνολικά 700 μισθωτές, εκ των οποίων οι 300 έμποροι φρούτων και λαχανικών, οι 350 ιχθυέμποροι και οι 50 επαγγελματίες στους τομείς του κρέατος, εστίασης και λιανικής.

Λέγοντας ότι το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας μας αφορά στα φρούτα, λαχανικά, αλιεύματα και κρέας, ο κ. Αποστολάκος επισήμανε ότι το 70% αυτού διακινείται μέσω του ΟΚΑΑ ΑΕ. Ειδικότερα δε, για τα εμπορεύματα φρούτων και λαχανικών που διακινούνται μέσω του οργανισμού, ο διευθύνων σύμβουλος σημείωσε ότι ο τζίρος στο χονδρεμπόριο διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τον τζίρο του ΟΚΑΑ ΑΕ, τόνισε ότι αυτός ανήλθε στα 15,5 εκατ. ευρώ το 2021 παρά τη μείωση μισθωμάτων κατά 40% για μερικούς μήνες λόγω covid-19 και το 2022 εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί σε πάνω από 15,9 εκατ. ευρώ. Εξηγώντας δε, ότι τα έσοδα του οργανισμού προέρχονται από ενοίκια των καταστημάτων και των ιχθυοσκαλών, συν ένα ποσοστό από τις αγοραπωλησίες αλιευμάτων, ο κ. Αποστολάκος τόνισε ότι η τιμή στα ενοίκια που προσφέρονται από τον ΟΚΑΑ ΑΕ, παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2012, και διευκρίνισε ότι «για ένα μέσο κατάστημα των 60 τ.μ η τιμή του ενοικίου ανέρχεται στα 485 ευρώ/ μήνα».

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα