Το ζαμπόν Rullepølse βρισκόταν επίσης πίσω από ένα ξέσπασμα λιστερίωσης το 2014 με 41 ασθενείς και 17 θανάτους
Ένας νεκρός και 8 ασθενείς είναι ο απολογισμός ξεσπάσματος Listeria από αλλαντικό στη Δανία. Εργαστηριακές αναλύσεις που διεξήχθησαν από την Δανέζικη υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Fødevarestyrelsen, το Statens Serum Institutκαι και το DTU Food Institute, έδειξαν ότι η εστία για δύο διαφορετικούς τύπους Listeria που έχουν εντοπιστεί είναι εισαγόμενο από την Γερμανία ζαμπόν της Danish Crown. Το ζαμπόν rullepølse έχει διανεμηθεί σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας.
Η Danish Crown ανακάλεσε από την αγορά όλα τα προϊόντα αλλαντικών που είχαν παραχθεί μετά την 1η Ιουνίου καθώς σε αναλύσεις από την ίδια την εταιρία εντοπίστηκε Listeria στη γραμμή παραγωγής.
Η DTU Fødevareinstituttet, η SSI και η Fødevarestyrelsen ανέλυσαν και συνέκριναν τα βακτήρια λιστερίας που βρέθηκαν στους ασθενείς και σε ζαμπόν σε ρολό από την εταιρεία στο Oldenburg, χρησιμοποιώντας τυποποίηση DNA. Τα βακτήρια αποδείχτηκαν ακριβώς τα ίδια σε σύγκριση με τους ασθενείς που δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει το αλλαντικό, οπότε η μόλυνση προήλθε από το ζαμπόν, λέει ο Steen Ethelberg, ανώτερος ερευνητής στο Statens Serum Institut .
Υπενθυμίζεται ότι το Rullepølse βρισκόταν επίσης πίσω από ένα ξέσπασμα λιστερίωσης το 2014 με 41 ασθενείς και 17 θανάτους.
Η λιστέρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ασθενείς, εξασθενημένους, ηλικιωμένους και εγκύους. Αυτές οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες μπορούν να αποφύγουν τη λιστέρια ως εξής:
- Τρώτε κρύο καπνιστό ψάρι, ψάρι gravad και αλλαντικά όσο πιο φρέσκα μπορείτε
- Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 5 ° C ή πιο κρύα
- Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα μαλακά τυριά με πρωτόγαλα