Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο θρεπτικά είναι τα πατατάκια σε σύγκριση με άλλα σνακ;

ΑρχικήΝέαΠόσο θρεπτικά είναι τα πατατάκια σε σύγκριση με άλλα σνακ;
spot_img

Είναι τελικά υγιεινά τα πατατάκια;

Με αλάτι, με ρίγανη, με σος μπάρμπεκιου, με τσίλι ή σκέτα, τα πατατάκια είναι ένα σνακ που έχει κατακτήσει τον κόσμο για τη γεύση του και το ότι συνδυάζεται με ποικίλους τρόπους, καθώς μπορούν να προστεθούν ακόμα και σε σαλάτα.

Αν και κατατάσσονται στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων, τα βασικά τους υλικά είναι μόνο 3, πατάτες, αλάτι και λάδι (κάποιο έλαιο) και οι γεύσεις που τυχόν προστίθενται. Φυσικά, δεν λέμε πως είναι απολύτως αθώα και πως δεν ενέχουν τίποτα επιζήμιο για την υγεία, ωστόσο, αν είναι να επιλέξετε κάποιο σνακ ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε πατάκια.

Μια μερίδα πατάτας 100 γραμμαρίων έχει 1.196 mg καλίου – περισσότερο από μια μπανάνα παρόμοιου μεγέθους, γεγονός που τα καθιστά αυτομάτως υγιεινότερα από σνακ όπως τα γαριδάκια. Επιπλέον, το φυτικό λάδι περιέχει λινολικό οξύ, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις προτείνει ως απαραίτητο στοιχείο για μια πλήρη δίαιτα. Φυσικά, σε αντίθεση με άλλα έλαια, όπως φοινικέλαιο ή ηλιέλαιο, που δεν είναι τόσο υγιεινά, να προτιμάτε τα πατατάκια τηγανισμένα με ελαιόλαδο, τα οποία υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα που έχουν τα πατατάκια σε σύγκριση με άλλα ομοειδή τους είναι πως δεν περιέχουν τεχνητά αρωματικά, χρωστικές ή ζάχαρη, όπως πάλι για παράδειγμα τα γαριδάκια που περιέχουν τεχνητό χρώμα Yellow 6 που τους δίνει την χαρακτηριστική πορτοκαλί απόχρωσή τους και έχει ενοχοποιηθεί ότι προκαλεί όγκους στα νεφρά και τα επινεφρίδια στα ζώα ή snack όπως τα Smarties που περιέχουν και χρωστικές και ζάχαρη.

Ναι αλλά τι γίνεται με το ακρυλαμίδιο;

Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια περιείχαν μια ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, μια καρκινογόνο ουσία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί ως μια σχέση που αφορά μόνο στις πατάτες, καθώς υπάρχει σε πολλά άλλα τρόφιμα.

 Ακόμη, ο ιστότοπος Thrillist ισχυρίζεται πως  δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία σχέση μεταξύ του διατροφικού ακρυλαμιδίου και του καρκίνου.

Οπότε ποιο είναι το συμπέρασμα! Απολαύστε πατατάκια άφοβα, αλλά με μέτρο, καθώς δεν πρέπει να συγκαταλέγονται στα βασικά διατροφικά σας προϊόντα, μιας και παραμένουν ένα θερμιδογόνο τηγανητό σνακ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα