Οι βιταμίνες και τα απαραίτητα μέταλλα είναι μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Η έννοια του ανεκτού ανώτερου επιπέδου πρόσληψης (UL) είναι μια επιστημονική τιμή αναφοράς, η οποία εισήχθη για να υποστηρίξει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους σχετικούς παράγοντες στη διαχείριση των κινδύνων της υπερβολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.
Οι αρχές της EFSA για τη θέσπιση UL για βιταμίνες και μέταλλα αναπτύχθηκαν αρχικά από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων το 2000. Έκτοτε, έχει αποκτηθεί εμπειρία και αναπτύχθηκε το επιστημονικό πεδίο. Αυτή η καθοδήγηση από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων παρέχει ένα ενημερωμένο πλαίσιο για την υποστήριξη των αξιολογήσεων UL της EFSA. Καλύπτει πτυχές που σχετίζονται με το σχεδιασμό της αξιολόγησης κινδύνου (διατύπωση προβλήματος και ορισμός μεθόδων) και την εφαρμογή της (ανάκτηση αποδεικτικών στοιχείων, αξιολόγηση, σύνθεση, ενοποίηση, ανάλυση αβεβαιότητας).
Όπως και στο προηγούμενο πλαίσιο, εφαρμόζονται οι γενικές αρχές που αναπτύχθηκαν για την εκτίμηση κινδύνου των χημικών ουσιών στα τρόφιμα (προσδιορισμός κινδύνου, χαρακτηρισμός κινδύνου, εκτίμηση πρόσληψης, χαρακτηρισμός κινδύνου). Ιδιαίτεροι στα θρεπτικά συστατικά είναι οι βιοχημικοί και φυσιολογικοί ρόλοι τους και οι ειδικοί και επιλεκτικοί μηχανισμοί που διατηρούν τη συστηματική ομοιόσταση και το σωματικό φορτίο του θρεπτικού συστατικού. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διεξαγωγή αξιολόγησης κινδύνου για τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το έγγραφο αποτελεί ένα σχέδιο καθοδήγησης που θα εφαρμοστεί στις αξιολογήσεις της EFSA κατά τη διάρκεια μιας πιλοτικής φάσης 1 έτους και θα αναθεωρηθεί και θα συμπληρωθεί όπως απαιτείται.
Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ