Μολυσμένο με σαλμονέλα σαλάμι στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ουγγαρία.
Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl Hungary, ανακάλεσε σαλάμι, καθώς “δεν μπορεί να αποκλειστεί η παρουσία σαλμονέλας στο προϊόν” όπως ανέφερε η ίδια η αλυσίδα σε ανακοίνωση προς τους καταναλωτές. Πρόκειται για τα λουκάνικα Hazánk Kincsei Dry Sausage Mangalica, 270 g με ημερομηνία λήξης 29.12.2024. Τα λουκάνικα παρασκευάζονται από την εταιρεία Csemege Hús Kft.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Ουγγαρίας, ζήτησε από τους πελάτες της Lidl να μην καταναλώνουν το προϊόν με τα παραπάνω στοιχεία αναγνώρισης και να το επιστρέψουν στα καταστήματα Lidl με επιστροφή χρημάτων χωρίς απόδειξη.
Η παρουσία της σαλμονέλας σε ξηρά λουκάνικα (σαλάμια) που έχουν υποστεί ζύμωση είναι συχνά πηγή ανακλήσεων και τροφικών δηλητηριάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σαλάμι είναι ένα πολύ δημοφιλές έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν και ότι οι πρώτες ύλες μπορούν να μολυνθούν με παθογόνους παράγοντες όπως η σαλμονέλα, αυτό το προϊόν μπορεί να θέσει τους καταναλωτές σε κίνδυνο εάν παρουσιαστεί βλάβη κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η ασφάλεια των άψητων ζυμωμένων, αποξηραμένων λουκάνικων βασίζεται στην ελεγχόμενη ζύμωση και ξήρανση που αδρανοποιεί τα παθογόνα βακτήρια. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη:
- Τα λουκάνικα μεγαλύτερης διαμέτρου χρειάζονταν περισσότερο χρόνο στεγνώματος για να στοχεύσουν τη μείωση των παθογόνων.
- Η Salmonella enterica έδειξε τη χαμηλότερη επιβίωση κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
- Το α w από μόνο του δεν είναι οριστικός δείκτης αδρανοποίησης του παθογόνου.
Συμπτώματα σαλμονέλωσης
Η σαλμονέλωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια σαλμονέλας. Αυτά τα βακτήρια εισέρχονται συχνότερα στο σώμα μέσω της τροφής, λιγότερο συχνά μέσω του νερού ή των βρώμικων χεριών. Τυπικά συμπτώματα είναι διάρροια, έμετος, υψηλός πυρετός, αλλά σε πιο ήπιες περιπτώσεις παρουσιάζεται μόνο πυρετός ή η μόλυνση μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 1-2 ημέρες (6-48 ώρες) μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής, αλλά είναι πιθανή και μεγαλύτερη περίοδος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Τις περισσότερες φορές, τα πιάτα με ωμό ή άψογο κρέας και αυγά μεταδίδουν τον παθογόνο παράγοντα, αλλά πρακτικά κάθε τρόφιμο μπορεί να μολυνθεί από εξωτερική μόλυνση, από πρώτες ύλες, εξοπλισμό, ανθρώπους ή ζώα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας καταστρέφονται με το σχολαστικό ψήσιμο και το μαγείρεμα. Η ασθένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο σώμα.