Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες γονιδιωματικές Τεχνικές: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νέας πρότασης για τις NGT παρά της αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέες γονιδιωματικές Τεχνικές: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νέας πρότασης για τις NGT παρά της αντιδράσεις
spot_img

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον τελικό νόμο.

Παρά τις αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επαγγελματικές ομάδες, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGTs), που αλλοιώνουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού, με 307 ψήφους υπέρ, 263 κατά και 41 αποχές.

Οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) παρέχουν νέες δυνατότητες για την τροποποίηση του γενετικού υλικού ενός οργανισμού και επιτρέπουν έτσι την ταχεία ανάπτυξη φυτικών ποικιλιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι NGT αποτελούν μια ποικιλόμορφη ομάδα τεχνικών, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για την επίτευξη διαφορετικών αποτελεσμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι νέες τεχνικές μπορούν να επιτύχουν πιο στοχευμένες και ακριβείς τροποποιήσεις του γονιδιώματος απ’ ό,τι οι
συμβατικές τεχνικές βελτίωσης ή οι καθιερωμένες γονιδιωματικές τεχνικές, και οι τροποποιήσεις αυτές είτε θα μπορούσαν είτε δεν θα μπορούσαν να προκύψουν και στη φύση ή να επιτευχθούν με συμβατικές τεχνικές βελτίωσης.

Ο στόχος είναι να γίνει το σύστημα τροφίμων πιο βιώσιμο και ανθεκτικό αναπτύσσοντας βελτιωμένες ποικιλίες φυτών που είναι ανθεκτικές στο κλίμα, ανθεκτικές στα παράσιτα και δίνουν υψηλότερες αποδόσεις ή απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Επί του παρόντος, όλα τα φυτά που λαμβάνονται από NGT υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ( ΓΤΟ ). Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με την πρόταση να υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες και δύο σειρές κανόνων για τις μονάδες NGT. Οι μονάδες NGT που θεωρούνται ισοδύναμες με τις συμβατικές (μονάδες NGT 1) θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ , ενώ άλλες μονάδες NGT (μονάδες NGT 2) θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερες απαιτήσεις. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διατηρηθεί η υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων τόσο από τις μονάδες NGT 1 όσο και από τις μονάδες NGT 2.

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν επίσης ότι όλα τα εργοστάσια NGT θα πρέπει να παραμείνουν απαγορευμένα στη βιολογική παραγωγή καθώς η συμβατότητά τους απαιτεί περαιτέρω εξέταση και θέλουν η Επιτροπή να αναφέρει πώς εξελίσσεται η αντίληψη των καταναλωτών και των παραγωγών για τις νέες τεχνικές, επτά χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αξιολογήσει πιθανά ζητήματα ασφάλειας των NGT. Αρκετά προϊόντα NGT είναι ήδη ή βρίσκονται σε διαδικασία διάθεσης στην αγορά εκτός ΕΕ (π.χ. μπανάνες στις Φιλιππίνες που δεν γίνονται καφέ, με δυνατότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων και των εκπομπών CO2).

Φυτά NGT 1

Για τις μονάδες NGT 1, οι ευρωβουλευτές θέλουν να τροποποιήσουν το μέγεθος και τον αριθμό των τροποποιήσεων που απαιτούνται ώστε μια μονάδα NGT να θεωρείται ισοδύναμη με τις συμβατικές εγκαταστάσεις. Για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν να δημιουργήσουν μια δημόσια λίστα στο διαδίκτυο με όλες τις μονάδες NGT 1.

Φυτά NGT 2

Για τα εργοστάσια NGT 2, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν να διατηρήσουν τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ, που είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αδειοδότησης.

Για να δώσουν κίνητρα για την απορρόφησή τους, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου για τις μονάδες NGT 2 που αναμένεται να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα αγροδιατροφής, αλλά υπογραμμίζουν ότι πρέπει να τηρείται η λεγόμενη αρχή της προφύλαξης

Απαγόρευση όλων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχουν κατατεθεί για εργοστάσια NGT

Οι ευρωβουλευτές θέλουν την πλήρη απαγόρευση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για όλα τα φυτά NGT, φυτικό υλικό, μέρη τους, γενετικές πληροφορίες και χαρακτηριστικά διαδικασίας που περιέχουν, για να αποφευχθούν νομικές αβεβαιότητες, αυξημένο κόστος και νέες εξαρτήσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ζητούν επίσης έκθεση έως τον Ιούνιο του 2025 σχετικά με τον αντίκτυπο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην πρόσβαση των κτηνοτρόφων και των αγροτών σε ποικίλο φυτικό αναπαραγωγικό υλικό, καθώς και νομοθετική πρόταση για την αναλόγως ενημέρωση των κανόνων της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Jessica Polfjärd (ΕΛΚ, SE) είπε: «Οι NGT είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρώπης και για την πράσινη γεωργική παραγωγή μας. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη βελτιωμένων φυτικών ποικιλιών που μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις, να είναι ανθεκτικές στο κλίμα ή που απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ελπίζω τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν σύντομα τη θέση τους, ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε τους νέους κανόνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και να δώσουμε στους αγρότες τα εργαλεία που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα