Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντομάτες: Νέα μαζική τροφική δηλητηρίαση εκατοντάδων μαθητών στην Ιταλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝτομάτες: Νέα μαζική τροφική δηλητηρίαση εκατοντάδων μαθητών στην Ιταλία
spot_img

Συνεχίζονται τα κρούσματα σαλμονέλας από ιταλικές ντομάτες που εξάγονται σε πολλές χώρες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ξεσπάει επιδημία σαλμονέλας σε μαθητές από ντομάτες. Τον Μάιο 132 μαθητές υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από ντοματίνια που διανεμήθηκαν στο πλαίσιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά στην τωρινή επιδημία ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε εντολή προς την EFSA και το ECDE για ταχεία αξιολόγηση της επιδημίας λοιμώξεων από Salmonella σε πολλές χώρες, η οποία πιθανώς συνδέεται με την κατανάλωση ντοματών ιταλικής (σικελικής) προέλευσης. Η EFSA θα δημοσιεύσει την έκθεση των ευρημάτων της στις 27 Οκτωβρίου.

- Advertisement -

Στη νέα επιδημία, 224 μαθητές σε σχολεία της Φλωρεντίας, αρρώστησαν με σαλμονέλωση από ντοματίνια, εκ των οποίων οι 26 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. 61 περιπτώσεις καταγράφηκαν σε παιδικούς σταθμούς, 51 σε νηπιαγωγεία, 106 σε δημοτικά σχολεία, 4 σε γυμνάσια καθώς και 21 χειριστές. Τα θύματα κατανάλωσαν πέστο με ντοματίνια.

Το γεύμα ετοιμάστηκε από την εταιρεία κέτερινγκ Qualità&Servizi, ωστόσο σε ελέγχους που έγιναν στην εγκατάσταση δεν διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις που να απαιτούν αναστολή της υπηρεσίας σχολικής καντίνας. Για προληπτικούς λόγους, η εταιρεία ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία της στις 27 Σεπτεμβρίου και την επανεκκίνησε την 1η Οκτωβρίου. Οι αρχές διεξήγαγαν δεκαεννέα αναλύσεις σε τρόφιμα και έξι σε νερό, με ένα θετικό για σαλμονέλα σε δείγμα του φαγητού με πέστο και ντοματίνια  και εντοπίστηκε το ίδιο στελέχους σαλμονέλας με τα παιδιά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα