Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες μέθοδοι για την διάκριση μεταξύ άγριου και εκτρεφόμενου λαβρακιού ενάντια στο food fraud

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΝέες μέθοδοι για την διάκριση μεταξύ άγριου και εκτρεφόμενου λαβρακιού ενάντια στο food fraud
spot_img

Το ευρωπαϊκό λαβράκι (Dicentrarchus labrax L.) είναι ένα από τα πιο σημαντικά από οικονομική άποψη είδη ψαριών στην περιοχή της Μεσογείου. Παρά τις αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά τις ενδείξεις της μεθόδου παραγωγής (άγριο/εκτρεφόμενο), η εσφαλμένη επισήμανση του λαβρακιού αποτελεί μια πρακτική που εξακολουθεί να εντοπίζεται συχνά.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά προϊόντα θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες πηγές τροφίμων εμπορικού ενδιαφέροντος και τα τελευταία χρόνια η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των οφελών τους για την ανθρώπινη υγεία.

Δυστυχώς, η αλιεία έφθασε σε μη βιώσιμα επίπεδα, ξεπερνώντας, σε ορισμένες περιοχές, τα επιτρεπόμενα όρια. Δεδομένου ότι τα αποθέματα άγριων ιχθύων είναι περιορισμένα, τα εκτρεφόμενα ψάρια έχουν προταθεί ως εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές. Περίπου το 46% των ιχθύων προέρχονται από την υδατοκαλλιέργεια και το 52% αυτού του ποσοστού προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η επέκταση και η βελτίωση του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σωστή δήλωση των θαλασσινών, επηρεάζοντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό και τις τιμές της αγοράς. Δεδομένου ότι τα ψάρια είναι η δεύτερη κατηγορία τροφίμων που είναι πιο ευάλωτα σε απάτη, η εξακρίβωση της γνησιότητας των ψαριών είναι σημαντική για την αξιολόγηση της ποιότητας των τροφίμων και της ασφάλειας για τον έλεγχο των οικονομικών απατεώνων.

Η επισήμανση των θαλασσινών αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών. Η εσφαλμένη αναφορά πληροφοριών σχετικά με την προέλευση ή τις διαδικασίες παραγωγής αυξάνεται σε συχνότητα και η συνηθέστερη παραποίηση είναι η αντικατάσταση πιο πολύτιμων ειδών ψαριών με λιγότερο πολύτιμα.

Στην αλιευτική αγορά μεταξύ των διαφόρων ειδών ψαριών, το ευρωπαϊκό λαβράκι (Dicentrarchus labrax) είναι ένα εκλεκτό και πολύτιμο θαλάσσιο προϊόν και είναι ένα από τα συχνότερα εκτρεφόμενα ψάρια των μεσογειακών χωρών. Το άγριο και το εκτρεφόμενα λαβράκι, είναι και τα δύο παρόντα στις λιανικές αγορές, αλλά τα εκτρεφόμενα είναι κυρίαρχα λόγω της χαμηλότερης τιμής. Αν και η άγρια αλιεία είναι καλά εδραιωμένη στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής λαβρακιού προέρχεται από συστήματα υδατοκαλλιέργειας, όπου τα ψάρια εκτρέφονται σε διαφορετικές πυκνότητες και εισροές ζωοτροφών.

Το τρέχον παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό δόλιων πρακτικών που σχετίζονται με εσφαλμένη επισήμανση στη μέθοδο παραγωγής άγριων ή εκτρεφόμενων ιχθύων απαιτεί την ανάπτυξη αξιόπιστων μεθόδων, δεδομένου ότι οι επίσημες μέθοδοι είναι χρονοβόρες, δαπανηρές και ακατάλληλες για τακτική επιτόπια παρακολούθηση. Η ικανότητα εντοπισμού και αυθεντικότητας των τροφίμων είναι υψίστης σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά αναλυτικά εργαλεία για τη διάκριση των εκτρεφόμενων από άγρια ψάρια που περιλαμβάνουν αναλύσεις DNA, χημικά χαρακτηριστικά, συνθέσεις λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχεία, μορφολογία και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά μόνο λίγα σχετίζονται με τη φασματομετρία μάζας (MS) ή φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρου (NIR). 

Στόχος μιας νέας μελέτης από Ιταλούς επιστήμονες, ήταν να αναδείξει και να συγκρίνει τις δυνατότητες δύο μεθόδων, της φασματοσκοπίας NIR και της φασματομετρίας μάζας, να διακρίνουν το άγριο και το εκτρεφόμενα λαβράκι, χωρίς εκτεταμένη προεπεξεργασία δείγματος.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εργασίες αυτές καταδεικνύουν τη σκοπιμότητα δύο απλών και ταχέων μεθόδων για τη διάκριση του τύπου παραγωγής λαβρακιού με φασματοσκοπία NIR και φασματομετρία μάζας.

Και οι δύο μέθοδοι επέτρεψαν τη διάκριση μεταξύ εκτρεφόμενων και των άγριων λαβρακιών με ελάχιστες ή καθόλου χημικές επεξεργασίες και με ευαισθησία, εξειδίκευση και ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της προτεινόμενης μελέτης σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθοδολογίες της ανάλυσης τροφίμων είναι, για τη φασματομετρία μάζας, η δυνατότητα ανάλυσης των δειγμάτων αμέσως μετά από απλή διαδικασία εκχύλισης, χωρίς τη χρήση διαχωρισμού HPLC και χωρίς τη χρήση του εσωτερικού προτύπου για τον ποσοτικό προσδιορισμό του δείκτη λιπαρών οξέων. Αντίθετα, η ταχύτητα απόκτησης, το χαμηλό κόστος των φορητών NIR και η ευκολία δημιουργίας μοντέλων με φασματοσκοπία NIR υποδηλώνουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτής της προσέγγισης σε συνήθεις εργασίες για την εφαρμογή του ελέγχου της απάτης, όσον αφορά την παραγωγή ψαριών, άμεσα in situ.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα