Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνοι από αρωματικές ύλες: Σε δημόσια διαβούλευση από την EFSA

ΑρχικήΝέαΚίνδυνοι από αρωματικές ύλες: Σε δημόσια διαβούλευση από την EFSA
spot_img

Η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση κινδύνου των αρωματικών υλών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου

Η επιστημονική μονάδα της EFSA  “Food Ingredients and Packaging Unit”  έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση κινδύνου των αρωματικών υλών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (draft guidance on the data required for the risk assessment of flavourings to be used in or on foods).

Το σχέδιο κατευθυντήριων οδηγιών παρέχει καθοδήγηση στους αιτούντες σχετικά με τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση των αρωματικών υλών που θα χρησιμοποιηθούν εντός ή επί των τροφίμων.

Ισχύει για αιτήσεις που αφορούν σε νέες άδειες καθώς και για τροποποιήσεις υφιστάμενων εγκρίσεων αρωματικών υλών, που υποβάλλονται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν σχόλια έως τις 19 Ιουνίου 2022 μέσω του συνδέσμου: link.

Κατά την υποβολή των σχολίων, πρέπει να γίνεται ειδική αναφορά στους αριθμούς της γραμμής και σελίδας που αναφέρονται τα σχόλια. Πρόσθετα δεδομένα ή αρχεία για την υποστήριξη των σχολίων μπορούν να υποβληθούν χρησιμοποιώντας τη σχετική λειτουργία στην ψηφιακή μορφή.

Τα σχόλια θα ληφθούν υπόψη εφόσον:

  • υποβάλλονται πριν ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης,
  • είναι οριστικοποιημένα (προσχέδια δεν γίνονται δεκτά),
  • παρουσιάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σχετική λειτουργία στο εργαλείο (π.χ. σχόλια που γίνονται μέσω email δεν θα ληφθούν υπόψη).

Τα σχόλια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια και θα ληφθούν υπόψη εάν κριθεί ότι είναι σχετικά.

Δεν θα εξεταστούν σχόλια που περιέχουν, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό.

Συνεισφορές που έχουν εξασφαλίσει πνευματικά δικαιώματα:

Τα άτομα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν σε δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση ότι κατέχουν τα απαραίτητα δικαιώματα για τις υποβολές τους και την επακόλουθη δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για δημοσίευση όλων των υποβληθέντων σχολίων. Σε περίπτωση που τα υποβληθέντα σχόλια αναπαράγουν περιεχόμενο τρίτων με τη μορφή διαγραμμάτων, γραφημάτων ή εικόνων, θα πρέπει να έχουν ληφθεί από τον συμμετέχοντα στη δημόσια διαβούλευση οι απαιτούμενες προηγούμενες άδειες του κατόχου ή των δικαιούχων.

Δημοσίευση συνεισφορών:

Τα σχόλια τρίτων μερών θα δημοσιοποιηθούν στην αρχική τους μορφή χωρίς καθυστέρηση μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης και ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση του σχετικού επιστημονικού συμπεράσματος.

Οι συνεισφορές που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα θα δημοσιεύονται αναφέροντας το όνομα και το οικογενειακό όνομα του συγγραφέα, εκτός εάν ο ερωτώμενος έχει ζητήσει την ανωνυμία του.

Οι συνεισφορές που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού θα αποδοθούν στον εν λόγω οργανισμό και θα δημοσιευθεί μόνο το όνομα του οργανισμού (και όχι του ατόμου).

Τεχνική συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη:

Στις 25 Μαΐου 2022 (14:00-18:00 CET) διοργανώνεται μια ηλεκτρονική τεχνική συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς ως μέρος της διαδικασίας της διαβούλευσης.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής στην εκδήλωση διατίθενται στον ιστότοπο της EFSA στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.efsa.europa.eu/en/events/technical-hearing-draft-scientific-guidance-data-required-risk-assessment-flavourings-foods

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της διαβούλευσης θα βρείτε μέσω του συνδέσμου:

Public Consultation: (europa.eu)

Πηγή: ΕΦΕΤ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα