Άλλη μια παράλειψη αναγραφής συστατικών στην ετικέτα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μερίδα καταναλωτών
Η πρόληψη είναι το κλειδί για την ασφάλεια! Και οι καταναλωτές με αλλεργίες ή δυσανεξίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να ελέγχουν σωστά ποια προϊόντα δεν θα τους προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αναφυλαξία, που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων σε αυτό είναι ύψιστης σημασίας.
Σε πολλές χώρες, η αναγραφή των αλλεργιογόνων είναι υποχρεωτική βάσει νομοθεσίας (π.χ. Κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται μπορεί να υποστούν νομικές κυρώσεις ή να αποσύρουν προϊόντα από την αγορά. Παρόλα αυτά, τα λάθη συνεχίζονται και η απειλή για την υγεία μερίδας καταναλωτών κρύβεται πάντα στο συστατικό που δεν έχει αναγραφεί στην ετικέτα λόγω λάθους ή παράλειψης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο “ύπουλος” κίνδυνος από αρωματικά χώρου και καθαριστικά – Ερευνητές μέτρησαν τα νανοσωματίδια που εισέρχονται στους πνεύμονες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aνεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πηγούνι: Πού οφείλεται και με ποιες τροφές θα την περιορίσετε

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων του Καναδά κάποια ακόμη προϊόντα τόνου σε κονσέρβα χρειάστηκε να ανακληθούν λόγω παρουσίας σιταριού που δεν αναγράφεται στη συσκευασία. Πρόκεται για τα Light Tuna Flakes in Hot & Spicy Sauce, Flaked Light Tuna Hot & Spicy Style και Light Tuna Flakes Hot & Spicy Style που δεν έχουν αναφερθεί αντιδράσεις που να σχετίζονται με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Ο Οργανισμός συνιστά στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν προϊόντα που ανακαλούνται και στα οποία είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι, εάν έχουν κοιλιοκάκη ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σαν να με κρατούν υπό την απειλή όπλου» – Η σπάνια φοβία σε πολύ κοινό τρόφιμο που προκαλεί κρίσεις πανικού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;
Αλλεργία στο σιτάρι
Η αλλεργία στο σιτάρι είναι μια αλλεργική αντίδραση στα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση σιταριού και επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, από την εισπνοή αλεύρου σιταριού.
Η αποφυγή του σίτου είναι η κύρια θεραπεία για την αλλεργία στο σιτάρι, αλλά αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Το σιτάρι βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να μην υποψιάζεστε, όπως η σάλτσα σόγιας, το παγωτό και τα χοτ ντογκ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Στα κάγκελα» οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί για τις εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου από την Τυνησία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιαούρτι: Επιτήδειοι προσθέτουν (παράνομα) σκόνη αγελαδινού γάλακτος – Έλληνες ερευνητές ανιχνεύουν νοθεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο κρατά το μπέικον στο ψυγείο;
Η αλλεργία στο σιτάρι μερικές φορές συγχέεται με την κοιλιοκάκη, αλλά αυτές οι καταστάσεις διαφέρουν. Η αλλεργία στο σιτάρι εμφανίζεται όταν το σώμα σας παράγει αντισώματα στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι. Στην κοιλιοκάκη, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο σιτάρι – η γλουτένη – προκαλεί ένα διαφορετικό είδος ανώμαλης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργία σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις κατηγορίες πρωτεϊνών σιταριού – λευκωματίνη, σφαιρίνη, γλιαδίνη και γλουτένη.
Πηγές πρωτεϊνών σιταριού
Ορισμένες πηγές πρωτεϊνών σιταριού είναι προφανείς, όπως το ψωμί, αλλά όλες οι πρωτεΐνες σιταριού – και ειδικότερα η γλουτένη – μπορούν να βρεθούν σε πολλά παρασκευασμένα τρόφιμα, ακόμη και σε ορισμένα καλλυντικά, προϊόντα μπάνιου και ζύμη παιχνιδιού. Τα τρόφιμα που μπορεί να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες σιταριού περιλαμβάνουν:
- Ψωμιά και τρίμματα
- Κέικ, μάφιν και μπισκότα
- Δημητριακά πρωινού
- Ζυμαρικά
- Κουσκούς
- Φαρίνα
- Σημιγδάλι
- Είδος σίτου
- Κρακεράκια
- Υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη
- Σάλτσα σόγιας
- Προϊόντα κρέατος, όπως χοτ ντογκ
- Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως παγωτό
- Φυσικά αρώματα
- Ζελατινοποιημένο άμυλο
- Τροποποιημένο άμυλο τροφίμων
- Φυτική τσίχλα
Εάν έχετε αλλεργία στο σιτάρι, είναι πιθανό να είστε επίσης αλλεργικοί στο κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη.
Συμπτώματα
Ένα παιδί ή ένας ενήλικας με αλλεργία στο σιτάρι είναι πιθανό να αναπτύξει συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες αφού φάει κάτι που περιέχει σιτάρι. Τα σημεία και συμπτώματα αλλεργίας στο σιτάρι περιλαμβάνουν:
- Οίδημα, κνησμό ή ερεθισμό του στόματος ή του λαιμού
- Κνίδωση, κνησμώδες εξάνθημα ή πρήξιμο του δέρματος
- Ρινική συμφόρηση
- Πονοκέφαλο
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Κράμπες, ναυτία ή έμετο
- Διάρροια
- Αναφυλαξία
Αναφυλαξία
Για μερικούς ανθρώπους, η αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Εκτός από άλλα σημεία και συμπτώματα αλλεργίας στο σιτάρι, η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει:
- Πρήξιμο ή σφίξιμο του λαιμού
- Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
- Σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή
- Δυσκολία στην κατάποση
- Χλωμό, μπλε χρώμα δέρματος
- Ζάλη ή λιποθυμία
Αναφυλαξία που εξαρτάται από το σιτάρι, αλλά προκαλείται μετά από την άσκηση
Μερικοί άνθρωποι με αλλεργία στο σιτάρι εμφανίζουν συμπτώματα μόνο εάν ασκούνται μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση σιταριού. Οι αλλαγές που προκαλούνται από την άσκηση στο σώμα σας είτε προκαλούν αλλεργική αντίδραση είτε επιδεινώνουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια πρωτεΐνη σιταριού. Αυτή η κατάσταση οδηγεί συνήθως σε απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία.
Παράγοντες κινδύνου
Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε αλλεργία στο σιτάρι:
- Οικογενειακό ιστορικό. Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας στο σιτάρι ή σε άλλα τρόφιμα εάν οι γονείς σας έχουν τροφικές αλλεργίες ή άλλες αλλεργίες, όπως το άσθμα.
- Ηλικία. Η αλλεργία στο σιτάρι είναι πιο συχνή σε μωρά και νήπια, που έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία στο σιτάρι κατά τα 16, αλλά οι ενήλικες μπορεί να την αναπτύξουν, συχνά ως διασταυρούμενη ευαισθησία στη γύρη του γρασιδιού.
Ζημιά δισεκατομμυρίων στη Βιομηχανία τροφίμων από λανθασμένες ετικέτες
Παρά τη σοβαρότητά τους, τα λάθη στις ετικέτες δεν λαμβάνουν την ίδια προσοχή με τις περιπτώσεις μικροβιακής μόλυνσης, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, που συχνά κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, το υψηλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος αναδεικνύει την ανάγκη για βελτιωμένες πρακτικές επισήμανσης στη βιομηχανία τροφίμων.
Η ανάλυση των δεδομένων του FDA από την Loftware, έναν παγκόσμιο ηγέτη στις λύσεις επισήμανσης και εφοδιαστικής αλυσίδας, αποκάλυψε ότι τα λάθη στις ετικέτες ήταν η κύρια αιτία ανάκλησης τροφίμων το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 45,5% (192) των 422 περιστατικών ανάκλησης που κόστισε στη βιομηχανία τροφίμων περίπου 1,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες δαπάνες.
Σύμφωνα με μελέτη που καλύπτει τα έτη 2008–2018 το 46% περιστατικών και ανακλήσεων οφείλονταν σε αδήλωτη παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων. Παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική, η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων αυξάνεται και δεν περιέχει πάντα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο για τους αλλεργικούς ασθενείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πιο κοινά αδήλωτα αλλεργιογόνα – σιτάρι, οστρακοειδή, αυγά, ψάρια, φιστίκια, γάλα, ξηροί καρποί και σόγια – ευθύνονται για το 90% εκατό όλων των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων και είναι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται πολλά άλλα συστατικά.
Η αντιμετώπιση των λαθών στις ετικέτες αναδεικνύεται ως κρίσιμη προτεραιότητα για τη βιομηχανία τροφίμων, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για την αποφυγή σημαντικών οικονομικών απωλειών. Η έγκαιρη επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις επισήμανσης μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τον κλάδο.