Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρούσματα ηπατίτιδας: Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας μειώνει το όριο για την ημερήσια πρόσληψη κουρκουμά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚρούσματα ηπατίτιδας: Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας μειώνει το όριο για την ημερήσια πρόσληψη κουρκουμά
spot_img

Τα κρούσματα ηπατίτιδας από κουρκουμά έχουν σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα – ΠΡΟΣΟΧΗ στα νέα σκευάσματα

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και βρίσκεται επίσης σε μια μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής λόγω των πεπτικών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Μετά από αρκετές αναφορές ηπατίτιδας στην Ιταλία και τη Γαλλία, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES με νέα ανακοίνωση, εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν κουρκουμά.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό μαγειρικής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή ινδική και κινεζική ιατρική για τις πιθανές πεπτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Επιπλέον, πολλά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμά ή τη δραστική του ουσία κουρκουμίνη είναι διαθέσιμα στη γαλλική αγορά.

Πρόσφατα, η Ιταλία κατέγραψε περίπου 20 περιπτώσεις ηπατίτιδας που αφορούσαν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμά ενώ στη Γαλλία, η ANSES έχει λάβει περισσότερες από 100 αναφορές για ανεπιθύμητες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων 15 αναφορών ηπατίτιδας, που πιθανώς σχετίζονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν κουρκουμά ή κουρκουμίνη.

Ως εκ τούτου, η ANSES εξέδωσε εσωτερικό αίτημα για τον εντοπισμό των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν αυτό το φυτό.

Τα νέα προϊόντα αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης 

Η EFSA όρισε μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) 180 mg κουρκουμίνης την ημέρα για έναν ενήλικα 60 κιλών ως το ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης. Σε σύγκριση με αυτό το επίπεδο πρόσληψης, η τροφιμογενής έκθεση του πληθυσμού παραμένει χαμηλή, με 27 mg για βαρείς καταναλωτές τροφίμων που περιέχουν κουρκουμά. Για να αποτρέψει όλες τις διατροφικές προσλήψεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από συμπληρώματα διατροφής, από το να υπερβούν την ADI, η ANSES καθόρισε ότι η ημερήσια πρόσληψη σε μορφή συμπληρώματος διατροφής θα πρέπει να παραμείνει κάτω από 153 mg για έναν ενήλικα 60 kg.

Ωστόσο, ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι αυτή η τιμή ισχύει μόνο για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν την κλασική μορφή κουρκουμίνης. Στην εκτίμησή του από εμπειρογνώμονες, ο Οργανισμός τόνισε την αυξανόμενη χρήση σκευασμάτων που αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και συνεπώς τις επιδράσεις της κουρκουμίνης στα συμπληρώματα διατροφής , για παράδειγμα, σε αυτά που τη συνδυάζουν με άλλα συστατικά όπως η πιπερίνη.

Η κουρκουμίνη έχει πολύ χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλεται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. Οι κατασκευαστές όμως, έχουν αναπτύξει διάφορα σκευάσματα για να αυξήσουν αυτή τη βιοδιαθεσιμότητα και έτσι να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της κουρκουμίνης », εξηγεί η Fanny Huret, συντονίστρια της αξιολόγησης ειδικών στην ANSES.

Παρόλο που δεν φαίνεται να υπερβαίνουν την ADI, αυτά τα νέα σκευάσματα μπορεί να ενέχουν κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στον οργανισμό. Μέχρι σήμερα, οι ετικέτες των συμπληρωμάτων διατροφής σπάνια προσδιορίζουν εάν πρόκειται για κλασικά ή νέα σκευάσματα. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές μπορούν να καταπιούν εν αγνοία τους ένα δυνητικά τοξικό προϊόν.

Για την πρόληψη περιπτώσεων δηλητηρίασης, η ANSES συμβουλεύει τις εταιρείες που εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής να παρέχουν λεπτομερή δεδομένα για τη βιοδιαθεσιμότητα των προϊόντων τους, ώστε να μπορεί να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο μέγιστο ημερήσιο επίπεδο πρόσληψης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα