Με ποιο τρόπο η Jane Macadam κατάφερε να εξοικονομήσει σχεδόν 3.000 ευρώ ετησίως.
Η κρίση κόστους ζωής ωθεί αρκετό κόσμο σε “ακραίες” πρακτικές προκειμένου να εξοικονομήσει όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα από τα μηνιαία έξοδα διατροφής. Όπως και η 59χρονη από το Nottingham, Jane Macadam, η οποία στράφηκε σε ένα διαδικτυακό παντοπωλείο που διαθέτει τρόφιμα, τα όποια έχουν παρέλθει της συνιστώμενης ημερομηνίας ανάλωσης, σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Με αυτόν το τρόπο κατάφερε να εξοικονομήσει περίπου 2.800 ευρώ ετησίως.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Metro, η γυναίκα κατάφερε να εξοικονομήσει σχεδόν το 70% των εξόδων της ανά 10ημερο, όταν εκείνη και ο σύζυγος της μέσα από το διαδικτυακό σούπερ μάρκετ, Approved Food, πλήρωναν μόλις 50 λίρες για προϊόντα που κανονικά κοστίζουν 120.
«Πάντα ήμουν προσεκτική με τα χρήματα και είναι σημαντικό για μένα να βρίσκω τρόπους να μειώνω τα έξοδα όποτε είναι δυνατόν. Η κατανόηση της διάκρισης μεταξύ των ημερομηνιών «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση έως» είναι ζωτικής σημασίας. Στην αρχή ήμουν πολύ επιφυλακτική όταν κατανάλωνα τέτοιου είδους τρόφιμα, αλλά αφού έμαθα περισσότερα, τώρα είμαι εθισμένη», είπε η Macadam. Μεταξύ των προϊόντων που αγοράζει με έκπτωση είναι, αλκοόλ, πατατάκια, μπισκότα, φασόλια φούρνου, καφέ, λιχουδιές για σκύλους, σαμπουάν, μαλακτικό, ακόμη και βιταμίνες. Άλλοι ιστότοποι που διαθέτουν τέτοιου είδους προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές είναι το Cheap Food, το Low Price Food και το Clearance XL Food.
Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τα προϊόντα με ενδείξεις όπως “ανάλωση έως” και τις ημερομηνίες λήξης, που στην πραγματικότητα κάνουν την τακτική της Macadam πιο πολύ ασυνήθιστη παρά ακραία. Έχει αποδειχθεί προηγουμένως πως οι ημερομηνίες στις ετικέτες τροφίμων, δημιουργούν μια σύγχυση στο μυαλό των καταναλωτών, η οποία οδηγεί τελικά σε σπατάλη. Μελέτη του πανεπιστημίου του Cornell, έδειξε πως μικρές αλλαγές στην επισήμανση των ημερομηνιών μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της σπατάλης. Έτσι κι αλλιώς οι ειδικοί τονίζουν πως η ημερομηνία στα τρόφιμα συνήθως αντικατοπτρίζει μέχρι πότε το προϊόν θα βρίσκεται στην “απόλυτη” ποιοτική του μορφή, και όχι απαραίτητα πως το τρόφιμο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Τονίζουν μάλιστα, πως παρόλο που μπορεί να υπάρξουν παραλλαγές στη γεύση, δείκτες καταλληλόλητας θα πρέπει να είναι η όψη και η μυρωδιά. Πριν λίγες μέρες εισήχθη νομοσχέδιο στο κογκρέσο στις ΗΠΑ προκειμένου να διαλευκανθεί τέτοιου είδους σύγχυση και να περιοριστεί η σπατάλη.
Η Julia Falcon στην καμπάνια Love Food Hate Waste δήλωσε: «Ζούμε εξαιρετικά πολυάσχολες ζωές και το να ενδιαφερόμαστε για το τι γράφεται στην ετικέτα ημερομηνίας και στη συνέχεια να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα βήμα πολύ μακριά για πολλούς από εμάς. «Αν οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το τι σημαίνουν οι ετικέτες ημερομηνίας, θα έτρωγαν περισσότερο από το φαγητό τους αντί να το πετάξουν»