ΑρχικήΝέαΚόλαφος για την Ελλάδα το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Απειλείται η Δημοκρατία και...

Κόλαφος για την Ελλάδα το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Απειλείται η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

3 λεπτά ανάγνωσης

Το Κοινοβούλιο ανησυχεί για πολύ σοβαρές απειλές για τις αξίες της ΕΕ στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμανε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να δράσει.

- Advertisement -

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα.

Ελευθερία των ΜΜΕ

- Advertisement -

Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ τον Απρίλιο του 2021. Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (επίσης από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής spyware και καταχρηστικές μηνύσεις –συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια των ολιγαρχών και τη διανομή κρατικών επιδοτήσεων.

Spyware

- Advertisement -

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση των «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούν πολιτικούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών. Σε απάντηση στο λεγόμενο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και πολιτική πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, έλεγχοι και ισορροπίες

Το Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ελλιπή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, την εικαζόμενη διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής διείσδυσης από το οργανωμένο έγκλημα.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές απωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, καθώς και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα οι εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση κατά των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την καταστροφή του τρένου στα Τέμπη -η οποία προκάλεσε δεκάδες θανάτους τον Φεβρουάριο του 2023- και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από το Εισαγγελία της ΕΕ.

Ενόψει όλων αυτών, η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αφενός. , και σε σχέση με τη μη εφαρμογή αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σύμφωνα με τον Κανονισμό Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου .

Ιστορικό

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με βάση την Πλατφόρμα για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου . Περαιτέρω, ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά του 2023 δείχνει ανησυχητική πτώση σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η εξάπλωση του μπλε καβουριού στις ελληνικές θάλασσες: Επιπτώσεις και προοπτικές αξιοποίησης

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε καβούρι: εξάπλωση, επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, διατροφική αξία, ασφάλεια τροφίμων και γαστρονομία.

Ρύζι: Ανιχνεύτηκε καρκινογόνο αρσενικό σε όλα τα δείγματα νέου εργαστηριακού τεστ – Οι πιο επιβαρυμένες μάρκες (πίνακες)

Στη μελέτη αναλύθηκαν 52 προϊόντα ρυζιού, μεταξύ των οποίων λευκό, καστανό, μπασμάτι, γιασεμί, σούσι, arborio, έτοιμο ρύζι για φούρνο μικροκυμάτων, καθώς και προϊόντα με μείγματα καρυκευμάτων.

Πάνω από 10.000 τα κρούσματα Cyclospora που έφαγαν στα Taco Bell – Η ίδια εταιρεία λαχανικών είχε προκαλέσει επιδημία και στα McDonald’s

Το μαρούλι της εταιρείας συνδέεται με το πολυπολιτειακό ξέσπασμα κυκλοσπορίασης στις ΗΠΑ που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες ασθένειες