Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Γερμανία “αθωώνει” τον Κενυάτικο καφέ για την παρουσία Chlorpyrifos

ΑρχικήPicksNews LineΗ Γερμανία "αθωώνει" τον Κενυάτικο καφέ για την παρουσία Chlorpyrifos
spot_img

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία σε μια παρτίδα καφέ από την Κένυα, που είχε πρόσφατα κατηγορηθεί στην Ιαπωνία για τα πλεονάζοντα χημικά υπολείμματα, αποδείχθηκαν αρνητικές.

Ο Theophilus Mutui, Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Υγείας Φυτών της Κένυας (KEPHIS), δήλωσε ότι η Κένυα είχε επίσης αναλύσει τα συγκεκριμένα δείγματα και είχε πάρει αρνητικά αποτελέσματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Γερμανίας, το επίπεδο του Chlorpyrifos ήταν κάτω από το 0,05ppm, το οποίο είναι το ελάχιστο όριο που επιτρέπεται, δήλωσε ο Mutui.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε αυξήσει την προηγούμενη εβδομάδα τη συχνότητα των δοκιμών παρακολούθησης του Chlorpyrifos σε φρέσκους κόκκους καφέ από την Κένυα στο 30% των επιπέδων επίσημων ελέγχων, λόγω ανίχνευσης επιπέδων πάνω από το όριο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ανίχνευσαν επίπεδα Chlorpyrifos στα 0,06 ppm που είναι πάνω από τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων των 0,05 ppm που απαιτούνται για τον εισαγόμενο καφέ στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα – International (pan), το Chlorpyrifos ταξινομείται επίσημα ως Εξαιρετικά Επικίνδυνο Φυτοφάρμακο και απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της νευροαναπτυξιακής και αναπτυξιακής του τοξικότητας. Βλάπτει επίσης τα αναπαραγωγικά συστήματα και μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν εκτεθούν. Αυτό το φυτοφάρμακο είναι επίσης εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες και τα ψάρια, όπως αναφέρεται από το Route to Food. Οι αγρότες χρησιμοποιούν κυρίως το Chlorpyrifos για τον έλεγχο του φυλλώματος και των παρασίτων εντόμων που μεταδίδονται στο έδαφος.

Το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ενημέρωσε όλους τους καλλιεργητές καθώς και τους εξαγωγείς φρέσκων κόκκων καφέ να κάνουν εθελοντικές αναλύσεις στις αποθήκες και στη συσκευασία του προϊόντος. Το Food Safety Africa αναφέρει πως το ζήτημα των υψηλών επιπέδων φυτοφαρμάκων αποτελεί βασική ανησυχία για τους εξαγωγείς, καθώς ενέχει τον κίνδυνο μόνιμης απαγόρευσης των προϊόντων της Κένυας.

Ο Κενυάτικος καφές είναι ένας από τους πιο περιζήτητους καφέδες στον κόσμο λόγω της έντονης γεύσης, του γεμάτου σώματος και του ευχάριστου αρώματός του. Η Ιαπωνία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ της Κένυας, όπως αναφέρει το Business Daily. Το 2020, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία απαγόρευσαν την εισαγωγή του για 3 χρόνια επικαλούμενες υψηλά επίπεδα χημικής μόλυνσης.

Αναφέρθηκε ότι τα χημικά επίπεδα της ωχρατοξίνης, μιας φυσικής τροφιμογενούς μυκοτοξίνης που εμφανίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία γεωργικών προϊόντων, βρέθηκε να έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο ελάχιστο.

Φέτος, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) απαγόρευσε τη χρήση του Chlorpyrifos σε καλλιέργειες τροφίμων, αντιστρέφοντας μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις δημόσιας υγείας της κυβέρνησης Τραμπ. Η EPA ωθήθηκε να δράσει έπειτα από μια απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου τον Απρίλιο του περασμένου έτους που κατέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να διατηρήσει τη χημική ουσία στην αγορά. Το Εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο οργανισμός πρέπει να απαγορεύσει τον ψεκασμό του chlorpyrifos σε καλλιέργειες τροφίμων, εκτός εάν το προσωπικό του μπορεί να δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Η απόφασή της σηματοδότησε το αποκορύφωμα μιας διαμάχης μιάμισης δεκαετίας, η οποία ξεκίνησε όταν περιβαλλοντικές ομάδες ζήτησαν από τον οργανισμό το 2007 να ανακαλέσει όλες τις χρήσεις του φυτοφαρμάκου στα τρόφιμα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα