Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα δέσμευσε λόγω επικινδυνότητας εισαγόμενο ρύζι basmati

ΑρχικήPicksNews LineΗ Ελλάδα δέσμευσε λόγω επικινδυνότητας εισαγόμενο ρύζι basmati
spot_img

Περιέχει επικίνδυνο φυτοφάρμακο.

Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF) για υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos σε εισαγόμενο ρύζι (λευκό μπασμάτι) από το Πακιστάν. Η παρουσία του δραστικού φυτοφαρμάκου εντοπίστηκε μετά από έλεγχο σε σημείο εισόδου του φορτίου στη χώρα μας. Το ρύζι δεσμεύτηκε από τις αρχές. Στο προϊόν ανιχνεύτηκε Chlorpyrifos σε ποσότητα 0.033 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 0.01 mg/kg.

Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl ,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Ωστόσο παρά τις απαγορεύεις έχει εντοπιστεί σε τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για το οποίο έχει χτυπήσει καμπανάκι αρκετές φορές. Υπερβολικές ποσότητες του φυτοφαρμάκου έχουν βρεθεί σε σπαράγγια, σε αποξηραμένο δυόσμο, σε μαυρομάτικα φασόλια και σε μανταρίνια. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο (0,01 mg/kg).

Πρόσφατα το εφετείο των ΗΠΑ αποφάνθηκε πως η απόφαση απαγόρευσης του φυτοφαρμάκου από τον Οργανισμό προστασίας του Περιβάλλοντος ήταν βιαστική, και έδωσε εντολή να γίνουν νέες μελέτες για την επικινδυνότητά του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα