Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετανάστευση μονομερών πλαστικών από τη συσκευασία στα τρόφιμα – Επιστημονική Ανασκόπηση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜετανάστευση μονομερών πλαστικών από τη συσκευασία στα τρόφιμα – Επιστημονική Ανασκόπηση
spot_img

Οι μηχανισμοί της μετανάστευσης μονομερών πλαστικών από τη συσκευασία στα τρόφιμα και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Η συσκευασία τροφίμων εκπληρώνει ένα σημαντικό καθήκον για την προστασία των τροφίμων και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των καταναλωτών. Η χρήση πλαστικών συσκευασιών τροφίμων, παρά τα όσα έχουν δείξει έρευνες δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα επειδή το πλαστικό είναι ένα μοναδικό υλικό με πολλά οφέλη. Οι ανησυχίες σχτικά με τη χρήση πλαστικών συσκευασιών, εκτός από την μόλυνση του περιβάλλοντος, σχετίζονται και με την πιθανή μετανάστευση μονομερών στα τρόφιμα.

Τι είναι τα μονομερή

Τα πλαστικά αποτελούνται πάντα από μεγάλα μόρια που ονομάζονται πολυμερή. Τα πολυμερή, με τη σειρά τους, αποτελούνται από πολλά πανομοιότυπα μικρά σωματίδια που δένονται μεταξύ τους σαν μια αλυσίδα. Αυτά τα μεμονωμένα μικρά σωματίδια ονομάζονται μονομερή. Η κύρια διαφορά λοιπόν, μεταξύ μονομερών και πολυμερών είναι ότι το πρώτο είναι το απαραίτητο συστατικό που σχηματίζει το δεύτερο. Τα πολυμερή αποτελούνται από μια αλυσίδα μονομερών μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως πολυμερισμός.

Μετανάστευση μονομερών

Το μέγεθος της μετανάστευσης των μονομερών εξαρτάται από πολλές πτυχές, όπως η χημεία των μονομερών, ο τύπος της πλαστικής συσκευασίας, οι φυσικοχημικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία και το pH και η χημεία των τροφίμων. Η κύρια ανησυχία για την παρουσία μονομερών συσκευασίας στα τρόφιμα είναι ότι ορισμένα μονομερή είναι ενώσεις ενδοκρινικής διαταραχής (EDC) με την ικανότητα να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των ζωτικών ορμονικών συστημάτων στο ανθρώπινο σώμα. 

Για το λόγο αυτό, διάφορες χώρες αποφάσισαν να επιβάλουν κατευθυντήριες γραμμές και κανονισμούς για τη συσκευασία μονομερών στα τρόφιμα. Επιπλέον, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει διαδικασίες δοκιμών μετανάστευσης και ασφαλή όρια για τη συσκευασία της μετανάστευσης μονομερών στα τρόφιμα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν αναφέρει επίπεδα μετανάστευσης μονομερών, πάνω από τα καθορισμένα όρια μετανάστευσης λόγω της έκπλυσης από τα υλικά συσκευασίας τροφίμων στα τρόφιμα. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. 

Έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi, στην Ειδική Εφαρμογή Μεμβρανών Συσκευασίας Τροφίμων Βασισμένων σε Βιοπολυμερή για Παράταση της Διάρκειας Διατήρησης Φθαρτών Προϊόντων, παρέχει μια κριτική ανασκόπηση της μετανάστευσης μονομερών πλαστικών υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου αυτού από τις βιοαποικοδομήσιμες πλαστικές συσκευασίες, τους μηχανισμούς μετανάστευσης μονομερών, τη χημεία μετανάστευσης μονομερών, τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία μετανάστευσης και τους σχετικούς πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία της EDC που συνδέονται με την παρουσία μονομερών στα τρόφιμα. Ο στόχος είναι να συμβάλει στην υπάρχουσα γνώση και κατανόηση της μετανάστευσης μονομερών πλαστικών τροφίμων-συσκευασιών.

Συμπέρασμα της ανασκόπησης, είναι πως ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός εκτίθεται σε επιβλαβείς ουσίες με γνωστές και άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία από πλαστικές συσκευασίες τροφίμων. Η ταυτοποίηση και η κατανόηση των χημικών ουσιών στις συσκευασίες τροφίμων τόσο των γνωστών όσο και των άγνωστων είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα. Επιπλέον, πρέπει να αναπτυχθούν ερευνητικές μελέτες για τη μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα και πρέπει να μετατοπιστεί η εστίασή τους σε πραγματικά τρόφιμα και όχι σε προσομοιωτές τροφίμων (όπως συνήθως γίνεται στις μελέτς) προς αποφυγή γενίκευσης της μετανάστευσης μιας ομάδας τροφίμων που μπορεί να φαίνονται παρόμοια επειδή ανήκουν στην ίδια κατηγορία τροφίμων και ωστόσο διαφέρουν κατά μία ή δύο χημικές ουσίες, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη διαδικασία μετανάστευσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση μελετών πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο