Η χημική ουσία που διασπά το DNA είναι αυξημένη σε προϊόντα του εμπορίου.
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν χωνεύουμε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό είναι «γονοτοξική», που σημαίνει ότι διασπά το DNA. Η χημική ουσία βρίσκεται επίσης σε ίχνη στο ίδιο το γλυκαντικό και το εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς το γλυκαντικό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.
H σουκραλόζη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό, κυρίως από ζαχαροπλάστες. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, μαζί με άλλα γλυκαντικά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επιστημονικών κύκλων, για τους κίνδυνους που επιφυλάσσει για την υγεία. Έρευνα προ ολίγων μηνών που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, έδειξε πως η υψηλή κατανάλωση σουκραλόζης μειώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.
Η έρευνα τώρα δείχνει η σουκραλόζη είναι και γονιδιοτοξική ακόμα και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί. Η Susan Schiffman, συγγραφέας της Μελέτης και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο North Carolina State University και το University of North Carolina στο Chapel Hill, είπε στο NewsMedical πως τα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία πως τα προϊόντα του εμπορίου υπερβαίνουν το όριο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για τις γονιδιοτοξικές ουσίες.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων in vitro εκθέτοντας ανθρώπινα κύτταρα αίματος και ανθρώπινους εντερικούς ιστούς σε σουκραλόζη και παρακολουθούσαν για δείκτες γονοτοξικότητας. “Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου, γι’ αυτό θέλαμε να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει εκεί”, λέει η Schiffman. “Όταν εκθέσαμε σουκραλόζη και σουκραλόζη-6-οξική σε επιθηλιακούς ιστούς του εντέρου, τον ιστό που επενδύει το τοίχωμα του εντέρου, διαπιστώσαμε ότι και οι δύο χημικές ουσίες προκαλούν «διαρροή στο έντερο». Βασικά, κάνουν το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό. Οι χημικές ουσίες βλάπτουν τις «σφιχτές συνδέσεις» ή τις διεπαφές, όπου τα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους.
«Ένα έντερο με διαρροή είναι προβληματικό, γιατί σημαίνει ότι οι ουσίες που κανονικά θα ξεπλένονταν από το σώμα με τα κόπρανα, αντίθετα, διαρρέουν από το έντερο και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος”. «Βρήκαμε ακόμη ότι τα κύτταρα του εντέρου που εκτέθηκαν σε σουκραλόζη-6-οξική είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση», λέει η Schiffman.
Πηγή:
Αναφορά περιοδικού:
- Schiffman, SS, et al. (2023) Τοξικολογικές και φαρμακοκινητικές ιδιότητες της σουκραλόζης-6-οξικής και της μητρικής της σουκραλόζης: in vitro προσδιορισμοί διαλογής. Journal of Toxicology and Environmental Health Part B. doi.org/10.1080/10937404.2023.2213903 .