Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
9.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl HU: Επικίνδυνο βακτήριο σε σαλάμι – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl HU: Επικίνδυνο βακτήριο σε σαλάμι – Άμεση ανάκληση
spot_img

Μολυσμένο με σαλμονέλα σαλάμι στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ουγγαρία.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl Hungary, ανακάλεσε σαλάμι, καθώς “δεν μπορεί να αποκλειστεί η παρουσία σαλμονέλας στο προϊόν” όπως ανέφερε η ίδια η αλυσίδα σε ανακοίνωση προς τους καταναλωτές. Πρόκειται για τα λουκάνικα Hazánk Kincsei Dry Sausage Mangalica, 270 g με ημερομηνία λήξης 29.12.2024. Τα λουκάνικα παρασκευάζονται από την εταιρεία Csemege Hús Kft.

Το σαλάμι που ανακλήθηκε από τα Lidl στην Ουγγαρία λόγω σαλμονέλας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Ουγγαρίας, ζήτησε από τους πελάτες της Lidl να μην καταναλώνουν το προϊόν με τα παραπάνω στοιχεία αναγνώρισης και να το επιστρέψουν  στα καταστήματα Lidl με επιστροφή χρημάτων χωρίς απόδειξη.

Η παρουσία της σαλμονέλας σε ξηρά λουκάνικα (σαλάμια) που έχουν υποστεί ζύμωση είναι συχνά πηγή ανακλήσεων και τροφικών δηλητηριάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σαλάμι είναι ένα πολύ δημοφιλές έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν και ότι οι πρώτες ύλες μπορούν να μολυνθούν με παθογόνους παράγοντες όπως η σαλμονέλα, αυτό το προϊόν μπορεί να θέσει τους καταναλωτές σε κίνδυνο εάν παρουσιαστεί βλάβη κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η ασφάλεια των άψητων ζυμωμένων, αποξηραμένων λουκάνικων βασίζεται στην ελεγχόμενη ζύμωση και ξήρανση που αδρανοποιεί τα παθογόνα βακτήρια. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη:

  • Τα λουκάνικα μεγαλύτερης διαμέτρου χρειάζονταν περισσότερο χρόνο στεγνώματος για να στοχεύσουν τη μείωση των παθογόνων.
  • Η Salmonella enterica έδειξε τη χαμηλότερη επιβίωση κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
  • Το α w από μόνο του δεν είναι οριστικός δείκτης αδρανοποίησης του παθογόνου.

Συμπτώματα σαλμονέλωσης

Η σαλμονέλωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια σαλμονέλας. Αυτά τα βακτήρια εισέρχονται συχνότερα στο σώμα μέσω της τροφής, λιγότερο συχνά μέσω του νερού ή των βρώμικων χεριών. Τυπικά συμπτώματα είναι διάρροια, έμετος, υψηλός πυρετός, αλλά σε πιο ήπιες περιπτώσεις παρουσιάζεται μόνο πυρετός ή η μόλυνση μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 1-2 ημέρες (6-48 ώρες) μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής, αλλά είναι πιθανή και μεγαλύτερη περίοδος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Τις περισσότερες φορές, τα πιάτα με ωμό ή άψογο κρέας και αυγά μεταδίδουν τον παθογόνο παράγοντα, αλλά πρακτικά κάθε τρόφιμο μπορεί να μολυνθεί από εξωτερική μόλυνση, από πρώτες ύλες, εξοπλισμό, ανθρώπους ή ζώα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας καταστρέφονται με το σχολαστικό ψήσιμο και το μαγείρεμα. Η ασθένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο σώμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο