Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλι: Τροποποίηση των υπολειμμάτων κλοπυραλίδης από την EFSA 

ΑρχικήΝομοθεσίαΜέλι: Τροποποίηση των υπολειμμάτων κλοπυραλίδης από την EFSA 
spot_img

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για την αύξηση του μέγιστου επιπέδου υπολειμμάτων clopyralid στο μέλι. 

H εταιρεία γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών, Corteva Agriscience International Sàrl υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια εθνική αρχή στη Φινλανδία για τροποποίηση (αύξηση) των υφιστάμενων ανώτατων επιπέδων υπολειμμάτων (MRL) για τη δραστική ουσία clopyralid στο μέλι. Το Clopyralid (3,6-διχλωρο-2-πυριδινοκαρβοξυλικό οξύ) είναι ένα εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των πλατύφυλλων ζιζανίων, ιδιαίτερα των γαϊδουράγκαθων και των τριφυλλιών.

- Advertisement -

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη του αιτήματος διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων (ΑΟΚ) για το μέλι. 

 Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων κλοπυραλίδης στα επίπεδα των υφιστάμενων ΑΟΚ και στο προτεινόμενο ΑΟΚ  στο μέλι,  δεν θα οδηγήσει σε έκθεση του καταναλωτή που υπερβαίνει τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς και επομένως είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Συνεπώς το όριο του ΑΟΚ από 0,05mg/kg αυξήθηκε στα 0,15mg/kg.

ΚώδικαςΕμπόρευμαΥφιστάμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Προτεινόμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Σχόλιο/αιτιολόγηση
1040000Μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα 0,05 0,15Πρόταση ΑΟΚ που βασίζεται σε μία μόνο μελέτη υπολειμμάτων μελιού που διεξήχθη από τον αιτούντα. Η πρόταση υποστηρίζεται από επαρκή στοιχεία, δεν εντοπίζονται κίνδυνοι για τους καταναλωτές
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα