Συναγερμός σε πολλές χώρες από το μολυσμένο ταχίνι.
Συναγερμός έχει σημάνει σε δεκάδες χώρες με τους ιστότοπους των αρχών ασφάλειας τροφίμων, να εκδίδουν επείγουσες ανακοινώσεις για το ταχίνι που εξάγεται σε δεκάδες χώρες και είναι μολυσμένο με σαλμονέλα. Η αρχική ανάκληση για το ταχίνι Al’Fez Natural Tahini της AB World Foods, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες και σε όλες τις παρτίδες. Η Associated British Foods plc ( ABF ) είναι μια βρετανική πολυεθνική εταιρεία επεξεργασίας και λιανικής πώλησης τροφίμων με έδρα το Λονδίνο της Αγγλίας.
- Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκός συναγερμός για καρκινογόνα οικιακά σκεύη – Ειδοποίηση στην Ελλάδα και σε άλλες 23 χώρες!
Η προειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο και ενημερώνει το Βέλγιο, Κουρασάο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία, ωστόσο το μολυσμένο ταχίνι, έχει ανακληθεί επίσης σε Γαλλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Κροατία, και Δανία.
Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στην πρώτη σελίδα του site αναφέρει: «Έγινε πλήρης ανάκληση του φυσικού ταχίνι al’fez (160g και 270g) για όλα τα προϊόντα που παραμένουν εντός του παράθυρου “καλύτερης ημερομηνίας”. Η απόφαση ελήφθη λόγω του κινδύνου πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.
Εάν διαθέτετε ένα από τα προϊόντα που αναφέρονται παραπάνω και βρίσκεται εντός του παραθύρου “καλύτερης ημερομηνίας”, επιστρέψτε το στο κατάστημα για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Δεν χρειάζεστε απόδειξη. Εάν το αγοράσατε μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με την ομάδα εξυπηρέτησης καταναλωτών της Al’Fez στο (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ) 0800 0195 617 , (ROI) 0044 800 0195 617 ή στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ CUSTOMERS.SERVICES@ABWORLDFOODS.COM
Σαλμονέλα σε ταχίνι
Η σαλμονέλα είναι η κύρια αιτία βακτηριακών τροφιμογενών ασθενειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και συνήθως συνδέονται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας, όπως το ταχίνι, είναι ένα σημαντικό “όχημα” έκθεσης στη σαλμονέλα. Αυτό διότι η σαλμονέλα, έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας για παρατεταμένες περιόδους, έως αρκετά χρόνια. Αυτή η παρατεταμένη επιβίωση αυξάνει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών χαμηλής υγρασίας. Ως προϊόντα σταθερά στο ράφι, μια μολυσμένη παρτίδα τροφίμων χαμηλής υγρασίας έχει τη δυνατότητα να καταποθεί με την πάροδο του χρόνου σε πολλές περιπτώσεις από πολλά άτομα, οδηγώντας σε ευρύτερη χρονική και γεωγραφική κατανομή του παθογόνου από ό,τι με άλλα προϊόντα διατροφής, και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σαλμονέλωσης. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί είκοσι εστίες σαλμονέλωσης που συνδέονται με την κατανάλωση ταχίνι και προϊόντων με βάση το ταχίνι (π.χ. χαλβάς και χούμους) παγκοσμίως. Συνολικά, αυτά τα κρούσματα οδήγησαν σε 1662 κρούσματα σαλμονέλωσης, 88 νοσηλείες και 1 θάνατο.
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβληθούν από σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις. Τα υγιή άτομα μπορεί να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή αρθρίτιδα.