Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παθογόνα βακτήρια σε λαχανικά: Φορητό εργαλείο άμεσης ανίχνευσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαθογόνα βακτήρια σε λαχανικά: Φορητό εργαλείο άμεσης ανίχνευσης
spot_img

Σάρωση των λαχανικών πριν διανεμηθούν στους λιανοπωλητές.

Επειδή βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το e-coli ή η λιστέρια, δεν είναι παθογόνα για τα φυτά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, καθώς τα χρησιμοποιούν ως μέσο μετάδοσης, η παρουσία τους δεν είναι εμφανής εάν το φυτό έχει προσβληθεί. Έτσι ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την startup Biospection, δημιούργησαν μια πολυφασματική πλατφόρμα-εργαλείο απεικόνισης και βαθιά ανίχνευση UV για να εξετάσουν την απόκριση των φυτών. Ένας στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί αυτήν η τεχνική απευθείας σε έναν ξενιστή, σαρώνοντας τα λαχανικά πριν διανεμηθούν στο παντοπωλείο. Σε περίπτωση καλοηθών βακτηρίων, οι ερευνητές παρατήρησαν μικρή αλλαγή, ωστόσο σε παθογόνα για τον άνθρωπο βακτήρια, οι αλλαγές είναι σημαντικές.

“Χρησιμοποιώντας τη λιστέρια ως παράδειγμα, σε τρεις έως έξι ώρες, βλέπουμε μια απότομη πτώση χρωστικών χλωροφύλλης”, είπε ο Harsh Bais, καθηγητής φυτικής βιολογίας UD. “Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα παρουσίας ασυνήθιστων βακτηρίων”.

   Η νέα τεχνική απεικόνισης είναι μη επεμβατική και “αστραπιαία” σε σύγκριση με τις τρέχουσες δοκιμές, όπου ένας εργαστηριακός επιστήμονας εξάγει ένα φύλλο, το αλέθει, απλώνει τα βακτήρια και αναζητά ασθένεια. Η τρέχουσα μέθοδος δεν είναι εμπορικά διαθέσιμη, αλλά η Biospection έλαβε επιχορήγηση για Έρευνα Καινοτομίας Μικρών Επιχειρήσεων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών το 2022 για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της σε αισθητήρα απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο για επιθεώρηση φυτών για ασθένειες και άλλες καταπονήσεις. “Ο Harsh και η Kali ήταν σίγουρα καθοριστικοί στις τεχνικές που αναπτύξαμε με πολυφασματική απεικόνιση και τη χρήση βαθύ υπεριώδους φθορισμού”, δήλωσε ο Ragone, ιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Biospection. “Κατασκευάσαμε ένα φορητό όργανο που θα μπορούσε να εμπορευματοποιηθεί”.

“Ενώ η βιομηχανία παραγωγής εργάζεται επιμελώς για να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μικροβιακή μόλυνση, εργαλεία όπως αυτό έχουν απίστευτες δυνατότητες να βελτιώσουν τις στρατηγικές μείωσης του κινδύνου”, δήλωσε ο Kniel, καθηγητής μικροβιακής ασφάλειας τροφίμων που συνεργάζεται τακτικά με τη βιομηχανία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες για τη μείωση του κινδύνου τροφιμογενών ασθενειών. «Συνεργασίες όπως η δική μας μεταξύ ακαδημαϊκών και εταιρειών βιοτεχνολογίας μπορούν να βελτιώσουν την τεχνολογία και να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία».

   Η εταιρία συνεργάζεται ήδη με γεωργικές εταιρίες προκειμένου να ενσωματώσει τον αισθητήρα απεικόνισης σε φάρμες και αγροκτήματα, ενώ το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψει εάν αυτή η τεχνολογία μπορεί να διαφοροποιήσει μεταξύ διαφορετικών μικροβίων.“Εάν η απόκριση φρουρού είναι διαφορετική από το ένα μικρόβιο στο άλλο, αυτό μας δίνει την ταυτότητα του μικροβίου με βάση την απόκριση του φρουρού των φυτών. Δεν έχουμε πάει ακόμα εκεί, αλλά αυτό θα ήταν το απόλυτο επίτευγμα”, είπε ο Bais. “Σε έναν φρουρό, τότε θα μπορούσατε να διαφοροποιήσετε ποια καλοήθη και επιβλαβή μικρόβια το κάνουν αυτό σε σχέση με έναν φρουρό”.

https://www.news-medical.net/news/20230518/New-technique-for-early-detection-of-foodborne-bacteria.aspx

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα