Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνο σουσάμι στα Ελληνικά σύνορα – “Μπλόκο” από τις αρχές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνο σουσάμι στα Ελληνικά σύνορα - "Μπλόκο" από τις αρχές
spot_img

Μπλόκο στα ελληνικά σύνορα σε φορτίο με σουσάμι γεμάτο με καρκινογόνες αφλατοξίνες.

Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι. Ωστόσο πολλές φορές απορρίπτονται στα σύνορα φορτία με σουσάμι επειδή είμαι μολσυμένα είτε με παθογόνους μιρκοοργανισμούς που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις είτε με μυκοτοξίνες.

- Advertisement -

Για άλλη μία φορά οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για επικίνδυνα Τρόφιμα και Ζωοτροφές) για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Τουρκίας. Σύμφωνα με την σημερινή ειδοποίηση, το φορτίο με το τούρκικο σουσάμι ελέγχθηκε στα σύνορα στις 6 Δεκεμβρίου και ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε την παρουσία υψηλής ποσότητας καρκινογόνων μυκοτοξινών: Για την Αφλατοξίνη Β1 η ποσότητα ήταν 5,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 2 μg/kg και το σύνολο των αφλατοξινών ήταν 9,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 4 μg/kg. Οι αρχές ενημέρωσαν επίσης σήμερα το RASFF, για απόρριψη στα σύνορα φορτίου με σουσάμι, μολυσμένου με σαλμονέλα, προέλευσης Νιγηρίας.

Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από δύο είδη Aspergillus, έναν μύκητα που βρίσκεται ιδιαίτερα σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) οι αφλατοξίνες είναι γνωστό ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες και, η έκθεση μέσω των τροφίμων θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Η αφλατοξίνη Β1 (AFB 1) είναι η πιο κοινή στα τρόφιμα και μεταξύ των πιο ισχυρών γονοτοξικών και καρκινογόνων αφλατοξινών λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.

Η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού που πωλείται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη, από Σουδάν, Νιγηρία και Ινδία καθώς η καλλιέργειά του έχει εγκαταλειφτεί επειδή αποθήκευσή του είναι δύσκολη ως προς την διατήρηση της ποιότητας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα