Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούχλα σε τρόφιμα: Τι θα πάθω εάν φάω κατά λάθος μουχλιασμένο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούχλα σε τρόφιμα: Τι θα πάθω εάν φάω κατά λάθος μουχλιασμένο τρόφιμο
spot_img

Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξουμε και ποια απλώς να καθαρίσουμε, εάν εμφανιστούν σημάδια μούχλας.

Μέχρι σήμερα είναι γνωστά περίπου 100.000 διαφορετικά είδη μυκήτων, αλλά υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα. Οι μούχλες είναι μικρομύκητες και είναι αυτός ο τύπος μύκητα που συναντάμε ως λευκές, πράσινες ή γκριζοκαφέ κηλίδες ή αποικίες στα τρόφιμα. Πολλά είδη μυκήτων παράγουν δηλητήριο (τοξίνη) για να προστατευτούν από το περιβάλλον τους. Τα προβλήματα μούχλας τα ονομάζουμε μυκοτοξίνη. Οι περισσότερες μυκοτοξίνες αντέχουν στη θερμική επεξεργασία και γενικά ισχύει ότι από τη στιγμή που η μυκοτοξίνη είναι παρούσα σε ένα προϊόν διατροφής, παραμένει εκεί ακόμα και όταν υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία και αποθήκευση.

Μούχλα σε τυρί-κρέμα. Θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να το πετάξετε και όχι να καθαρίσετε μόνο το πάνω στρώμα.

Η μυκοτοξίνη μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, ανάλογα με το ποια μυκοτοξίνη είναι. Τα περισσότερα από αυτά τα δηλητήρια έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις, αλλά μεγαλύτερες δόσεις μπορούν, για παράδειγμα, να προκαλέσουν οξεία στομαχικά συμπτώματα και οξεία υποβάθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μακροπρόθεσμα, η ουσία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι καρκινογόνος. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι γονιδιοτοξικά και να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στο γονίδιο/γενετικό υλικό. Βέβαια η πιθανότητα να αρρωστήσετε εάν καταναλώσετε μούχλα είναι μικρή ή απλώς να εμφανίσετε μια ελαφριά γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Γι αυτό άλλωστε τρόφιμα στα οποία εντοπίζεται μούχλα από επιθεωρητές, ανακαλούνται άμεσα από την αγορά.

Ο βασικός κανόνας είναι πως εάν υπάρχουνν σημάδια μούχλας σε ένα τρόφιμο πρέπει να το πετάξουμε. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα το σκληρό τυρί και μερικά λαχανικά που όμως προσοχή: Η μούχλα πρέπει να είναι μόνο σε μερικά σημεία και με διακριτά όρια για να μπορούμε να την καθαρίσουμε επιμελώς και πολύ πιο μακριά από την ορατή μούχλα.

Λίστα με τρόφιμα για το πώς να τα διαχειριστείτε εάν εμφανίσουν μούχλα

Λουκάνικο και τυρί edam που ανακλήθηκαν πριν από λίγο καιρό από τα Lidl της Τσεχίας

Σκληρό τυρί: Τα σημάδια μούχλας στο σκληρό τυρί μπορούν να κοπούν με ένα καλό περιθώριο (δείξτε γενναιοδωρία), τουλάχιστον ένα εκατοστό γύρω από την περιοχή που μουχλιάζει. Το μαλακό τυρί με μούχλα πρέπει να πεταχτεί.

Κρέας, ψάρι και αλλαντικά με μούχλα πρέπει να πετιούνται.

Ψωμί: ΜΗΝ τρώτε μουχλιασμένο ψωμί.

Λαχανικά:  Η μούχλα στα λαχανικά μπορεί να κοπεί με ένα καλό περιθώριο.

Φρούτα και μούρα: Πετάξτε τα φρούτα και τα μούρα που είναι μουχλιασμένα ή σάπια. Καταναλώστε μόνο φρέσκα φρούτα ή μούρα για μαρμελάδα, χυμό, πουρέ και μούστο (π.χ. σάλτσα μήλου).

Μαρμελάδα: Η μαρμελάδα με ένα στρώμα μούχλας πρέπει να πεταχτεί. Αν θέλετε να αποφύγετε τη μούχλα στη μαρμελάδα, μπορείτε να παγώσετε τη μαρμελάδα σε μικρότερες μερίδες.

Χυμοί: Επίσης πρέπει να πετάξετε έναν χυμό που έχει μουχλιάσει έστω  και μόνο σε ένα σημείο

Ξηροί καρποί: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρέπει να πετάτε τους ξηρούς καρπούς που φαίνονται μουχλιασμένοι, αποχρωματισμένοι ή συρρικνωμένοι.

Για να αποτραπεί ή να καθυστερήσει η ανάπτυξη μούχλας στα τρόφιμα, μπορεί, για παράδειγμα, να διασφαλιστεί ότι τα ξηρά προϊόντα όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, το ψωμί και άλλα προϊόντα σιτηρών αποθηκεύονται σε ξηρά περιβάλλοντα. Και εννοείται πως πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφεται στη συσκευασία ενός προϊόντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum

Ερωτήματα για την καθυστέρηση της ανάκλησης - Καταγγελία στο Cibum ότι τα σοκολατάκια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε Lidl στην Καλαμάτα.

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο