Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η φάβα αιτία θανάτου 4 ασθενών σε αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο της Φινλανδίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ φάβα αιτία θανάτου 4 ασθενών σε αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο της Φινλανδίας
spot_img

Επιδημία λιστερίωσης σε νοσοκομείο της Φινλανδίας που συνδέεται με ένα προϊόν φάβας.

Πριν από λίγες ημέρες το Cibum ενημέρωσε το κοινό αλλά κυρίως τους εργαζομένους σε κουζίνες νοσοκομείων, για τον υποτιμημένο πλην σοβαρό κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης των νοσηλευομένων από κακές πρακτικές. Στο άρθρο έγινε αναφορά για το περιστατικό στο Μάντσεστερ της Βρετανίας το καλοκαίρι 2019 με 6 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τροφογενή Listeria. Από το ίδιο παθογόνο νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους ασθενείς σε νοσοκομείο της Φινλανδίας σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο Eurosurveillance.

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή τροφογενής ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με το βακτήριο Listeria monocytogene. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί κυρίως σε ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, αγέννητα ή νεογέννητα μωρά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.  Σε αυτά τα άτομα, η λιστερίωση μπορεί να παρουσιαστεί ως σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα και να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας.

Στη μελέτη διερευνώνται τα μεγάλα παλαιότερα κρούσματα λιστερίωσης που έχουν σημειωθεί σε νοσοκομεία στην Φινλανδία αλλά επικεντρώνεται σε ένα ξέσπασμα λιστερίωσης, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση που εκτίθενται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης RTE, συμπεριλαμβανομένων της φάβας. Η έρευνα δείχνει ότι τα προϊόντα, που μπήκαν σε σάντουιτς και συστατικά σαλάτας και σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των ημερών θεραπείας αιμοκάθαρσης, ήταν η πιθανή πηγή λιστερίωσης 4 ασθενών που πέθαναν. Παρόμοια απομονωμένα στελέχη Lm βρέθηκαν στα δείγματα και, αναδρομικά, σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων της φάβας από τον ίδιο κατασκευαστή, τα προϊόντα του οποίου είχαν χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στα σνακ που σερβίρονταν στους ασθενείς.

Το 1999, ένα μεγάλο νοσοκομειακό ξέσπασμα σημειώθηκε με έξι θανάτους σε 25 περιπτώσεις διηθητικής λιστερίωσης. Η πηγή της εστίας ήταν το βούτυρο που μπορεί να είχε μολυνθεί μετά την παστερίωση. Το 2012, το ζελέ κρέατος RTE ήταν ύποπτο ότι ήταν η πηγή μιας επιδημίας στο νοσοκομείο που επηρέασε 25 άτομα. Η πηγή της επιδημίας ήταν ένα έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της φάβας.

Η φάβα ήταν η αιτία και για τα κρούσματα λιστερίωσης σε νοσοκομείο από το 2015 έως το 2019. Τα περιστατικά είχαν αρκετές υποκείμενες παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια με ανάγκη αιμοκάθαρσης, καρκίνο, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή ήταν διαφορετικά ανοσοκατεσταλμένα. Δύο περιπτώσεις πέθαναν μέσα σε 15 ημέρες από τη διάγνωση της λιστερίωσης. Ένα περιστατικό είχε νοσηλευτεί 14 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κατεψυγμένων φρούτων, ζαμπόν σε φέτες και σαλάτες RTE με φάβα, εντός 2 εβδομάδων πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αιμοκάθαρσης, οι περιπτώσεις στους 4 ασθενείς σερβίρονταν σνακ που παρασκευάστηκαν από την υπηρεσία εστίασης του νοσοκομείου. Τα νοσοκομειακά μενού των ημερών θεραπείας αποκάλυψαν τις ακόλουθες κοινές διατροφικές εκθέσεις: τυρί, κοτόπουλο, τόνο και σαλάτα με φάβα, σάλτσα σαλάτας, σάντουιτς με προϊόν φάβας, μαργαρίνη, επάλειψη αυγών, αγγουράκια, ντομάτες, ζαμπόν και ρύζι ζυμώδης.

Στην τακτική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της κουζίνας του νοσοκομείου στις 3 Μαΐου 2019, ο τοπικός υπεύθυνος ελέγχου τροφίμων εντόπισε ελλείψεις στην καθαριότητα της αποθήκευσης, στην αποθήκη εξοπλισμού καθαρισμού, του εξοπλισμού του νιπτήρα και του αυτόματου συστήματος παρακολούθησης θερμοκρασίας για κρύα και κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι επιθεωρήσεις από τον κατασκευαστή και τον τοπικό υπεύθυνο ελέγχου τροφίμων έδειξαν ότι το Lm παρέμεινε στο περιβάλλον παραγωγής και εισήλθε στο προϊόν φάβας μετά την παστερίωση.

Μετά από αυτά η επιδημιολογική μονάδα της νοσοκομειακής περιφέρειας του Ελσίνκι και της Uusimaa ενημέρωσε τις νεφρολογικές, αιματολογικές, ρευματολογικές και καρκινικές μονάδες σχετικά με την εστία λιστερίωσης και τα τρόφιμα κινδύνου λιστερίας και διασφάλισε ότι δόθηκε ένα φυλλάδιο που περιγράφει τη λιστερίωση και τον τρόπο πρόληψης της μόλυνσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων στο εργοστάσιο παραγωγής των τροφίμων 2019-2021, διαπιστώθηκαν ελλείψεις όσον αφορά την επισήμανση και τη δειγματοληψία HACCP, τη διαχείριση καθαριότητας των εγκαταστάσεων, τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων που απαιτούν διαφορετικά επίπεδα υγιεινής και την υγιεινή εργασίας των εργαζομένων.

 Τον Νοέμβριο του 2021, ανιχνεύθηκε Lm από δείγμα HACCP προϊόντος φάβας. Τον Δεκέμβριο του 2021, έγιναν 591 δειγματοληψίες από επιφάνειες από το περιβάλλον επεξεργασίας της εταιρείας προϊόντων φάβας και ανιχνεύθηκε Lm σε 41 δείγματα, από δάπεδα και κοντινές επιφάνειες και από συσκευές. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Αύγουστο του 2022, ο παραγωγός των προϊόντων φάβας ανακάλεσε προϊόντα από τις επηρεαζόμενες παρτίδες και ενημέρωσε τους καταναλωτές για τα ευρήματα Lm .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της φάβας, δεν έχουν εμπλακεί ως πηγή λιστερίωσης στο παρελθόν. Ωστόσο, πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση την πρωτεΐνη μπιζελιού μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του Lm . Σπάνια αναφέρονται επίσης κρούσματα λιστερίωσης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Στη Γερμανία το 1994-1995, ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού μολύνθηκαν με Lm πιθανότατα κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, αλλά η πηγή της εστίας δεν εντοπίστηκε.

Τα ευρήματα της μελέτης επικεντρώνονται στη διατροφή των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι οποίοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι και επομένως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διηθητικής λιστερίωσης. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες στη Φινλανδία για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα συνιστούν τη θέρμανση των τροφίμων RTE πριν από την κατανάλωση ή την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων RTE πολύ πριν από την ημερομηνία χρήσης τους. Αυτό το ξέσπασμα υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της σύστασης που καλύπτει επίσης τα μεταποιημένα προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Η έρευνα συνιστά τη συμπερίληψη φυτικών προϊόντων RTE στις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ως τροφή κινδύνου για το Lm και την κατάλληλη επισήμανση, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το Lm επιβιώνει και πολλαπλασιάζεται στα φρέσκα λαχανικά και τα λαχανικά και τα λάχανα RTE έχουν συσχετιστεί ολοένα και περισσότερο με τροφιμογενείς επιδημίες, συμπεριλαμβανομένης της λιστερίωσης.

Είναι σημαντικό οι FBO που παρασκευάζουν τρόφιμα RTE να διεξάγουν αναλύσεις κινδύνου Lm και διαχείριση κινδύνου και να δειγματίζουν τον εξοπλισμό επεξεργασίας για Lm ως μέρος του συστήματος δειγματοληψίας HACCP σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις μικροβιολογικές δοκιμές στη βιομηχανία τροφίμων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τα μικροβιολογικά κριτήρια, οι κατασκευαστές πρέπει να διεξάγουν μελέτες για να αποδείξουν ότι τα τρόφιμα συμμορφώνονται με τα κριτήρια για Lm σε τρόφιμα RTE που είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του Lm σε όλη τη διάρκεια ζωής τους και να παρακολουθούν το περιβάλλον επεξεργασίας και εξοπλισμό για Lm ως μέρος των σχεδίων δειγματοληψίας τους.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο