Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κinder-σαλμονέλα: Η άμεση κινητοποίηση των αρχών απέτρεψε μία πιο καταστροφική παγκόσμια επιδημία και πολλούς θανάτους

ΑρχικήPicksNews LineΚinder-σαλμονέλα: Η άμεση κινητοποίηση των αρχών απέτρεψε μία πιο καταστροφική παγκόσμια επιδημία και πολλούς θανάτους
spot_img

Εμπειρογνώμονας του ECDC τονίζει ότι η εντατική συνεργασία με διεπιστημονικές ομάδες εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας, η διατομεακή επικοινωνία και η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων απέτρεψαν μία καταστροφική παγκόσμια επιδημία.

Τα διδάγματα από το ξέσπασμα σαλμονέλας σε 17 χώρες, με 455 δηλητηριάσεις, από τα προϊόντα της Ferrero Kinder έκπληξη θα συζητηθούν στο  φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων ECCMID 2023 , στην Κοπεγχάγη, στις15-19 Απριλίου). Σύμφωνα με την Dr. Johanna Takkinen, εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) “αν δεν υπήρχε άμεση σαφής και συντονισμένη δράση σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, μπορεί να είχαμε πολλές χιλιάδες θύματα και ενδεχομένως και πολλούς θανάτους”.

Ο Δρ Takkinen λέει: «Τα παιδιά διέτρεχαν πολύ υψηλό κίνδυνο σε αυτό το ξέσπασμα, με πολλά προϊόντα σοκολάτας, αλλά κυρίως από τα σοκολατένια αυγά. Μόνο μέσω εντατικής συνεργασίας με διεπιστημονικές ομάδες εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας (μικροβιολόγους, επιδημιολόγους) και τακτική διατομεακή επικοινωνία (δημόσια υγεία – ασφάλεια τροφίμων) μπόρεσαν οι αρχές να αποτρέψουν μια καταστροφική παγκόσμια επιδημία».

Και προσθέτει: «Επίσης καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη της κλιμάκωσης της επιδημίας ήταν η αποτελεσματική έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων μέσω της επιτήρησης της σαλμονέλας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η έγκαιρη επαλήθευση μιας ταχέως εξελισσόμενης επιδημίας σε πολλές χώρες χάρη στις έγκαιρες απαντήσεις των χωρών».

Ανασκόπηση της κινητοποίησης των αρχών

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σήμαναν για πρώτη φορά τον συναγερμό στην πλατφόρμα προειδοποίησης  στο ECDC στις 17 Φεβρουαρίου 2022, αναφέροντας μια ομάδα 18 παιδιών που αρρώστησαν με μονοφασικές λοιμώξεις από Salmonella Typhimurium από τον Ιανουάριο του 2022. Επτά νοσηλεύτηκαν και πέντε από τους επτά παρουσίασαν αιματηρή διάρροια. “Οι προκαταρκτικές συνεντεύξεις των πρώτων κρουσμάτων έδειξαν ότι τα προϊόντα σοκολάτας Kinder ως πιθανό όχημα μόλυνσης. Στη συνέχεια, αρκετές χώρες άρχισαν να αναφέρουν αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων με στελέχη ίδια με το ξέσπασμα του Ηνωμένου Βασιλείου”, εξηγεί ο Δρ Takkinen. Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, η Γαλλία είχε αναφέρει τα 2 πρώτα κρούσματά της και έως τις 18 Μαρτίου 59 περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε πέντε χώρες.

Στα τέλη Μαρτίου 2022, το ECDC συντόνισε μια τηλεδιάσκεψη με τις πληγείσες χώρες, όταν τέσσερα μη ανθρώπινα μονοφασικά απομονωμένα στελέχη S. Typhimurium, γενετικά κοντά στα ανθρώπινα στελέχη, εντοπίστηκαν σε μια  δημόσια βάση δεδομένων. Μέσα σε μια εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε ότι αυτές οι απομονώσεις προέρχονται από ένα συγκεκριμένο βελγικό εργοστάσιο σοκολάτας. Πριν από αυτό, ο προσδιορισμός του εργοστασίου ή των εργοστασίων ήταν δύσκολος, καθώς υπάρχουν τέσσερα εργοστάσια στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγουν σοκολάτα Kinder σε μεγάλες ποσότητες. 

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (FSA) στην Ιρλανδία αποφάσισαν να ανακαλέσουν, στις 2 Απριλίου, ορισμένα προϊόντα Kinder Chocolate (συμπεριλαμβανομένων των Kinder Surprise Eggs). Στις 8 Απριλίου, οι αρχές, πλέον βέβαιες ότι το εργοστάσιο ταυτοποιήθηκε, διέταξαν να κλείσει το εργοστάσιο σοκολάτας (Ferrero) και δύο ημέρες αργότερα είχαν εκδώσει παγκόσμια ανάκληση προϊόντων από το εργοστάσιο. 

Ο συναγερμός έφτασε σε 130 χώρες που ανακάλεσαν τις σοκολάτες και εκτός από τα 401 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί (το ΗΒ είχε τα περισσότερα κρούσματα, με 128), εντοπίστηκαν και άλλα κρούσματα στην Ελβετία (49) και στον Καναδά (4) και στις ΗΠΑ ( 1)—δίνοντας συνολικά 455 περιπτώσεις. Το ECDC και η EFSA δημοσίευσαν επίσης Αξιολογήσεις Ταχείας Επιδημίας για να ενημερώνουν το κοινό.

Παιδιά κάτω των 10 ετών αποτελούσαν τα περισσότερα από τα αναφερθέντα κρούσματα (86%) και περίπου τα δύο τρίτα (61%) ήταν κορίτσια. Δεν ήταν όμως μόνο παιδιά τα θύματα της Kinder-έκπληξη: 27 ενήλικες, οι περισσότεροι ηλικίας 21-40 ετών, μολύνθηκαν επίσης. Μεταξύ αυτών των ενηλίκων ήταν και λίγοι που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 41-70 ετών. Από τις 349 περιπτώσεις που αναλύθηκαν, το 28% ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να νοσηλευτεί, με πολλά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Από τις 179 περιπτώσεις που ερωτήθηκαν (κυρίως μέσω μελών της οικογένειας), οι 170 (95%) ανέφεραν ότι κατανάλωσαν σοκολάτα Kinder που παράγονταν στο εμπλεκόμενο βελγικό εργοστάσιο.

Οι αναλύσεις προϊόντων από το εργοστάσιο οδήγησε σε 81 θετικά δείγματα για σαλμονέλα, με δύο διαφορετικά στελέχη, στο βελγικό εργοστάσιο μεταξύ 3 Δεκεμβρίου 2021 και 25 Ιανουαρίου 2022. Η δεξαμενή του άνυδρου λίπους γάλακτος (γνωστή ως βουτυρόγαλα) αναγνωρίστηκε ως σημείο μόλυνσης, με το άνυδρο λίπος γάλακτος να έρχεται από εργοστάσιο στην Ιταλία το οποίο όμως βρέθηκε αρνητικό για σαλμονέλα. Το εργοστάσιο της Ferrero πέρασε από αρκετούς γύρους καθαρισμού και απολύμανσης προτού επιτραπεί να ανοίξει ξανά στις 17 Ιουνίου 2022, για τρεις μήνες με όρους, αλλά με την επανέκδοση της μόνιμης άδειας παραγωγής του στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα