Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλη έρευνα στη Βρετανία αποκαλύπτει  νοθεία και αδήλωτα αλλεργιογόνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜεγάλη έρευνα στη Βρετανία αποκαλύπτει  νοθεία και αδήλωτα αλλεργιογόνα
spot_img

Πρωτεΐνη γάλακτος στα μισά latte σόγιας – Η μεγαλύτερη νοθεία στο επεξεργασμένο κρέας από κατσίκι.

Mετά από 2 στοχευμένες δειγματοληψίες το 2020 και το 2021 και προκειμένου να βοηθήσει στον εντοπισμό αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας FSA εντόπισε νοθεία στο 18% των 1010 δειγμάτων τροφίμων που ανέλυσε στη μία μελέτη και στο 10,7% στη δεύτερη.

Στην μελέτη του 2021 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αλλεργιογόνων σε 208 προϊόντα και 28 παρουσίασαν αδήλωτα αλλεργιογόνα. Σχεδόν τα μισά από τα latte σόγιας είχαν πρωτεΐνη γάλακτος και περίπου το ένα τέταρτο των προϊόντων ψωμιού είχαν αλλεργιογόνα που δεν δηλώθηκαν στην ετικέτα, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σόγια.

Συνολικά 30 latte σόγιας αγοράστηκαν από καφετέριες από έναν καταναλωτή που ενημέρωσε ότι είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά και στους ξηρούς καρπούς. Η πρωτεΐνη γάλακτος ανιχνεύθηκε σε 14 δείγματα και σε 11 περιπτώσεις, τα επίπεδα που βρέθηκαν θα μπορούσαν να ενέχουν κίνδυνο για άτομα με αλλεργία στο γάλα. Η πρωτεΐνη φιστικιού ανιχνεύθηκε σε πέντε δείγματα σκόνης σκόρδου με επίπεδα που κυμαίνονται από 0,6 έως πάνω από 20 mg/kg.

Από τα 250 μπαχαρικά και προϊόντα δημητριακών που ελέγχθηκαν για μυκοτοξίνες, οι αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα όρια για ένα τσίλι και δύο δείγματα τζίντζερ. Η ωχρατοξίνη Α βρέθηκε σε δύο δείγματα κουρκουμά και τρία τσίλι.

Από τα 30 προϊόντα δημητριακών που ελήφθησαν στη δειγματοληψία, το 16 τοις εκατό είχαν χρώματα μη εγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρόφιμα, επομένως δεν συμμορφώνονταν. Όλα τα μη ικανοποιητικά προϊόντα συσκευάστηκαν στις ΗΠΑ και εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τρία από τα 20 δείγματα ρυζιού μπασμάτι ήταν νοθευμένα είτε με ποικιλίες ρυζιού που δεν ήταν μπασμάτι είτε με ρύζι μπασμάτι διαφορετικό από τη χαρακτηρισμένη ποικιλία. Άλλα ευρήματα περιελάμβαναν ένα προϊόν σολομού υποκατεστημένο με πέστροφα, ρίγανη με προσθήκη φύλλων ελιάς και κατσικίσιο κρέας που αντικαταστάθηκε με αρνί.  

Στην έρευνα του 2020 και προκειμένου ο FSA να μάθει εάν η τροφική αλυσίδα έχει επηρεαστεί από την πανδημία αγοράστηκαν δείγματα από όλη την Αγγλία και την Ουαλία από μεγάλους φορείς επιχειρήσεων τροφίμων. Η πλειοψηφία των μη συμμορφούμενων δειγμάτων στην έρευνά του οφείλονταν στη σύνθεση του προϊόντος.

Συνολικά αναλύθηκαν 300 προϊόντα κιμά και επεξεργασμένου κρέατος. Δεν εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κανένα από τα δείγματα που υποδηλώνουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013 αποτρέπουν την αδήλωτη διείσδυση κρέατος αλόγου στην τροφική αλυσίδα. Το 20% περιείχε είδη κρέατος που ο καταναλωτής δεν θα περίμενε να βρει, με τα προϊόντα βοείου κρέατος να έχουν το χαμηλότερο επίπεδο μόλυνσης και το κατσίκι να έχει το υψηλότερο ποσοστό νοθευμένων προϊόντων. 
Λιγότερα δείγματα ψαριών από τα δείγματα κρέατος που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να έχουν νοθευθεί με 96 από τα 100 προϊόντα που αναφέρθηκαν ως ικανοποιητικά. Ένα μη συμμορφούμενο δείγμα βοείου κρέατος ήταν 30 τοις εκατό χοιρινό και 70 τοις εκατό μοσχάρι. Από 10 δείγματα κατσικίσιου κρέατος, τέσσερα δεν είχαν DNA κατσίκας και άλλα τρία περιείχαν σημαντικές ποσότητες άλλων κρεάτων. Το κύριο υποκατάστατο ήταν το αρνί, αλλά βρέθηκε και βοδινό και χοιρινό.

Συνολικά 375 δείγματα βοτάνων και μπαχαρικών αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο για να ελεγχθεί η αυθεντικότητα. Τέσσερα από τα δείγματα είχαν ελλείποντα ή υποκατεστημένα συστατικά και περίπου το 10% αναφέρθηκαν ως μη συμμορφούμενα λόγω της παρουσίας υψηλών αναλογιών ξένης φυτικής ύλης που καθιστούσε την ποιότητα του προϊόντος απαράδεκτη. 

Προϊόντα χωρίς γάλα (140) και αλεύρια χωρίς γλουτένη (30) δοκιμάστηκαν για την παρουσία των αντίστοιχων αλλεργιογόνων. Όλα τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αλεύρια χωρίς γλουτένη ήταν ικανοποιητικά. Γάλα ανιχνεύθηκε σε έξι δείγματα μαύρης σοκολάτας, ένα δείγμα τρούφας σοκολάτας και ένα δείγμα ποπ κορν. 

Το ένα τρίτο των δειγμάτων που αγοράστηκαν μέσω του Διαδικτύου αναφέρθηκαν ότι δεν πληρούσαν τα ρυθμιστικά πρότυπα, ενώ το ένα πέμπτο των δειγμάτων που αγοράστηκαν από μικρότερους λιανοπωλητές και λιγότερα από ένα στα οκτώ από μεγάλα FBO αναφέρθηκαν ως μη ικανοποιητικά. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα