Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταναλωτής βρήκε… αγκίστρι ψαρέματος μέσα σε συσκευασμένη σαλάτα! Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαταναλωτής βρήκε… αγκίστρι ψαρέματος μέσα σε συσκευασμένη σαλάτα! Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Τα αγκίστρια ψαρέματος εντοπίζονται συχνά μέσα σε τρόφιμα, κυρίως θαλασσινά και ενέχουν σοβαρό κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών.

Μέσα σε σαλάτα που παρασκευάζεται από την Ιταλική εταιρεία Cesare Regnoli & Figli Srl Σλοβένος καταναλωτής βρήκε μεταλλικό αγκίστρι ψαρέματος. Η σαλάτα περιέχει εκτός από λαχανικά,χταπόδι και καλαμάρι.

Για το θέμα ενημέρωσε την Ευρώπη (RASFF) η Σλοβενία η οποία απέσυρε ήδη τα προϊόντα από τα ράφια. Πρόκειται για το προϊόν «Χταπόδι σε σαλάτα και καλαμάρι» των 145 γραμμαρίων, κωδικού αριθμού 162665.01. Η Ιταλική εταιρεία συσκευάζει από σαλάτες με θαλασσινά μέχρι σουρίμι, ψαρόσουπες και κονσέρβες ψαριών.

Ακτινογραφία ασθενούς μετά την κατάποση αγκιστριού ψαρέματος.

Τα αγκίστρια είναι ένα ξένο σώμα που εντοπίζεται συχνά σε πιάτα θαλασσινών. Επειδή είναι μεταλλικά και αιχμηρά ενέχουν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού και θανατηφόρων επιπλοκών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αιχμηρά/χτυπημένα ξένα σώματα μπορούν να διατρήσουν το ανώτερο πεπτικό σύστημα και να μεταναστεύσουν στους μαλακούς ιστούς του λαιμού. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές με νοσηρότητα και θνησιμότητα υψηλού κινδύνου αναφέρεται σε μελέτη.

Τον Απρίλιο του 2024 έγινε καταγγελία για παρουσία αγκιστριού μέσα σε ψάρι σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στη Λετονία, ενώ το 2015 μία γυναίκα βρήκε ένα αγκίστρι στο δείπνο με ψάρι σε ένα πολυτελές εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Σε μελέτη αναφέρθηκε και η περίπτωση άνδρα που μπήκε στο νοσοκομείο με οξύ πόνο στον αυχένα. Αν και ο ασθενής δεν ανέφερε γνωστή κατάποση ξένου σώματος, υπήρχαν ενδείξεις αγκίστριου ψαριού στον αυχενικό οισοφάγο όπως έδειξε η απλή ακτινογραφία. Όπως δήλωσε ο ίδιος στους γιατρούς, αφού έφαγε το ψάρι, ένιωσε αμέσως πόνο στον αυχένα. Περιέγραψε τον πόνο ως μέτριας έντασης με επιδείνωση με την κατάποση και τον βήχα. Άλλη μελέτη ανέλυσε την περίπτωση μίας γυναίκας 70 ετών παρουσίασε επίμονο αριστερό φαρυγγικό πόνο με την αίσθηση ξένου σώματος για 10 ημέρες. Ένιωσε έναν ξαφνικό οξύ πόνο στον φάρυγγα της ενώ έτρωγε ένα κεφάλι ψαριού. Οι εξετάσεις έδειξαν ένα μεταλλικό αγκίστρι ψαριού στους μύες του λαιμού, το οποίο για να αφαιρεθεί χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση.

Γενικά, η παρουσία ξένου σώματος στα τρόφιμα ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Τα μεταλλικά σωματίδια μπορούν να βλάψουν τη γαστρεντερική οδό εάν καταποθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Και αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει την ανάγκη για πρόσθετη προσοχή στην παραγωγή και τη συσκευασία τροφίμων για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων.

Οι περισσότεροι παραγωγοί και συσκευαστές στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων αναγνωρίζουν την ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων ανίχνευσης μετάλλων και ότι αυτά αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο κάθε αποτελεσματικού συστήματος διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων. Η ανάγκη αυτή αυξάνεται λόγω της αύξησης των απαιτήσεων των πελατών, της ενίσχυσης των βιομηχανικών προτύπων και της αυστηροποίησης κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι ανιχνευτές μετάλλων προστατεύουν τον εξοπλισμό επεξεργασίας, τα άτομα που καταναλώνουν τα παραγόμενα προϊόντα και την εικόνα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο