Δύο παρτίδες απορρίφθηκαν μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας και ελλιπούς εργαστηριακής έκθεσης, πριν φτάσουν στην αγορά
Διπλή προειδοποίηση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για παρτίδες σουσαμιού από τη Νιγηρία, μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στις 13 Αυγούστου 2025. Η πρώτη ειδοποίηση (κωδ. 2025.6163) αφορά την ανίχνευση σαλμονέλας σε δείγμα σουσαμιού, παρουσία που διαπιστώθηκε σε ένα από τα δέκα δείγματα των 25 γραμμαρίων. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως «σοβαρό» και οδήγησε σε απόρριψη της παρτίδας στα σύνορα, χωρίς το προϊόν να διατεθεί στην αγορά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φωλιές τρωκτικών στους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης τυριών– Επείγουσα ανάκληση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη χρωστική ουσία σε καραμέλες – Προκαλεί καρκίνο και επηρεάζει την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη
Η δεύτερη ειδοποίηση (κωδ. 2025.6164) σχετίζεται με ακατάλληλη αναλυτική έκθεση για άλλη παρτίδα σουσαμιού από τη Νιγηρία. Αν και η υπόθεση χαρακτηρίστηκε «μη σοβαρή», η παρτίδα επίσης δεν κυκλοφόρησε στην αγορά και διατάχθηκε θερμική επεξεργασία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ελληνικές αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο ελέγχων στα σύνορα, αποτρέποντας την είσοδο των επίμαχων φορτίων. Οι καταναλωτές δεν εκτέθηκαν στον κίνδυνο, καθώς τα προϊόντα δεν κυκλοφόρησαν στην εγχώρια αγορά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aλόη: Τελικά μήπως δεν είναι τόσο θαυματουργή όσο φημίζεται; Οι σοβαροί κίνδυνοι που εντοπίζει η επιστήμη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 45.000 ζευγάρια κάλτσες μετά από καταγγελίες για εγκαύματα και φουσκάλες στους χρήστες
Η σαλμονέλα είναι παθογόνος μικροοργανισμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παράνομες χρεώσεις στις χειραποσκευές – Ποιες αεροπορικές εταιρείες μηνύουν οι Ενώσεις Καταναλωτών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 45.000 ζευγάρια κάλτσες μετά από καταγγελίες για εγκαύματα και φουσκάλες στους χρήστες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέλι: Πώς καταφέρνει να διατηρείται για αιώνες ενώ δεν περιέχει πρόσθετα;