ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚατεψυγμένα καλαμαράκια με επικίνδυνη ουσία που συνδέεται με καρκινογενέσεις και σοβαρές βλάβες...

Κατεψυγμένα καλαμαράκια με επικίνδυνη ουσία που συνδέεται με καρκινογενέσεις και σοβαρές βλάβες σε νεφρά και ήπαρ

3 λεπτά ανάγνωσης

Ανάκληση κατεψυγμένων καλαμαριών λόγω ανίχνευσης καδμίου σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Το κάδμιο είναι ένα βαρέο μέταλλο που μπορεί να συσσωρευτεί σε θαλάσσιους οργανισμούς, ιδιαίτερα σε είδη όπως τα οστρακοειδή και τα κεφαλόποδα, ανάλογα με τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αν και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θέτουν αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα τροφίμων σε βαρέα μέταλλα, περιστασιακά εντοπίζονται παρτίδες που ξεπερνούν τα επιτρεπτά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχία σε καταναλωτές και αρχές.

- Advertisement -

Η χρόνια έκθεση σε κάδμιο, ακόμη και σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το ήπαρ. Επιπλέον, το κάδμιο έχει κατηγοριοποιηθεί ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, ενώ μπορεί να προκαλέσει και αποδυνάμωση των οστών ή προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα όταν προσλαμβάνεται συστηματικά μέσω της διατροφής.

Στις 6 Ιουνίου 2025, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για την ανάκληση παρτίδας κατεψυγμένων, καθαρισμένων καλαμαριών Ινδο-Ειρηνικού με την εμπορική ονομασία “La Ciurma”, λόγω υπερβολικής περιεκτικότητας σε κάδμιο. Το προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες των 800 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας 4H26 και ημερομηνία λήξης 08/2026. Η διανομή έγινε από την εταιρεία Ittitalia Srl, ενώ η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στην Ινδία (μονάδα με κωδικό 854). Το προϊόν πωλούταν στη μεγάλη αλυσίδα ιταλικών σούπερ μάρκετ Decò.

- Advertisement -

Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Οι αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους και υπενθυμίζουν τη σημασία της προσοχής στην προέλευση και σήμανση των θαλασσινών προϊόντων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για ρύζι με ορυκτέλαια έως και +19.978% πάνω από το όριο – Η Ελλάδα στις 30 χώρες διανομής, 54 follow-ups (φωτο)

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF για ρύζι με MOSH και MOAH: Νέα επικαιροποίηση με περισσότερες χώρες, ανακλήσεις και εργαστηριακά ευρήματα.

Φαγητό στις διακοπές: Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει μικρά “κόλπα” για προστασία από τροφικές δηλητηριάσεις

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων σε παραλίες, ξενοδοχεία, ταξίδια και εστιατόρια.