Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σκόνη κακάο σημαντική πηγή πρόσληψης νικελίου για τα νήπια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ σκόνη κακάο σημαντική πηγή πρόσληψης νικελίου για τα νήπια
spot_img

Έρευνα για πρόσληψη νικελίου μέσω των τροφίμων.

Η Υπηρεσία Κτηνιατρικών Θεμάτων και Τροφίμων του Λουξεμβούργου (ALVA) διεξήγαγε μελέτη σχετικά με την παρουσία νικελίου, μολυσματικού παράγοντα τροφίμων φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης, σε τρόφιμα και ποτά μη ζωικής προέλευσης που πωλούνται στο Λουξεμβούργο. Οι συγκεντρώσεις νικελίου στα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στο Λουξεμβούργο αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.

Στόχος της μελέτης είναι να εκτιμήσει την έκθεση του πληθυσμού στο νικέλιο και να συμβάλει στον τελικό καθορισμό επίσημων μέγιστων επιπέδων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η παρακολούθηση των προσμείξεων στα τρόφιμα συμβάλλει στον εντοπισμό πηγών χρόνιας και οξείας έκθεσης στο νικέλιο, επιτρέποντας την ανάληψη δράσης για τα μολυσμένα προϊόντα και ενισχύοντας την προστασία των καταναλωτών.

Σε μια περίοδο 5 ετών (2017-2021), αναλύθηκαν 660 δείγματα και τα περισσότερα από τα τρόφιμα που εξετάστηκαν είχαν χαμηλή μέση περιεκτικότητα σε νικέλιο. Ωστόσο, υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου έχουν βρεθεί σε συγκεκριμένα είδη όπως κάσιους, καρύδια, κάνναβη και ηλιόσποροι, αποξηραμένα μπιζέλια, ρίγανη και σκόνη κακάο. Η σκόνη κακάο έχει αναδειχθεί ως σημαντική πηγή νικελίου, ειδικά σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.

Η έρευνα αυτή συμβάλλει στη συλλογή δεδομένων που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέσπιση επίσημων μέγιστων επιπέδων για τη νομοθεσία της ΕΕ. Η συνεχής ενσωμάτωση αυτών των πορισμάτων στις εκτιμήσεις κινδύνου για την υγεία υποστηρίζει τον καθορισμό και την αναθεώρηση των νόμιμων ορίων για τις ανεπιθύμητες ουσίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Το νικέλιο υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων και υλικών και μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση σε ορισμένα άτομα. Για όσους έχουν αλλεργία στο νικέλιο, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν νικέλιο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως εξανθήματα ή πόνους στο στομάχι. Περίπου 8% έως 19% του πληθυσμού στην Ευρώπη έχει αλλεργία στο νικέλιο, σύμφωνα με το webmd, τόσο μέσω της επαφής όσο και μέσω των τροφίμων. Ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, το δέρμα τους μπορεί να αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο. Αυτή η δερματική αλλεργία προκαλεί δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ερυθρότητα, ερεθισμό, φλεγμονή ή εξανθήματα στο δέρμα. Σε άλλους τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και εμφανίζουν  πονοκέφαλο, στομαχόπονο και αναπνευστικά συμπτώματα. Αυτό είναι πιο γνωστό ως Συστημικό Σύνδρομο Αλλεργίας σε Νικέλιο (SNAS).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο