Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Γερμανία πρώτη σε ανακλήσεις τροφίμων το Α’ τρίμηνο του 2023

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Γερμανία πρώτη σε ανακλήσεις τροφίμων το Α' τρίμηνο του 2023
spot_img

Οι ανακλήσεις ευρωπαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ευρωπαϊκού δείκτη ανάκλησης της Sedgwick.

Οι ανακλήσεις στον ευρωπαϊκό τομέα τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν ελαφρά, από 1.121 το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε 1.154 το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα γεγονότα που προκλήθηκαν από «Μόλυνση – Άλλα» (δηλ. μη βακτηρίδια) αυξήθηκαν κατά 25,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθιστώντας την, την κύρια αιτία ανακλήσεων το 1ο τρίμηνο με 486 περιπτώσεις.

Τα δεδομένα προέρχονται από την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση ανάκλησης προϊόντων της Sedgwick brand protection και βασίζονται σε πληροφορίες από το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της ΕΕ για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) και την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA).

Ο πιο κοινός μολυσματικός παράγοντας ήταν οι αφλατοξίνες, με 89 ανακλήσεις αυτό το τρίμηνο. Το δεύτερο ήταν το chlorpyrifos, το οποίο αναφέρθηκε 62 φορές. Τρίτο ήταν τα φυτοφάρμακα με 30 ανακλήσεις.

Η βακτηριακή μόλυνση ήταν δεύτερη με 233 ανακλήσεις, ακολουθούμενες από αδήλωτα αλλεργιογόνα και ξένα σώματα, και τα δύο υπεύθυνα για λιγότερες από 100 ανακλήσεις. Από τις ανακλήσεις για βακτηριακή μόλυνση, 175 ήταν για Salmonella, 29 για Listeria και πέντε ήταν και για τα δύο παθογόνα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέμειναν η κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες ανακλήσεις με 187 το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ήταν η πρώτη κατηγορία για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα. Οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και οι σπόροι ήταν η δεύτερη πιο επηρεασμένη κατηγορία με 126 ανακλήσεις, ελαφρώς υψηλότερες από 116 το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα διαιτητικά τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ήταν η τρίτη υψηλότερη κατηγορία προϊόντων με 109. Πραγματοποιήθηκαν 39 ανακλήσεις για δίθυρα, μαλάκια και σχετικά προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία συνδέθηκαν με ξέσπασμα μόλυνσης από νοροϊό στα στρείδια.

Οι ανακλήσεις από τις κοινοποιούσες χώρες είδαν τη Γερμανία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα