Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

INFOSAN: H σαλμονέλα πρώτη σε ειδοποιήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνINFOSAN: H σαλμονέλα πρώτη σε ειδοποιήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023
spot_img

Τριμηνιαία ανασκόπηση των τροφικών δηλητηριάσεων από το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων του ΠΟΥ.

Η Γραμματεία του INFOSAN (Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων) συμμετείχε σε 47 περιστατικά ασφάλειας τροφίμων από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023, που αφορούσαν 53 κράτη μέλη και εδάφη του ΠΟΥ από όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ. 

Υπήρξαν είκοσι οκτώ περιστατικά που ενέχουν βιολογικό κίνδυνο:

  • Salmonella spp. (9 ),
  • Listeria monocytogenes (6) ,
  • E. coli (3), 
  • Clostridium botulinum (2),
  • Ηπατίτιδα Α (2), 
  • Anisakis (1), 
  • Cronobacter (1), 
  • Entamoeba histolytica (1), 
  • Leptospira (1) , 
  • Norovirus (1) και Shigella(1)

Επίσης καταγράφηκαν εννέα που εμπεριέχουν χημικό κίνδυνο:μεθανόλη (2), αφλατοξίνες (1), χλωροθαλονίλη (1), αλκαλοειδή ερυσιβώδους ερυσίνης (1), ισταμίνη (1), μόλυβδος (1), άζωτο (1) και πατουλίνη (1)]. έξι που περιλαμβάνουν μη δηλωμένο αλλεργιογόνο/συστατικό [φιστίκια (2), αυγό (1), γλουτένη (1), γάλα (1), σόγια (1)]. τρία που ενέχουν φυσικό κίνδυνο [γυαλί (1), μέταλλο (1), πέτρες (1)]. και ένας άγνωστος κίνδυνος.

Οι κατηγορίες τροφίμων που ενεπλάκησαν συχνότερα στα 47 περιστατικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν

  • τα ψάρια και άλλα θαλασσινά (6),
  • το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (6),
  • τα σύνθετα τρόφιμα (5),
  • οι ξηροί καρποί και οι ελαιούχοι σπόροι (5),
  • τα δημητριακά (3),
  • φρούτα και προϊόντα φρούτων (3),
  • γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (3),
  • σνακ, επιδόρπια και άλλα τρόφιμα (3),
  • λαχανικά και φυτικά προϊόντα (3),
  • αλκοολούχα ποτά (2),
  • τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά (2),
  • βότανα μπαχαρικά και καρυκεύματα (2),
  • όσπρια (1),
  • μη αλκοολούχα ποτά (1)
  • και δύο άγνωστες πηγές τροφίμων.

Λόγω της ενεργού δέσμευσης των μελών και των εταίρων του INFOSAN, το 53% των περιστατικών αναφέρθηκαν στη Γραμματεία INFOSAN από μέλη του INFOSAN, το 28% αυτών των περιστατικών κοινοποιήθηκε στη Γραμματεία μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) και 19% μέσω διαφόρων καναλιών του ΠΟΥ.

Αυτά τα περιστατικά αφορούσαν 53 κράτη μέλη και εδάφη του ΠΟΥ από όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ. Τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη κατανεμήθηκαν ως εξής: 23 από τα 53 κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, 9 στα 27 στον Δυτικό Ειρηνικό, 8 στα 35 στην Αμερική, 7 στα 47 στην Αφρική, 4 στα 11 στο Νότιο -Ανατολική Ασία, και 2 από 21 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ξέσπασμα της Salmonella Mbandaka συνδέεται με προϊόντα κοτόπουλου στην Ουκρανία

Η Γραμματεία του INFOSAN παρακολουθεί την ανάπτυξη επιδημίας σε πολλές χώρες (n=247) της Salmonella Mbandaka ST413 που συνδέεται με προϊόντα κοτόπουλου από την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων , οι πιο πρόσφατοι διαθέσιμοι αριθμοί των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν είναι η Τσεχία (n=5), η Εσθονία (n=3), η Φινλανδία (n=89), η Γαλλία (n=10), η Γερμανία (n=2), Ιρλανδία (n=1), Ισραήλ (n=4), Ολλανδία (n=1) και Ηνωμένο Βασίλειο (n=132). Τα τελευταία κρούσματα έχουν ανιχνευθεί από τον Μάρτιο του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία έχουν συνδεθεί μέσω της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.

Οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , σχετικά με προϊόντα που συνδέονται με την επιδημία έχουν διανεμηθεί σε εννέα χώρες. Η Γραμματεία του INFOSAN έχει δεσμεύσει αμέσως τα κράτη μέλη της ΠΟΥ εκτός του RASFF να τα ενημερώσουν για μια τέτοια διανομή, να αναζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή διανομή εμπλεκόμενων προϊόντων και να ζητήσουν πληροφορίες για τυχόν πιθανές περιπτώσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση των εμπλεκόμενων προϊόντων.

Μέσω στενής συνεργασίας με το Σημείο Επαφής Έκτακτης Ανάγκης INFOSAN και το Εθνικό Εστιακό Σημείο για το ΔΚΥ στην Ουκρανία, η Γραμματεία INFOSAN ενημερώθηκε ότι δεν έχει εντοπιστεί περαιτέρω διεθνής διανομή από την Ουκρανία σε άλλα κράτη μέλη της ΠΟΥ, πέραν εκείνων που έχουν ήδη κοινοποιηθεί από το RASFF. Οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα και ενημέρωσαν το Δίκτυο για τα μέτρα διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόστηκαν στις εγκαταστάσεις του εμπλεκόμενου κατασκευαστή.

Η Γραμματεία του INFOSAN συνεχίζει να υποστηρίζει τα κράτη μέλη της ΠΟΥ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες και η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων διαχείρισης κινδύνου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν μέσω του Δικτύου όταν είναι διαθέσιμες.

Σχετικά με τον κίνδυνο: Η σαλμονέλα είναι 1 από τις 4 βασικές παγκόσμιες αιτίες διαρροϊκών ασθενειών. Η σαλμονέλα είναι ένα πανταχού παρόν και ανθεκτικό βακτήριο που μπορεί να επιβιώσει αρκετές εβδομάδες σε ξηρό περιβάλλον και αρκετούς μήνες στο νερό.

Σχετικά με την ασθένεια: Η σαλμονέλωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Salmonella . Συνήθως χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη πυρετού, κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και μερικές φορές έμετο. Η έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου εμφανίζεται 6–72 ώρες (συνήθως 12–36 ώρες) μετά την κατάποση της σαλμονέλας και η ασθένεια διαρκεί 2–7 ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ΠΟΥ σχετικά με τη σαλμονέλα (μη τυφοειδής) εδώ .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο