Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FDA «εγκρίνει» το πρώτο γονιδιακά τροποποιημένο ζώο για χρήση ως τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ FDA «εγκρίνει» το πρώτο γονιδιακά τροποποιημένο ζώο για χρήση ως τρόφιμο
spot_img

Ο FDA ενέκρινε στις 7 Μαρτίου το πρώτο ζώο με επεξεργασμένο γονίδιο, για χρήση ως τρόφιμο. Η ομάδα ζώων, που ονομάζεται βοοειδή PRLR-SLICK, θα έχει ένα εξαιρετικά κοντό, λείο τρίχωμα που θα τους επιτρέψει να αντέξουν καλύτερα τον ζεστό καιρό. Η εμπειρία λιγότερου στρες που σχετίζεται με τη θερμοκρασία, αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιωμένη παραγωγή τροφίμων.

Τεχνικά, ο οργανισμός προέβη σε «προσδιορισμό χαμηλού κινδύνου» για την εμπορία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, από δύο βοοειδή που έχουν υποστεί επεξεργασία γονιδιώματος και τους απογόνους τους, αφού διαπίστωσε ότι η σκόπιμη γονιδιωματική αλλοίωση (IGA) δεν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Η IGA έχει τα ίδια αποτελέσματα χαρακτηριστικό του κοντού τριχώματος που παρατηρείται σε ορισμένα συμβατικά εκτρεφόμενα βοοειδή.

Αυτός είναι ο πρώτος προσδιορισμός χαμηλού κινδύνου του FDA για διακριτική ευχέρεια επιβολής μιας IGA σε ένα ζώο για χρήση ως τρόφιμο, όπως δήλωσε ο οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου.

«Η σημερινή απόφαση υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε μια διαδικασία βασισμένη στον κίνδυνο και την επιστήμη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα και επικεντρώνεται στην ασφάλεια των ζώων που περιέχουν σκόπιμες γονιδιωματικές αλλοιώσεις και ασφάλεια στους ανθρώπους που τρώνε τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά τα ζώα», δήλωσε ο Steven Solomon, διευθυντής του Κέντρου Κτηνιατρικής του FDA.

Καταδεικνύει επίσης την ικανότητά μας να εντοπίζουμε IGAs χαμηλού κινδύνου που δεν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Αναμένουμε ότι η απόφασή μας θα ενθαρρύνει άλλους προγραμματιστές να προωθήσουν τα προϊόντα βιοτεχνολογίας ζώων για τον προσδιορισμό του κινδύνου του FDA σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, ανοίγοντας το δρόμο για τα ζώα που περιέχουν IGAs χαμηλού κινδύνου να φτάσουν πιο αποτελεσματικά στην αγορά.»

Ο FDA έχει κάνει χαμηλού κινδύνου προσδιορισμούς για πολλά άλλα IGAs σε ζώα για μη διατροφικές χρήσεις και έχει επίσης εγκρίνει αιτήσεις για πέντε IGAs.

Η IGA σε αυτά τα βοοειδή εισήχθη χρησιμοποιώντας μια τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος γνωστή ως CRISPR. Η IGA μπορεί να μεταδοθεί στους απογόνους, επιτρέποντας την κοινή χρήση του χαρακτηριστικού μέσω συμβατικής αναπαραγωγής.

Αν και είναι λίγο ασαφές στην ανακοίνωση του FDA, ο αιτών φαίνεται να είναι η Acceligen, μια εταιρεία αναπαραγωγής “ακριβείας” ζώων. Σύμφωνα με τον FDA, “Ο προγραμματιστής προϊόντων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σύντομα τα γενετικά προϊόντα από αυτά τα δύο ζώα με επιλεγμένους πελάτες στην παγκόσμια αγορά και αναμένει ότι τα προϊόντα κρέατος θα είναι διαθέσιμα για αγορά από τους γενικούς καταναλωτές σε περίπου δύο χρόνια”.

Πηγή: Food Processing

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα