Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιός ηπατίτιδας σε κατεψυγμένα φρούτα από Βέλγιο – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΙός ηπατίτιδας σε κατεψυγμένα φρούτα από Βέλγιο - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

To ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα χαρακτηρίζει σοβαρό τον κίνδυνο.

Ιός ηπατίτιδας Α εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα φρούτα που εξάγονται από το Βέλγιο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Κύπρος. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) ο κίνδυνος για νόσηση από ηπατίτιδα Α, εάν καταναλωθούν αυτά τα φρούτα χαρακτηρίζεται σοβαρός.

Το μείγμα φρούτων παράγεται στο Βέλγιο και εξάγεται σε 21 χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νιγηρία, Παναμάς και Ρουμανία.

Η μόλυνση φρούτων και άλλων προϊόντων διατροφής με ηπατίτιδα Α μπορεί να συμβεί σε πολλά σημεία παραγωγής, μέσω:

  • τη χρήση μολυσμένου νερού κατά την άρδευση
  • τα στάδια επεξεργασίας και καθαρισμού, ή
  • χειρισμός από άτομα μολυσμένα με ηπατίτιδα Α που ενδέχεται να μην έχουν πλύνει τα χέρια τους πριν από την επεξεργασία και τη συσκευασία του νωπού προϊόντος.

Η κατάψυξη των φρούτων δεν αδρανοποιεί τον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος παραμένει σταθερός και ικανός να προκαλέσει ανθρώπινες μολύνσεις όταν καταναλώνεται. Το ιό μπορεί να σκοτώσει η θερμότητα.

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το ήπαρ. Τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται 15-50 ημέρες για να αναπτυχθούν μετά την αρχική μόλυνση και τυπικά διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μερικές φορές περισσότερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο