To ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα χαρακτηρίζει σοβαρό τον κίνδυνο.
Ιός ηπατίτιδας Α εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα φρούτα που εξάγονται από το Βέλγιο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Κύπρος. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) ο κίνδυνος για νόσηση από ηπατίτιδα Α, εάν καταναλωθούν αυτά τα φρούτα χαρακτηρίζεται σοβαρός.
Το μείγμα φρούτων παράγεται στο Βέλγιο και εξάγεται σε 21 χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νιγηρία, Παναμάς και Ρουμανία.
Η μόλυνση φρούτων και άλλων προϊόντων διατροφής με ηπατίτιδα Α μπορεί να συμβεί σε πολλά σημεία παραγωγής, μέσω:
- τη χρήση μολυσμένου νερού κατά την άρδευση
- τα στάδια επεξεργασίας και καθαρισμού, ή
- χειρισμός από άτομα μολυσμένα με ηπατίτιδα Α που ενδέχεται να μην έχουν πλύνει τα χέρια τους πριν από την επεξεργασία και τη συσκευασία του νωπού προϊόντος.
Η κατάψυξη των φρούτων δεν αδρανοποιεί τον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος παραμένει σταθερός και ικανός να προκαλέσει ανθρώπινες μολύνσεις όταν καταναλώνεται. Το ιό μπορεί να σκοτώσει η θερμότητα.
Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το ήπαρ. Τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται 15-50 ημέρες για να αναπτυχθούν μετά την αρχική μόλυνση και τυπικά διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μερικές φορές περισσότερο.